Eu la grădina zoologică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

'Eu la grădina zoologică'

Videoclipul Eu la grădina zoologică - primul videoclip de pe YouTube
WebsiteYouTube
Încărcat23 aprilie 2005
Filmat deYakov Lapitsky
Încărcat deJawed Karim
Nume de utilizatorjawed
Durată18 secunde
CategorieFilme & Animații

Eu la grădina zoologică este primul videoclip care a fost vreodată încărcat pe YouTube. Acesta a fost încărcat la 20:27 într-o zi de sâmbătă, pe 23 aprilie 2005. A fost încărcat de Jawed Karim, unul dintre co-fondatorii site-ului, sub numele de utilizator "jawed". [1][2][3][4][5] Descris de The Observer ca "un videoclip de calitate proastă", videoclipul a fost filmat de Yakov Lapitsky la o grădina zoologică din San Diego. În videoclip este filmat studentul numit Karim ce se află în fața țarcului cu elefanți. El spune în material că elefanții "'au trupurile foarte foarte foarte mari". Întregul videoclip are 18 secunde. [6][7]

Moștenire[modificare | modificare sursă]

"Los Angeles Times" afirmă: "Primul videoclip încărcat pe YouTube a jucat un rol fundamental în viața oamenilor, care de atunci au intrat într-o eră de aur a creării materialelor video de aproximativ un minut." [2] În martie 2014, videoclipul a avut peste 15 milioane de vizualizări și peste 97.000 de comentarii. [8]

În anul 2013 descrierea clipului a fost actualizată în semn de protest pe Google+ și au fost adăugate două adnotări videoclipului. În luna august a anului 2014, video-ul a avut peste 16 milioane de vizualizări și peste 102.000 de comentarii. [9]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Geoghegan, Tom (). „Twitter, telegram and e-mail: Famous first lines” (în British English). London, England, UK: BBC News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ a b Pham, Alex (). „YouTube turns 5, can't wait to grow up”. Los Angeles Times. Los Angeles, California, USA: Eddy Hartenstein. ISSN 0458-3035. OCLC 3638237. Arhivat din original la . Accesat în . Fondat pentru a găzdui doar videoclipuri făcute acasă de vreo 60 de secunde, YouTube are chiar multe videoclipuri interesante și utile. 
  3. ^ Hartley, Matt (). „Ten of YouTube's most influential videos”. Canwest. 
  4. ^ McGuinness, Ross (). „Elephants to Gaga”. Metro. p. 34. Totul a început cu un extraordinar de obișnuit videoclip cu un om și niște elefanți în spate, la o grădină zoologică. Acu are aproximativ 2 milioane de vizionări. 
  5. ^ Meltzer, Tom; Phillips, Sarah (). „G2: A First Time For Everything”. The Guardian (London). p. 14. "Eu la grădina zoologică" este un videoclip de 18 secunde în care este vorba de un bărbat pe nume Karim ce se află la o grădină zoologică din San Diego, în fața țarcului elefanților. Dar însemnătatea sa istorică este legată de faptul că videoclipul a strâns până acum mai mult de un milion de vizionări 
  6. ^ Hoby, Hermione; Tom Lamont (). „How YouTube made superstars out of everyday people”. The Observer (în British English). Kings Place, London, England, UK: Guardian Media Group. ISSN 0029-7712. OCLC 50230244. Arhivat din original la . Accesat în . O femeie în pantaloni roșii a ajutat la alegerea președintelui Statelor Unite, un bărbat a devenit preferatul tuturor. YouTube oferă un nou mod de celebritate. 
  7. ^ Heffernan, Virginia (). „Uploading the Avant-Garde”. The New York Times. Accesat în . Primul videoclip încărcat pe YouTube a fost "Eu la grădina zoologică", la ora 20:27, sâmbătă, 23 aprilie 20005. Videoclipul îl înfățișează pe Jawed, unul din co-fondatorii site-ului YouTube, care se află în fața țarcului elefanților. Videoclipul are în prezent peste un milion de vizualizări, și pe 23 aprilie 2005 va împlini 10 ani. 
  8. ^ Karim, Jawed (). „Me at the zoo”. San Diego Zoo, San Diego, California, USA: YouTube. Accesat în . 
  9. ^ Bonanos, Paul (23 April 2014). Happy Ninth Birthday YouTube: From 'Me at the Zoo' to a Billion Monthly Visits, Billboard (magazine)

Legături externe[modificare | modificare sursă]