FCM Bacău

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la FC Bacău)
FCM Bacău
Informații generale
Nume completAsociația Sportivă a Suporterilor FCM 1950 Bacău
Poreclă
  • Băcăuanii
  • Taurii furioși
  • Galben-albaștrii
Nume precedent(e)Dinamo Bacău
FC Selena Bacău
FC Bacău
Data fondării1950; acum 74 ani (1950)
ca Dinamo Bacău
Data desființării2020; acum 4 ani (2020)
Culori 
StadionStadionul Municipal
(17.500 de locuri)
Palmares
NaționalCupa Ligii (1)
Liga a II-a (4)
Echipament
Acasă
Deplasare

Asociația Sportivă a Suporterilor FCM 1950 Bacău, cunoscut sub numele de ASS FCM 1950 Bacău, FCM 1950 Bacău, sau pe scurt ca FCM Bacău, a fost un club de fotbal profesionist din Bacău, România. Fondat în 1950 ca Dinamo Bacău, clubul din Moldova a evoluat 42 de sezoane în prima ligă de fotbal a României, câștigând Cupa Ligii și calificându-se în competițiile europene precum Cupa Cupelor sau Cupa Intertoto de două ori.

La începutul anilor 2010, clubul a intrat într-un con de umbră, din cauza conflictului dintre patronul echipei, Dumitru Sechelariu (fostul primar al Bacăului) și noul primar ales, care a ales să retragă finanțarea publică a echipei și să susțină SC Bacău. Problemele de sănătate și ulterior moartea prematură a lui Dumitru Sechelariu la începutul anului 2013 au înmulțit problemele financiare existente ale clubului,[1] apoi la începutul sezonului 2013–14 de Liga a III-a, Taurii furioși s-au retras din campionat iar echipa s-a desființat.[2] În 2017, Asociația Suporterilor FCM Bacău, susținută de Sergiu Sechelariu, fratele lui Dumitru și proprietar legal al „mărcii FCM 1950 Bacău”, au readus la viață clubul, însă această inițiativă a fost de scurtă durată, clubul încetându-și activitatea din nou în 2020 din cauza lipsei finanțării.[3]

Începând cu anii 1990, culorile clubului au fost galben și albastru, băcăuanii disputându-și meciurile de pe teren propriu pe Stadionul Municipal din Bacău, cu o capacitate de 17.500 de locuri. În prezent, stadionul se află într-o stare avansată de degradare.[4]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Primii ani și cele mai bune rezultate (1950–1992)[modificare | modificare sursă]

Sigla clubului la infințare în 1950 - Dinamo Bacău

Clubul FCM Bacău a fost înființat în 1950 sub numele de Dinamo Bacău. Echipa se afla, atunci, sub tutela Ministerului de Interne, ca și alte cluburi numite astfel, precum Dinamo București. Conducătorii clubului băcăuan au decis, ulterior, să separe clubul de minister. Astfel, l-au redenumit Sport Club Bacău și l-au alăturat altor sporturi precum atletismul sau tenisul.

Prima prezență în prima ligă a României a fost în sezonul 1956 , când, din păcate, la final, au retrogradat în divizia a doua. Au urmat însă ani plini de fotbal în orașul situat pe malul râului Bistrița, care a atins apogeul în ediția 1968–69 când s-a clasat pe locul 5 și s-a calificat la Cupa Orașelor Târgurilor, precursorul Cupei UEFA și UEFA Europa League.

Emerich Dembrovschi , „eroul din Guadalajara” a fost unul dintre cei mai mari fotbaliști care au jucat vreodată la FCM Bacău

Dinamo Bacău avea pe atunci o generație excepțională în care avea nume precum: Emerich Dembrovschi, Nicolae Vătafu, Petre Băluță, Artistică Ghiță sau Daniel Ene. Adversara din primul tur a fost Floriana FC, echipă pe care Dinamo a învins-o cu scorul de 6–0, trei goluri fiind marcate de cel mai mare marcator și jucător din istoria echipei, Emerich Dembrovschi (Eroul de la Guadalajara, jucătorul care a marcat împotriva Braziliei și a lui Pelé ). După un 1–0 în al doilea meci, Dinamo s-a calificat în turul doi, unde s-a întâlnit cu Skeid Fotball, care anterior eliminase binecunoscuta echipă vest- germană 1860 München. Băcăuanii s-au calificat din nou, acum după un 2–0 la general și au întâlnit în turul al treilea clubul scoțian Kilmarnock FC, club pe care l-a eliminat după un 3–1 la general, ajungând la o performanță splendidă pentru fotbalul românesc, calificarea în sferturile de finală ale competiției. În sferturile de finală băcăuanii s-au întâlnit cu prestigiosul club Arsenal FC , club care va elimina formația românească, după aceea, câștigând competiția.

Echipa de fotbal din orașul de pe Bistrița a scris istoria celei de a doua calificări a unei echipe românești în sferturile de finală ale unei competiții intercluburi europene. Deci, iată, "cartea de vizită" a echipei FCM Bacău include o performanță, indiscutabil, de răsunet în fotbalul din România. Era în toamna anului 1969 când Dinamo Bacău (denumirea sub care a activat mulți ani) participa, pentru prima oară, într-o întrecere continentală: "Cupa Orașelor Târguri" (cea care va deveni curând "Cupa UEFA", iar în prezent "UEFA Europa League"). Echipa a ajuns în sferturi de finală, după eliminarea echipelor FC Floriana (Malta), FK Dolp (Norvegia) și Kilmarnock FC (Scoția), fiind învinsă de Arsenal cu scorurile de 2-0 și 7-1.

După prezența istorică în sferturile de finală ale Cupei Orașelor Târgurilor, băcăuanii aveau să obțină rezultate notabile și în campionatul intern unde la finalul sezonului 1972–73 SC Bacău (denumire folosită de club între 1970 și 1990) avea să termine pe locul 4, aceasta fiind cea mai bună clasare din istoria clubului. Sport Club a reușit să facă o figură frumoasă și în Cupa României, unde, după Revoluția Română, a reușit să ajungă în finală, la finalul sezonului 1990–91, dar în finală a pierdut împotriva Universității Craiova, scor 1–2. Universitatea Craiova a fost și câștigătoarea Diviziei A în acel sezon, care a permis „galbenilor-albaștrilor” să se califice pentru a doua și ultima oară într-o competiție europeană, Cupa UEFA. FC Bacău a fost atras să întâlnească Werder Bremen. Werder a fost echipa care avea să câștige Cupa Cupelor în acel an, învingând AS Monaco cu 2–0. Pe vremea aceea Werder Bremen era un club puternic, cu o echipă cosmopolită, cu jucători puternici, atât fizic, cât și ca valoare. Mai mult, o primă disproporție a fost dată de înălțimea jucătorilor, media celor două echipe spunând că nemții erau cu 21 de centimetri mai înalți. Pe de altă parte, FC Bacău era echipa nimănui, cu mari probleme financiare.

Echipa a înregistrat unele rezultate decente în ligă (deși nu au terminat în primele 3), a obținut al patrulea loc în sezonul 1972-73 și al cincilea loc în sezoanele 1996-97 și 1998-99 ca cele mai bune rezultate reușite.

Epoca lui Sechelariu (1992–2014)[modificare | modificare sursă]

În 2001, FCM Bacău a retrogradat la cea de-a doua liga, dar a reușit să se mențină în prima divizie după ce a cumpărat un loc de la FC Baia Mare care era proaspăt promovată.

În Cupa României, FCM Bacău a reușit să ajungă în finală în sezonul 1990-91, dar a pierdut în fața Universității Craiova, care a câștigat cu scorul de 2-1.

Autocarul echipei in era Sechelariu cand era unul dintre cele mai moderene din tara

FCM Bacău a câștigat ediția din 1998 a Cupei Ligii și a fost finalistă în ediția din 2000.

În sezonul 2001-02 din Divizia A, Cătălin Cursaru, de la FCM Bacău a fost golgheterul național, marcând 17 goluri.

În 1992, numele echipei a fost schimbat din Dinamo în FC Selena Bacău. În 1995, numele a fost schimbat din nou, de data aceasta în FC Bacău. În 1997, a fost ultima schimbare a numelui, și clubul s-a chemat FCM Bacău. Fostul primar al Bacăului, Dumitru Sechelariu, a preluat FC Bacău în toamna anului 1992, câteva luni după ce tentativa sa de a deveni patron la echipa de handbal feminin Știința a eșuat. Istoria evenimentelor este lungă și complicată. Atât doar, trebuie amintit că în momentul în care Sechelariu a căpătat-o de la Constar, FC Bacău avea patru înfrângeri în campionat (cu Gloria Bistrița, Steaua, Rapid și Petrolul), o situație financiară grea și un lot de strânsură, condamnat la Divizia B.

Prima grijă a lui Sechelariu a fost să întărească lotul, astfel că au fost aduși sau readuși de urgență Firici, Motroc, frații Skala (Iuri și Serghei), Alexa, Profir, Scânteie și alții. Situația la echipă s-a mai redresat, dar FCM Bacău tot n-a izbutit să evite retrogradarea. Echipa a produs însă surpriza campionatului, învingând în deplasare pe Dinamo, golul lui Sorin Condurache răpindu-le Câinilor Roșii bucuria unui titlu de campioană. Penitența în Divizia B a durat doi ani. În 1995, FCM Bacău a reintrat în prima ligă, după o luptă lungă și foarte dură cu FC Brăila. Galben-albaștrii au scăpat de rivalii lor doar în urma scandalului de corupție Cănănău-Trifina, spre finalul returului. Oricum, eforturile financiare în vederea promovării au fost extrem de mari pentru firma Selena, care-și dăduse numele formației. Până în 2006, echipa a rămas în Divizia A, sub numele Selena, AS și FCM, cum este în prezent. Dumitru Sechelariu a fost în spatele a tot ceea ce s-a întâmplat - bun sau rău - în acest răstimp la FCM Bacău. A fost mai întâi o perioadă de relativă creștere, cu locurile 13 - 1996 (și un 5-1 în Ghencea, surpriza all-time a campionatului României!), 5 - 1997, 10 - 1998, 5 - 1999, 8 - 2000; a urmat retrogradarea din urma barajului dureros cu Farul, în 2001, și cumpărarea locului de prim eșalon de la Baia-Mare, în aceeași vară.

Sezonul 2001-2002 a început cu mari ambiții, cu investiții uriașe pentru o echipă din România, cu nume relativ mari în lot și pe bancă, cu extazul acelui 4-2 cu Dinamo și decepțiile de final care au adus doar un loc 6. După 2002, FCM Bacău a fost numai în subsolul clasamentului până la retrogradarea din 2006. Nu de puține ori, Sechelariu s-a referit la FCM Bacău numindu-l "copilul meu", uneori "drag", alteori "handicapat". Istoria clubului băcăuan dintre anii 1992-2009 a fost extraordinar de agitată și a urmat fidel contururile patronului său. Până la urmă, a fost un amestec zbuciumat de voință, frumusețe și dezamăgire cruntă.

Componentii echipei in sezonul 2008-09

În 2006 echipa din Moldova a retrogradat în Liga a II-a. În sezonul 2006-07 echipa a terminat pe locul 5, arătând un declin ce în anii următori ar fi evidențiat apoi mai mult, această perioadă fiind una dintre cele mai negative ale clubului din orașul lui Bacovia, ce în sezonul 2007-08 a fost la un pas de a retrograda chiar în Liga a III-a.

În campionatul Ligii a II-a 2008-09 FCM-ul a avut două faze a sezonului extrem de diferite, în tur echipa fiind pe locul 16 ce ar fi însemnat o retrogradare, însă returul a fost spectaculos pentru "Taurii furioși" terminând la finalul campionatului pe locul 6, luând în considerare numai returul echipa s-ar fi clasat pe locul 3.

Reconstructia (2014-prezent)[modificare | modificare sursă]

Pentru sezonul 2009-10 echipa și-a propus promovarea în Liga I, dar datorită problemelor financiare și neînțelegerilor între Dumitru Sechelariu și Consiliul Local al municipiului, acesta a fost retrogradat în Liga a III-a la masa verde după două neprezentări.[5]

După excluderea din liga a II-a, Consiliul Local a înscris echipa în sezonul următor în liga a III-a sub numele de SCM Bacău. La data de 9 iunie s-a anunțat că noul club va fi construit pe structura vechiului club, SC FCM Bacău SA, care după majorarea de capital a intrat sub controlul Consiliului Local, AS FCM Bacău (Dumitru Sechelariu) fostul proprietar al clubului a devenit acționar minoritar. Noul management al clubului a decis schimbarea denumirii în SC SCM Bacău SA și înlăturarea jucătorilor ce au contract cu AS FCM Bacău. SCM Bacău a promovat în liga a II-a în 2011, iar în sezonul următor a obținut locul 7.

Înaintea sezonului următor, situația financiară nu a mai permis clubului să păstreze contractele jucătorilor, care au părăsit echipa (majoritatea plecând la FC Botoșani), iar Sechelariu a decis să o transfere în întregime Consiliului Local. În acel moment, echipa urma să fie retrogradată în liga a III-a, iar Consiliul Local a decis stoparea investițiilor în acest club și direcționarea lor către CS Mesagerul Bacău, echipă ce avea să primească denumirea de SC Bacău.

În sezonul 2017-2018 foștii jucători și suporteri ai FCM Bacău au înscris o echipă în Liga a IV-a Bacău, sub denumirea de Asociația Club Sportiv Gauss Bacău.[6] Noua echipă ar urma să primească de la AS FCM Bacău palmaresul FCM Bacău, cu titlu temporar, în cazul unei promovări în Liga a III-a, și cu titlu definitiv, în cazul promovării în Liga I. [7]În 2017, Asociația Suporterilor FCM Bacău, susținută de Sergiu Sechelariu, fratele lui Dumitru și proprietar legal al „marca FCM 1950 Bacău”, a început o colaborare cu Gauss Bacău (fostul SC Bacău), echipă rămasă și ea între timp fără finanțare. de municipalitate, dar colaborarea s-a rupt în vara lui 2018 și după un an de inactivitate, suporterii (susținuți din nou de fratele lui Sechelariu) au demarat un nou proiect numit ASS FCM 1950 Bacău și au înscris lotul de seniori în Liga a IV-a, dar echipa a fost din nou dizolvată la sfârșitul sezonului 2019-20.

Cronologia numelui[modificare | modificare sursă]

Nume Perioada
Dinamo Bacău 1950–1971
Sport Club Bacău 1971–1990
Fotbal Club Constar Bacău 1990–1992
Fotbal Club Selena Bacău 1992–1996
Asociația Sportivă Bacău 1996–1997
Fotbal Club Municipal Bacău 1997–2010
Sport Club Municipal Bacău 2010–2011
Sport Club Bacău 2011–2017
Asociația Club Sportiv Gauss Bacău 2017–2018
ASS FCM 1950 Bacău 2018–2020

Parcursul echipei în competițiile naționale[modificare | modificare sursă]

Cronica Clubului Fotbal Club Municipal Bacău
  • 1950 - Fondarea Dinamo Bacău .
  • 1955 - Locul 3 în Divizia B. A promovat în Divizia A
  • 1956 - locul 13 în Divizia A.
  • 1958-59 - locul 5 în Divizia A.
  • 1959-60 - locul 6 în Divizia A.
  • 1960-61 - locul 8 în Divizia A.
  • 1961-62 - locul 6 în Divizia A.
  • 1962-63 - locul 12 în Divizia A. Retrogradare în Divizia B
  • 67 - 1 în grupa A a Diviziei B. A promovat în Divizia A
  • 1967-68 - locul 6 în Divizia A.
  • 1968-69 - locul 5 în Divizia A.
  • 1969-70 - locul 9 în Divizia A.
    • Sferturi de finală în Cupa Târgurilor
  • 1970-71 - locul 10 în Divizia A.
  • 1971-72 - locul 6 în Divizia A, ia numele de Sport Club Bacău
  • 1972-73 - locul 4 în Divizia A.
  • 1973-74 - locul 17 în Divizia A.
  • 1974 - 75 - 1 în grupa A a Diviziei B. A promovat în Divizia A
  • 1975-76 - locul 7 în Divizia A.
  • 1976-77 - locul 10 în Divizia A.
  • 1977-78 - locul 11 ​​în Divizia A.
  • 1978-79 - locul 8 în Divizia A.
  • 1979-80 - locul 7 în Divizia A.
  • 1980-81 - locul 11 ​​în Divizia A.
  • 1981-82 - locul 7 în Divizia A.
  • 1982-83 - locul 13 în Divizia A.
  • 1983-84 - locul 6 în Divizia A.
  • 1984-85 - locul 15 în Divizia A.
  • 1985-86 - locul 10 în Divizia A.
  • 1986-87 - locul 12 în Divizia A.
  • 1987-88 - locul 12 în Divizia A.
  • 1988-89 - locul 12 în Divizia A.
  • 1989-90 - locul 15 în Divizia A, ia numele Fotbal Club Consart Bacău
  • 1990-91 - locul 15 în Divizia A.
    • Finalist Cupa Romaniei
  • 1991-92 - locul 14 în Divizia A, ia numele Fotbal Club Selena Bacău
  • 1992-93 - locul 17 în Divizia A.
  • 1993-94 - locul 7 în grupa A a Diviziei B.
  • 1994 - 95 - 1 în grupa A a Diviziei B. A promovat în Divizia A
  • 1995-96 - locul 16 în Divizia A.
  • 1995-96 - locul 12 în Divizia A, își asumă numele de Asociația Sportivă Bacău
  • 1996-97 - Locul 5 în Divizia A, ia numele Fotbal Club Municipal Bacău
  • 1997-98 - locul 5 în Divizia A.
    • Câștigătorul Cupei Ligii
  • 1998-99 - locul 5 în Divizia A.
  • 1999-00 - locul 7 în Divizia A.
    • Finalista Cupei Ligii
  • 2000-01 - locul 14 în Divizia A.
  • 2001-02 - locul 6 în Divizia A.
  • 2002-03 - locul 12 în Divizia A.
  • 2003-04 - locul 13 în Divizia A.
  • 2004-05 - locul 12 în Divizia A.
  • 2005-06 - locul 16 în Divizia A. Retrogradare în Liga II .
  • 2006-07 - locul 5 în grupa A a Ligii II ..
  • 2007-08 - locul 14 în grupa A a Ligii II.
  • 2008-09 - locul 6 în grupa A a Ligii II.
  • 2009 - 10 - 1 în grupa A din Liga a III-a. ' A promovat în Liga a II-a
  • 2011-12 - locul 7 în grupa A a Ligii II.
  • 2012-13 - Retras din grupa A a Ligii II. Retrogradată în Liga a III-a .

Culori și simboluri[modificare | modificare sursă]

Culori[modificare | modificare sursă]

Din 1950, culorile reprezintative ale Bacaului au fost alb și roșu , aceleași culori semnificative pentru clubul principal din Bucuresti . Echipamentul în meciurile de acasă era format din tradiționalul tricou roșu și alb . De-a lungul istoriei clubului, culorile clubului a suferit diverse modificări. Inițial a fost alb-rosu ca Dinamo Bucuresti , dupa schimbarea numelui in Sport Club Bacau culorile au ramas aceasi dar schimbarea a fost facuta dupa revolutia din 1989 , cand o mica portiune din istoria clubul a avut culorile albastru-rosu , atunci cand sa denumit FC Selena Bacau . Din 1997 pana la disparitia clubului din 2014 , FCM Bacau a avut culorile galben-albastru , devenind un simbol al clubului .

Palmares și statistici[modificare | modificare sursă]

Ligi Cupe

Liga I

Liga II

1 Campioană (4): 1955, 1966–67, 1974–75, 1994–95
2 Vicecampioană (3): 1954, 1957–58, 1964–65

Liga III

1 Campioană (1): 2010–11

Liga IVBacău

2 Vicecampioană (1): 2019–20

Cupa României:

Finalistă (1): 1990-1991 (cu Univ. Craiova)

Cupa Ligii:

Câștigătoare (1): 1997-1998* (3-2 cu U. Cluj)
Finalistă (1): 1999-2000* (cu Gloriei Bistrița)

Cupa UEFA

Cupa Cupelor

Cupa UEFA Intertoto

* Sezon neoficial.

Recorduri[modificare | modificare sursă]

  • când echipa, numită în acel moment Dinamo Bacău, a fost a doua echipă românească (după Petrolul Ploiești în 1963) care a atins sferturile de finală ale unei cupe europene, reușind performanța în ediția (Cupa UEFA 1969-1970) după eliminarea echipelor FC Floriana (Malta), FK Dolp (Norvegia) și Kilmarnock FC (Scoția), fiind eliminată de Arsenal Londra care a învins-o cu scorurile de 2-0 și 7-1.
  • În 1998-1999, FCM a avut un record de 13 meciuri în care nu a fost învins, ajungând în primele cinci echipe europene la acest capitol.
  • Cele mai multe egaluri consecutive, 8, în sezonul 1978-79 de Liga I.
  • Locul 5 cu cele mai multe înfrângeri consecutive, 15, în sezonul 2005/2006
  • Cea mai categorică victorie: SC Bacău - Universitatea Craiova 6 - 0
  • Jucătorul cu cele mai multe prezențe: Gheorghe Andries 319.
  • Jucătorul cu cele mai multe goluri: Emerich Dembrowski 57
  • Cea mai categorică victorie: FCM Bacău-Universitatea Craiova 6-0

Simboluri oficiale[modificare | modificare sursă]

Stema[modificare | modificare sursă]

Stema clubului din 1950 până în 1971 a fost alcătuită dintr-un cerc cu un "D" care semnifica Dinamo. După schimbarea numelui din 1971 clubul a avut mai multe steme, ajungându-se să se schimbe culorile clubului din roșu-alb în albastru-roșu. Dar din 1997 până la dispariția clubului din 2014, FCM Bacău a avut culorile galben-albastru, devenind un simbol al clubului, stema alcătuită din 2 păsări care susțin un scut cu simbolurile judetului Bacău. După faliment mai multe cluburi au vrut să susțină că sunt continuatoarea clubului din 1950 dar nici una nu a reușit să obțină palmaresul sau stema clubului de dinaintea falimentului din 2014.

Structura[modificare | modificare sursă]

Stadion[modificare | modificare sursă]

Stadionul Municipal

Stadionul Municipal din Bacău (anterior numit Stadionul Dumitru Sechelariu), este un stadion de fotbal din Bacău, gazdă a meciurilor echipei FCM Bacău. Arena are o capacitate de 17.500 de locuri. Arena băcăuană a fost renovată în mai multe rânduri pe vremea când la conducerea echipei se afla însuși primarul Dumitru Secheleriu, cel care a decis să îi poarte numele, schimbându-l din Nicolae Păduraru în Dumitru Sechelariu. După ce în anul 2003 a primit acceptul de a organiza meciuri internaționale din partea UEFA, stadionul Municipal nu a mai suferit nicio modificare, iar în prezent se află într-o stare avansată de degradare deoarece autoritățile nu au mai investit aproape deloc în menținerea sa. La finalul anului 2007, Primăria a avansat ideea că stadionul să fie demolat, iar în locul său să fie amplasat un amplu complex comercial și hotelier de înaltă ținută arhitecturală, dar până în prezent nu s-a întâmplat nimic.

În curând se va construi un nou stadion, amplasat în cartierul CFR, o construcție ce va avea o capacitate de 25.000 de locuri. În afara stadionului, proiectul cuprinde construcția unei săli de sport, teren de antrenament, pistă de atletism și hotel. Parcarea va avea o capacitate minimă de 2.000 de locuri și se va situa pe 4 ha de teren. În proiect este inclusă și construcția unei parcări subterane. În zona destinată publicului vor fi amenajate un muzeu al trofeelor, un magazin cu vânzare de articole sportive, toalete, ascensoare pentru persoanele cu handicap, bufet, un fast-food cu 200 de locuri, o cafenea de 80 de locuri. Pentru sportivi se vor face vestiare, o piscină pentru 30 de persoane, saună cu bazin mare, sală de încălzire, sală de forță, cabinet medical și două săli pentru instruire tactică. Noul stadion va semăna cu International Stadium din Haifa. Singura diferență este că stadionul din Haifa, care se află în faza de construcție, are o capacitate a tribunelor de 30.000 de locuri. Stadionul din Haifa este realizat în colaborare cu KSS London și S. Gendler Architects, din Anglia.

După refondarea ca ASS FCM Bacău , clubul trebuie să joace meciurile de acasă pe Baza Sportivă Nautică Șerbănești, cu o capacitate de doar 200 de persoane.

Centru de formare[modificare | modificare sursă]

Academia de tineret a Bacaului a dat nume importante pentru fotbalul românesc și internațional precum : Ștefan Apostol , Cristian Ciocoiu , Andrei Cristea , Andrei Scrab , Teodoru Matei , Petre Baluta , Emeric Dembroschi , Marius Croitoru , Radu Eduard Ciobanu , Valentin Bădoi , Sorin Avram , Florin Lucian Petcu , Florin Ganea , Aristide Ghiță , Ovidiu Rotariu .

Antrenori și președinți[modificare | modificare sursă]

Antrenori[modificare | modificare sursă]

Sunt 50 de antrenori care au preluat conducerea tehnică a clubului din Bacău din 1950 până în 2014. Dintre naționalitățile lor predomină româna.

Florin Halagian - Antrenor al clubului în 1999

Primul antrenor din istoria taurilor furiosii a fost Florian Ambru, care a condus echipa Dinamo Bacău din 1956 până în 1957 în prima divizie română, retrogradând în acelasi sezon .

Cu cel mai lung mandat tehnic este a lui Costică Rădulescu care a condus cârma echipei timp de 8 sezoane din care consecutive, din 1966-1967 până în 1973-1974, a fost din nou antrenor din 1983-1984 până în 1984-1985. Acesta a condus clubul si în 1972-1973 când clubul s-a clasat pe locul al patrulea. Mircea Nedelcu si Florin Halagian au condus clubului în anii '90 când a avut performante istorice.

Mircea Nedelcu a ajuns până în finala Cupei României în 1990-91, pierdută cu Universitatea Craiova.

Primul antrenor semnificativ a fost Constantin Teașcă care a condus clubul timp de doi ani între 1958-1960. Ultimul antrenor al clubului a fost Cristian Popovici care a condus ultima dată clubul înaintea falimentului din 2014. Valeriu Neagu a fost cel mai bun antrenor pe plan extern al clubului, antrenând clubul când a jucat împotiva lui Arsenal si ajungând până în sferturile de finală ale unei cupe europene.

Echipa[modificare | modificare sursă]

Lotul de jucători (2011-2012)[modificare | modificare sursă]

Nr. Poziție Jucător
România P Paul Iordache
România P Cristi Roca
România P Dragoș Petrache
România F Ionuț Mihălăchioae
România F Corneliu Codreanu
România F Andrei Lozneanu
România F Teodor Eudean
România F Ionuț Ursu
România F Andrei Coman
România M George Taban
România M Ștefan Apostol
România M Marius Doboș
Nr. Poziție Jucător
România M Mădălin Lucanu
România M Emanuel Apostu
România M Andrei Lipovanu
România M Eugen Baciu
România M Vlăduț Scânteie
România M Claudiu Filip
România A Cătălin Vraciu
România A Dragoș Huiban
România A Gabriel Boghian
România A Cătălin Curiliuc
România A Vlăduț Pavel
România A Adrian Hurdubei
Nigeria M Bamba Moussa

Jucători celebri[modificare | modificare sursă]


Conducere[modificare | modificare sursă]

  • Președinte de onoare - Dumitru Sechelariu1România
  • Vicepreședinte - Vasile Cazacu1România
  • Vicepreședinte - Ion Rauta1România
  • Vicepreședinte - Flaviu Pop1România
  • Membru - Dragoș Benea1România
  • Membru - Ion Tudorel1România
  • Secretar - Ionel Lăzărică1România
  • Președinte - Rares Asaftei1România

Tehnic[modificare | modificare sursă]

Recordurile jucătorilor[modificare | modificare sursă]

Jucătorul cu cele mai multe apariții[modificare | modificare sursă]

Jucătorul cu cele mai multe goluri[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Dumitru Sechelariu A MURIT la 54 de ani. Fostul primar al orașului Bacău fusese operat pe 5 februarie”. mediafax.ro. . 
  2. ^ „Liga a III-a începe cu stângul”. Ligileinferioare.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Proiectul FCM Bacău a ajuns la un alt capăt de drum”. debacau.ro. . 
  4. ^ „Așa arată imaginea nepăsării! FOTO | Stadionul Municipal Bacău zace în paragină și planul e același de ani de zile, doar pe hârtie”. liga2.prosport.ro. . 
  5. ^ S-au prezentat, dar degeaba | Liga 2
  6. ^ Despre noi | Site-ul oficial al echipei
  7. ^ Copiii FCM Bacău, vizitați de Moș Crăciun | Deșteptarea