Falx

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Un model de falx

Falxul este cuvântul latin pentru seceră, dar mai târziu a fost folosit pentru a desemna orice fel de instrumente care aveau o lama curbată și care erau ascuțite pe marginea interioară, ca la o coasă. Falxul a fost, de asemenea, utilizat ca armă, în special de traci și daci, și mai târziu a fost folosit de romani drept cârlig de asediu.

Falx Dacica[modificare | modificare sursă]

Detailiu al unui Falx de pe Tropaeum Traiani
Armata romană
EXERCITUS•ROMANORUM
Roman Military banner.svg


Falxul dacic (latină Falx Dacica) era de de două feluri: pentru o mână sau pentru două mâini. Varianta mică (cea pentru o mână) se numea sica[1] (seceră) în limba dacă (Valerius Maximus, III,2.12).

În anul 2008, lângă DN 7, între Simeria și Orăștie, a fost instalat un monument care înfățișează Falx Dacica[2]. Falxul gigantic, de 3,5 metri înălțime, făcut din bronz și alamă, e așezat pe un soclu de 2,5 metri, din armătură cu fier beton, pe care stă scris că monumentul e ridicat în memoria lui "Decebalus"[2]. A fost realizat pe cheltuiala Primăriei Orăștie și a costat 80.000 de lei[2].

Falxul tracilor[modificare | modificare sursă]

Tracii au utilizat și ei falxul în jurul anilor 400 î.Hr.. Ei au mai folosit rhomphaia, care era o armă foarte asemănătoare cu un falx pentru două mâini, dar era mult mai puțin curbat.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rome's Enemies (1): Germanics and Dacians (Men at Arms Series, 129) by Peter Wilcox and Gerry Embleton,1982,page 35
  2. ^ a b c Falxul care amenință Roma, 24 August 2010, evz.ro, accesat la 7 iunie 2011

Legături externe[modificare | modificare sursă]