Eric Porter

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Eric Porter
Date personale
Nume la naștereEric Richard Porter
Născut8 aprilie 1928(1928-04-08)
Shepherd's Bush, Londra, Anglia, Marea Britanie
Decedat15 mai 1995(1995-05-15)
Londra, Anglia, Marea Britanie
Cauza decesuluicauze naturale (cancer de colon) Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațieactor
actor de teatru[*]
actor de film
actor de televiziune[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[1][2] Modificați la Wikidata
Alte premii
American Book Awards[*][[American Book Awards (literary award in the United States)|​]] (2003) Modificați la Wikidata

Eric Richard Porter (n. 8 aprilie 1928 - d. 15 mai 1995) a fost un actor englez de teatru, film și televiziune.

Educație[modificare | modificare sursă]

Porter s-a născut la Shepherd's Bush, Londra, în familia lui Richard John Porter și Phoebe Elizabeth Spall. El a fost educat la Wimbledon College înainte de a-și face debutul pe scenă la Cambridge în 1945, la vârsta de 17 ani.

Carieră[modificare | modificare sursă]

În 1955, el a jucat rolul titular din piesa Volpone (regizată de Ben Jonson) la Bristol Old Vic. În 1960 a intrat în colectivul Royal Shakespeare Company; în acel an, l-a jucat pe Ferdinand în piesa The Duchess of Malfi (regizată de John Webster). În 1962, l-a interpretat pe Iachimo în Cymbeline. Alte roluri includ Ulise, Macbeth, Leontes, Malvolio, Shylock, Regele Lear și Henric al IV-lea, precum și Baraba în Jew of Malta a lui Marlowe.

Porter l-a interpretat pe Soames Forsyte în filmul The Forsyte Saga (1967), realizat de BBC. Pentru acest rol a câștigat Premiul BAFTA pentru cel mai bun actor.

El a jucat alte roluri în filme de televiziune ca The Jewel in the Crown; a interpretat rolurile Fagin în versiunea Oliver Twist (realizată de BBC în 1985) și profesorul Moriarty (în opoziție cu Jeremy Brett care-l interpreta pe Sherlock Holmes) în episoadele Liga roșcaților și Ultima problemă (ambele din 1985) ale serialului (both 1985) Aventurile lui Sherlock Holmes realizat de Granada Television. De asemenea, l-a jucat pe Polonius în piesa de teatru TV Hamlet (1980), care făcea parte din seria BBC Shakespeare, și pe Derek Jacobi în piesa omonimă.

Porter a continuat să joace pe scenă, câștigând Premiul de teatru London Evening Standard pentru cel mai bun actor în 1988 pentru rolul său din Pisica pe acoperișul fierbinte.

Moarte[modificare | modificare sursă]

Porter a murit de cancer de colon la Londra în 1995, la vârsta de 67 ani.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Michael Billington, "Porter, Eric Richard (1928–1995)", Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, 2004

Biografie[modificare | modificare sursă]

  • Eric Porter - The Life of An Acting Giant (1928-1978) and Eric Porter - The Life of An Acting Giant - The Mature Years (1979-1995) by Helen Monk.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)