Eugenie Laiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Eugenie Laiu
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Bârgăuani, Neamț, România Modificați la Wikidata
Decedat (72 de ani) Modificați la Wikidata
Mănăstirea Horaița, Neamț, România Modificați la Wikidata

Eugenie (născut Ioan Laiu; n. 1894, Bârgăuani — d. 1967) a fost un cleric ortodox român, care a avut rangul de episcop-vicar al Mitropoliei Bucovinei, cu titlul de „Suceveanul” (1939–1940).

Arhiereul Eugeniu Laiu Suceveanul s-a născut in 2 iulie 1894, în localitatea Bârgăoanii Neamțului, într-o familie de oameni evlavioși. A intrat sub ascultare la Mănăstirea Neamț, la numai 10 ani, după care unchiul său, care era stareț la Mănăstirea Horaita, l-a îndrumat către această mănăstire. În 1911, starețul Mănăstirii Horaita l-a trimis la Galați să studieze la Seminarul Teologic, unde director era viitorul mitropolit al Bucovinei Visarion Puiu. A urmat apoi cursurile Facultății de Teologie din Cernăuți. După 1934 a fost chemat de mitropolitul Bucovinei Nectarie Cotlarciuc, devenind prefect de studii la Facultatea de Teologie din Cernăuți. A fost apoi preot slujitor la Catedrala patriarhală, după care preot slujitor la Biserica Ortodoxă Română din Paris. În 1939, Visarion Puiu, ajuns mitropolit, l-a hirotonit episcop vicar la Cernăuți, iar din încredințarea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a lucrat la București ca director al Tipografiei Cărților Bisericești, astăzi Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, fiind și stareț al Mănăstirii Antim. Până prin 1946 - 1947, Eugeniu Laiu a fost locțiitor de episcop la Buzău, Constanța și Craiova, iar din 1949 și până în 1951 a fost profesor de studii biblice la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț. Menționăm faptul că, pe când era prefect de studii la Cernăuți i-a fost îndrumător și duhovnic unui sfânt român, Sf. Ioan Iacob. A trecut la cele veșnice în data de 1 aprilie 1967, fiind înmormântat în cimitirul Mănăstirii Horaita.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Dumitru Valenciuc Arhiereul Eugeniu Laiu Suceveanul: (1894-1967). Cygnus, 2014. - 183 p.
  • Protoiereu dr. Constantin Totolici ARHIEREUL EUGENIU LAIU SUCEVEANUL // APOSTOLIA. - 2017. - NR. 110[nefuncțională] - p. 26-33