Evgheni Șevciuk

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Evgheni Șevciuk
Yevgeni Shevchuk.jpg
Evgheni Șevciuk

 Al 2-lea Președinte al Transnistriei
Deținător actual
Funcție asumată 
30 decembrie 2011
Precedat de Igor Smirnov

Născut(ă) 19 iunie 1968 (1968-06-19) (46 de ani)
Rîbnița, RSSM, Uniunea Sovietică URSS
Partid politic Candidat independent
Profesie Avocat
Naționalitate Republica Moldova Moldova
Confesiune Creștin Ortodox

Evgheni Vasilievici Șevciuk sau Eugeniu Șevciuk[1] (în rusă Евгений Васильевич Шевчук, în ucraineană Євген Шевчук) (n. 19 iunie 1968, orașul Rîbnița) este un politician de etnie ucraineană din Transnistria, care a fost ales în decembrie 2005 în funcția de președinte al Sovietului Suprem al auto-proclamatei Republici Moldovenești Nistrene. El este unul dintre liderii Partidului Reînnoirii ("Obnovleniye"). În urma alegerilor prezidențiale din 2011, a fost ales președinte al auto-proclamatei Republici Moldovenești Nistrene.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Evgheni Șevciuk s-a născut la data de 19 iunie 1968 în orașul Rîbnița, în familie de muncitori. După absolvirea Liceului nr. 2 din Rîbnița în anul 1985, a studiat un an la Facultatea de Mecanică din cadrul Institutul Agricol din Chișinău, apoi și-a făcut stagiul militar. A studiat apoi la Facultatea de Drept a Universității de Stat "T.G. Șevcenko" din Tiraspol (1992-1996) și la Facultatea de comerț exterior a Academiei de Comerț Internațional a Federației Ruse (1999-2001), obținând în anul 2003 titlul de candidat în științe economice.

A urmat apoi cursuri postuniversitare de organizare a activității de respectare a legii la Academia de Management a Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse (1994-1996) și la Academia Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe a Ucrainei (2002-2003). Este de profesie avocat.

Între anii 1992–1998, el a lucrat în cadrul Departamentului de afaceri interne al Ministerului Afacerilor Interne al auto-proclamatei Republici Moldovenești Transnistrene. A funcționat în Departamentul pentru combaterea criminalității economice din orașul Rîbnița, apoi ca șef al Departamentului Miliției Economice din cadrul Miliției orașului Tiraspol (1996-1998).

În perioada 1998–2001 a lucrat în companii private, ca manager al sucursalei din Rîbnița a companiei de producție agricolă "Sheriff Ltd." (1998-2000) și apoi ca șef de departament al Băncii comerciale PRAK “Agroprombank” din Tiraspol.

În decembrie 2000, Șevciuk a fost ales ca deputat în Parlamentul Transnistriei, conducând Comisia de politică economică, buget și finanțe, Comisia de politică externă și relații internaționale și fiind ales ca vicepreședinte al Parlamentului.

Președinte al Sovietului Suprem[modificare | modificare sursă]

În anul 2005, a fost reales ca deputat al raionului Rîbnița, iar mișcarea de opoziție Partidul Reînnoirii ("Obnovleniye") a obținut 31 de locuri din 43, în Sovietul Suprem. Ca urmare a acestei schimbări a raportului de forțe, la data de 28 decembrie 2005, Evgheni Shevciuk a fost ales în funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldovenești Nistrene.

Profilul său biografic îl descrie ca un "tehnocrat social-democrat cu o orientare europeană și un om de credințe profund democratice". Ca reprezentant al opoziției parlamentare înainte de decembrie 2005, el a susținut o serie de reforme ale Codului electoral al Transnistriei. Printre schimbări au fost solicitarea ca președinții secțiilor de votare să nu fie membri ai nici unui partid politic și regula ca mass-media să nu publice rezultatele votării înaintea terminării procesului electoral, pentru a nu-i influența pe alegătorii nehotărâți. Acestea au fost semnalate de un Raport de țară din anul 2005 al Departamentului de Stat al SUA cu privire la Respectarea Drepturilor Omului.[2]

În februarie 2006, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Moscova, Evgheni Șevciuk, a afirmat, citat de Rompres, următoarele: "Mai devreme sau mai târziu, Chișinăul va opta pentru unirea cu România. Terenul pentru acest fapt este deja pregătit. Și de aceea consider că în această situație Republica Moldovenească Nistreană are dreptul deplin de a-și hotărî singură soarta".[3]

El s-a pronunțat împotriva evacuării forțelor de menținere a păcii din Transnistria, solicitând totodată monitorizarea arsenalului militar al Republicii Moldova și a societăților din dreapta Nistrului, în baza exemplului inspecției propuse pentru Transnistria. "Monitorizarea internaționala a companiilor transnistrene a demonstrat că Tiraspolul nu produce armament", a declarat oficialul transnistrean, citat de Mediafax.[3]

La alegerile prezidențiale din decembrie 2006, Evgheni Șevciuk nu a candidat, motivându-și absența din cursa electorală prin faptul că, după intrarea în vigoare a noului acord vamal moldo-ucrainean (3 martie), Transnistria era grav amenințată, iar o competiție între șeful Executivului și cel al Legislativului ar fi dus la o destabilizare a regiunii separatiște, scenariu dorit de cei din Republica Moldova.[4]

La Congresul din 2 iunie 2006, Evgheni Șevciuk a fost ales în funcția de președinte al Partidului Republican “Obnovlenie”. În anul 2004, Uniunea Europeană l-a inclus pe o listă a transnistrenilor cărora li s-a interzis călătoria în spațiul UE, fiind considerat răspunzător de împiedicarea progresului în vederea unei soluționări politice a conflictului transnistrean din Republica Moldova [5]. Pe baza reexaminării Poziției comune 2004/179/PESC, la data de 25 februarie 2008, Consiliul Uniunii Europene a considerat că este oportun să fie eliminat numele său de pe această listă [6].

Evgheni Șevciuk este necăsătorit.

Acordul de asociere cu Uniunea Europeană[modificare | modificare sursă]

Evgheni Șevciuk, a declarat că în cazul în care Republica Moldova va parafa, la summit-ul de la Vilnius, Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, Transnistria va cere răspicat recunoașterea independenței sale pe plan internațional.[7]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri