Felipe, Prinț de Asturia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Felipe
Prinț de Asturia
Prințul Felipe în Bilbao (Spania), 2012
Prințul Felipe în Bilbao (Spania), 2012
Căsătorit(ă) cu Letizia, Prințesă de Asturia
Urmași
Infanta Leonor a Spaniei
Infanta Sofía a Spaniei
Nume complet
Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos
Casa regală Casa de Bourbon
Tată Juan Carlos I al Spaniei
Mamă Sofía a Greciei și Danemarcei
Naștere 30 ianuarie 1968 (1968-01-30) (46 de ani)
Madrid, Spania
Semnătură Felipe, Prinț de Asturia's signature

Don Felipe, Prinț de Asturia (Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia) (n. 30 ianuarie 1968, Madrid), este cel de-al treilea copil al regelui Juan Carlos și al reginei Sofia. Ca Prinț moștenitor al Spaniei, el poartă titlurile de Prinț de Asturia, Prinț de Viana, Prinț de Girona, Duce de Montblanc, Conte de Cervera și Lord de Balaguer.

Naștere și educație[modificare | modificare sursă]

Felipe s-a născut la Madrid. Nașterea sa, după două surori, Infanta Elena și Infanta Cristina, a asigurat un moștenitor al tronului spaniol. Numele lui complet este Felipe Juan Pablo Alfonso de la Santísima Trinidad y de Todos los Santos de Borbón y de Grecia. Numele simbolice pe care le-a primit prin botezul efectuat de arhiepiscopul Madridului Casimiro Morcillo González includ numele primului Bourbon care a domnit în Spania, a bunicilor săi Infantele Juan, Conte de Barcelona și Paul I al Greciei, străbunicul lui regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei, Toți Sfinții (Todos los Santos) ca un obicei al Bourbonilor. În momentul nașterii sale a primit titlul de Infante și, deoarece tatăl său nu era rege, el nu era moștenitor al tronului. Nașii săi au fost bunicul patern Infantele Juan, Conte de Barcelona și străbunica sa regina Victoria Eugenia.

Felipe a urmat o școală normală, apoi liceul în Ontario, Canada și Universitatea Autonomă din Madrid, unde a obținut diplomă în drept. Studiile au fost completate cu cursuri economice și un master în servicii internaționale la Universitatea Georgetown, SUA, unde l-a avut coleg pe vărul său din Grecia, Prințul Pavlos.

Felipe vorbește spaniola, catalana, franceza, engleza și puțină greacă[1].

Prinț de Asturia[modificare | modificare sursă]

Prințul Felipe și Vladimir Putin la 7 februarie 2001, la Kremlin, Moscova.

Prințul de Asturia și-a început îndatoririle de viitor rege prin numeroase activități oficiale din diferite sectoare și aspecte ale vieții publice spaniole. Din anul 1995 începe să viziteze teritoriile autonome spaniole pentru o mai bună înțelegere a celor din regiunile respective și are întâlniri cu comunitățile locale. Permanent se întâlnește cu reprezentanții celor mai importante instituții și mai ales cu cei ce se ocupă de constituție. Susține discursuri publice și private despre treburile interne dar și internaționale. Atunci când tatăl său nu poate participa, Felipe prezidează prezentarea anuală a Armatei și participă la exerciții militare.

A vizitat multe state din Europa, lumea arabă, Asia îndepărtată, Australia și Africa de Nord, în ideea de a juca un rol activ în promovarea intereselor economice și comerciale, ale limbii și culturii sale, la fel ca și la diverse târguri internaționale. Din 1996, Felipe reprezintă Spania la ceremoniile de investitură a diferiților președinți din America Latină.

Înalt de 197cm, Felipe a fost membru al echipei olimpice de navigatori a Spaniei la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, care a ocupat locul 6.

Căsătorie și copii[modificare | modificare sursă]

De-a lungul timpului, numele său a fost asociat cu diferite femei, doar două părând a fi convingatoare, o domnișoară de viță nobilă, dar cu 3 ani mai mare ca Felipe, ceea ce nu a fost văzut ca un lucru potrivit de către casa regală, iar cea de-a doua un model norvegian ce a pozat și nud în cariera sa, la fel de neplăcut pentru casa regală cât și pentru spanioli. Relația cu Letizia Ortiz, o jurnalistă cu premii în televiziune, nu a ridicat nici un fel de întrebare până în 2003 când cuplul a anunțat logodna oficial.

În ciuda faptului că Letizia a mai fost căsătorită, doar civil, și a divorțat, publicul a acceptat-o pentru că reprezintă femeia modernă, independentă, educată și împlinită profesional. S-au căsătorit la 22 mai 2004 la Madrid. Cuplul are două fete:

Felipe este nașul a cel puțin șapte copii: prințul Constantinos-Alexios al Greciei, fiul lui Pavlos, Prinț Moștenitor al Greciei; prințul Ernst August de Hanovra, fiul prințului Ernst August de Hanovra; Luis Felipe Gómez-Acebo y Ponte, fiul verișorului său, Beltrán (fiul infantei Pilar); Miguel Urdangarín y de Borbón, fiul surorii sale infanta Cristina; Prințesa Ingrid Alexandra a Norvegiei, fiica lui Haakon, Prinț Moștenitor al Norvegiei; Prințul Vincent al Danemarcei, al doilea fiu al lui Frederik, Prinț Moștenitor al Danemarcei și prințesa Sofia a Bulgariei, fiica prințului Constantin al Bulgariei. În schimb, Constantin este nașul fiicei lui Felipe, Sofía.

Protest public[modificare | modificare sursă]

După atentatele din 11 martie 2004 de la Madrid, Felipe, împreună cu surorile sale Elena și Cristina, au devenit primii membri ai familiei regale spaniole care au participat la un protest public.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Felipe, Prinț de Asturia
Felipe, Prinț de Asturia
Naștere: 30 ianuarie 1968
Regalitate spaniolă
Primul în linie Linia de succesiune
la tronul din Spania

prima poziție
Succesor:
Infanta Leonor
Vacant
Ultimul titlu deținut de
Prințul Alfonso
Prinț de Asturia
1977 - prezent
Titluri pretendente
Predecesor:
regele Juan Carlos I
Linia de succesiune legitimistă la tronul din Franța
poziția 4
Succesor:
Don Francisco de Borbón y Escasany