Dieceza de Oradea Mare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dieceza de Oradea Mare
Poziție geografică
ȚarăRomânia  Modificați la Wikidata
Statistici
Populație 
 –totală987.900  Modificați la Wikidata
Viața bisericească
CultBiserica Catolică  Modificați la Wikidata
RitRoman Rite[*][[Roman Rite (most common rite practiced in the Latin Catholic Church)|​]]  Modificați la Wikidata
CatedralăBazilica Romano-Catolică din Oradea  Modificați la Wikidata
Conducere
Prezență online
site web oficial

Dieceza de Oradea Mare (în latină Dioecesis Magnovaradinensis Latinorum, în trad. "Dieceza de Oradea Mare, a Latinilor", în maghiară Nagyváradi Egyházmegye) este una din cele șase episcopii romano-catolice din România. Anul fondării episcopiei catolice de Oradea este considerat 1010. Catedrala diecezei este Bazilica Sf. Maria din Oradea, cel mai mare edificiu baroc de pe teritoriul României. Din 2009 și până în prezent episcop romano-catolic de Oradea este László Böcskei.[1][2]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Regele Ștefan I al Ungariei a întemeiat în anul 1010 Episcopia Bihorului, la Biharia, în apropiere de Oradea. Din cauza atacurilor cumanilor, regele Ladislau I al Ungariei a transferat centrul episcopiei la Oradea, în anul 1091. De atunci, Episcopia de Oradea Mare a fost până în secolul al XX-lea sufragană a Arhiepiscopiei de Kalocsa.

De-a lungul timpului mai mulți episcopi de Oradea au ajuns arhiepiscopi și chiar cardinali. În secolul al XV-lea episcopul Ioan Viteaz de Sredna a devenit arhiepiscop de Esztergom, iar în secolul al XVIII-lea Emeric Csáki⁠(en)[traduceți] a devenit arhiepiscop de Kalocsa și cardinal. În secolul al XIX-lea Lőrinc Schlauch a fost ridicat în calitate de episcop de Oradea la demnitatea de cardinal.

Prevederile Concordatului din 1927, încheiat între Sfântul Scaun și Regatul României au reglementat trecerea Episcopiei de Oradea Mare în provincia mitropolitană a Arhidiecezei de București, din care face parte până în prezent.

Vezi și[modificare | modificare sursă]


Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Consacrarea noului episcop latin de Oradea
  2. ^ Nou episcop de Oradea, numit de Papă, 24 decembrie 2008, Georgeta Petrovici, Evenimentul zilei, accesat la 16 februarie 2014

Legături externe[modificare | modificare sursă]