Festivalul Național de Cântece Poloneze din Opole

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Festivalul Național de Cântece Poloneze
din Opole
Amfiteatr Tysiąclecia w Opolu.jpg
Amfiteatrul Opole, scena principală a Festivalului Național de polonez Song, iunie 2009
Informații generale
Nume naștere Krajowy Festiwal Piosenki Polskiej w Opolu
Origine Opole
Ani de activitate 1963–prezent

Festivalul Național de Cântece Poloneze din Opole (poloneză: Krajowy Festiwal Piosenki Polskiej w Opolu, KFPP)este un festival anual de muzica din Opole, Polonia. Împreună cu Festivalul Sopot, este una dintre cele două festivaluri de muzică cele mai importante din Polonia. Festivalul Opole este menit ca un rezumat al realizărilor din anul precedent de compozitori polonezi și artiștii interpreți sau executanți. De asemenea, este cel mai important eveniment cultural din Opole, cu o tradiție ce dateaza de mai bine de 50 de ani. Are loc, de obicei, la sfârșitul lunii iunie, din 2011 cu durata de două zile (vineri și sâmbătă). În timpul KFPP atât hiturile din sezonul trecut și de debut sunt efectuate melodii noi, există, de asemenea, un turneu de realizare a debuturilor.

Înființată în 1963, patronii săi tradiționali includ radio polonez și televiziune poloneză, precum și Societatea de Prieteni din Opole. Singurul an în care Festivalul nu a avut loc a fost în 1982, datorită legii marțiale în Polonia. Din 1980 a inclus o secțiune de stâncă și din 2001 o secțiune hip-hop. Premiile acordate la festival sunt:

  • Karolinka - Premiul Anna Jantar, pentru câștigătorul show-lui Debiuty (Debuts),
  • Grand Prix - Premiul Karol Musioł, pentru cea mai bună premieră e unei piese, acordată de juriu
  • Kryształowy Kamerton (Crystal Tuning Fork), pentru cel mai bun autor / compozitor,
  • Superjedynka (Super One) - din 2000, acordate în mai multe categorii (cântăreț, cântec, trupă, muzică pop, muzică rock, muzică hip-hop, muzică alternativă, videoclip, eveniment muzical al anului).

Festivalul are loc la Millennium Amphitheatre (Amfiteatr Tysiąclecia), care a fost deschis în iunie 1963 în timp pentru primul festival. Amfiteatrul a fost construit la inițiativa primarului Opole, Karol Musioł, și proiectat de arhitectul Florian Jesionowski. El a devenit unul din simbolurile orașului Opole, și se află în locul în care o așezare slavă timpurie a stat odată. Resturi bine conservate de case din lemn și urme de trotuare au fost descoperite de arheologi, care a sugerat deschiderea unui muzeu Opole la fața locului. În primăvara anului 2011, amfiteatrul a fost renovat, iar capacitatea sa a fost redusă de la 4.800 la 3.653.

Referințe[modificare | modificare sursă]