Eva Gudumac

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Eva Gudumac
Date personale
Născută (82 de ani) Modificați la Wikidata
Tătărăuca Veche, raionul Soroca, RSS Moldovenească, URSS Modificați la Wikidata
Cetățenie Republica Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațiemedic
politiciană Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materRossiiski naționalnîi issledovatelski mediținski universitet imeni N. I. Pirogova[*][[Rossiiski naționalnîi issledovatelski mediținski universitet imeni N. I. Pirogova |​]]
Universitatea de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu din Chișinău  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul Republicii
Ordinul „Bogdan Întemeietorul” ()  Modificați la Wikidata

Eva Gudumac (n. , Tătărăuca Veche, raionul Soroca, RSS Moldovenească, URSS) este o specialistă în domeniul chirurghiei pediatrice, care a fost aleasă ca membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei (2000)

Biografie[1][modificare | modificare sursă]

A absolvit Școala Medicală din Soroca (1958–1960) și Institutul de Medicină din Chișinău, Facultatea Pediatrie (1960–1966). A urmat cursuri la Institutul de Medicină nr. 2 din Moscova. A susținut doctoratul în 1986. Din 1987 este profesor universitar.

La Institutul de Medicină, a lucrat asistentă la catedra de pediatrie, conferențiar, șefă a catedrei de chirurgie și ortopedie, decan al Facultății de Pediatrie. Din 1992, este membră a Societății de chirurgie pediatrică din România. În afară de lucrări de specialitate scrise, Eva Gudumac mai este și deținătoarea brevetului nr. 526352 pentru „Radiometrul diferențial de diagnostic medical” (1976).

Gudumac este membru corespondent al AȘM, chirurg principal al Ministerului Sănătății. A fost aleasă ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova, în Legislatura 2001-2005 pe listele Alianței Braghiș și apoi în Legislatura 2005-2009 pe listele Partidului Comuniștilor.

A fost decorată cu Ordinul Republicii la începutul anilor 1990.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Akademos, N.2-3 (7), 2007, p.63

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Gherman, Victor; Colesnic, Iurie (). Femei din Moldova: enciclopedie. Museum. p. 129.