Faure Gnassingbé

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Faure Eyadéma)
Faure Eyadéma
Date personale
PoreclăFaurevi Modificați la Wikidata
Născut (57 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Afagnan⁠(d), Regiunea Maritime, Togo Modificați la Wikidata
PărințiGnassingbé Eyadema[*][[Gnassingbé Eyadema (President of Togo (1935-2005))|​]]
Sabine Mensah[*][[Sabine Mensah |​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriErnest Gnassingbé[*][[Ernest Gnassingbé |​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Togo Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
economist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitekabiyé[*][[kabiyé (Eastern Gurunsi language primarily of northern Togo)|​]]
limba franceză Modificați la Wikidata
président du Togo Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Precedat deAbbas Bonfoh[*][[Abbas Bonfoh (politician togolez)|​]]
În funcție
 – 
Président de l'Assemblée nationale du Togo[*][[Président de l'Assemblée nationale du Togo |​]] Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
député à l'Assemblée nationale du Togo Modificați la Wikidata

Premiiordre du Mono[*][[ordre du Mono |​]]
grand-croix de l'ordre national du Bénin[*][[grand-croix de l'ordre national du Bénin (fifth and highest rank of the National Order of Benin)|​]] ()
Partid politicAdunarea Poporului Togolez[*]
Alma materUniversitatea Paris-Dauphine[*]
The George Washington University School of Business[*][[The George Washington University School of Business (business school in Washington, D.C., USA)|​]]
Prezență online

Faure Essozimna Eyadéma (cunoscut și ca Faure Gnassingbé), (născut în 1966) este actualul președinte al Republicii Togoleze.

Este fiul președintelui Gnassingbé Eyadéma, urmându-i tatălui său decedat în 5 februarie 2005. Faure a fost deputat în Adunarea Națională a Republicii din partea Sokodé și a servit Ministerul Lucrărilor Publice, Minelor și Telecomunicațiilor din 29 iulie 2003.

Eyadéma a studiat în Paris și are masterul în Administration la Universitatea Yale. Are reputația unui tehnocrat.

În octombrie 2021, Faure Gnassingbé a primit vineri distincția „HeForShe” de la ONU Women pentru politica sa de promovare a femeilor, precum și egalitatea și egalitatea de gen, a anunțat portalul guvernamental République Togolaise. HeForShe (Lui pour Elle) este o mișcare de solidaritate globală condusă de ONU Femei pentru o mai mare egalitate și echitate de gen. Vineri a primit distincția „HeForShe” de la ONU Femei, pentru politica sa de promovare a femeii și pentru egalitatea de gen și egalitate, anunță portalul guvernamental Republica Togoleză. HeForShe (El pentru ea) este o mișcare de solidaritate globală condusă de ONU Femei pentru o mai mare egalitate și echitate de gen.

Politică[modificare | modificare sursă]

Numirea sa în funcția de președinte a fost așteptată datorită sănătății tatălui său. În decembrie 2002, Gnassingbé Eyadéma a modificat constituția scăzând vârsta minimă pentru președintele republicii de la 45 la 35 de ani. În conformitate cu constituția, după decesul președintelui, Fanbare Tchaba, purtătorul de cuvând al parlamentului devine președintele activ. Însă, la vremea morții lui Eyadéma, Tchaba a fost plecat din țară și oficialii militari togolezi au pretins că Faure Eyadéma a jurat că va fi un președinte activ pentru "asigurarea securității". Dar din moment ce granițele au fost sigilate de armată, Tchaba a fost în imposibilitate de a reintra în țară. Aceasta a atras din partea Uniunii Africane denunțul că aceste evenimente ar fi preluarea puterii cu ajutorul armatei prin lovitură de stat.

Legitimitate[modificare | modificare sursă]

La o zi după decesul tatălui său, parlamentul l-a demis pe Tchaba și l-a ales pe Eyadéma în locul său, ceea ce legalizează succesiunea; Alegerea a fost aprobată în unanimitate de către deputații care au fost prezenți în parlament. Parlamentul a eliminat de asemenea o cerință constituțională care reglementa că alegerile trebuie ținute la șaizeci de zile după moartea președintelui, permițând astfel tânărului Faure să conducă până la expirarea termentului tatăului său în 2008.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Faure Gnassingbe, Munzinger Personen, accesat în