Eparhia Sfântul Vasile cel Mare de București

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Eparhia Sfântul Vasile cel Mare de București
Poziție geografică
ȚarăRomânia  Modificați la Wikidata
Statistici
Viața bisericească
Cultcatolicism  Modificați la Wikidata
Înființare  Modificați la Wikidata
CatedralăCatedrală Sf. Vasile cel Mare din strada Polonă  Modificați la Wikidata
Conducere
Prezență online
site web oficial

Eparhia Sfântul Vasile cel Mare de București (în latină Eparchia Sanctus Basilius Magnus Bucarestiensis Romenorum) a fost creată la 29 mai 2014, prin ridicarea la ragul de episcopie a Vicariatului greco-catolic de București.[1][2] Această eparhie funcționează pe un teritoriu canonic corespunzător municipiului București și județelor provinciei istorice a Țării Românești (Oltenia, Muntenia și Dobrogea).[3]

Episcopul vicar Mihai Frățilă a fost instalat în funcția de episcop al noii eparhii, în data de 30 august 2014.[4]

Istoric[modificare | modificare sursă]

În anul 1940 a fost înființat Vicariatului pentru București și Vechiul Regat, iar Biserica Sf. Vasile cel Mare, din strada Polonă, a fost ridicată la rangul de catedrală. Aici a funcționat, până la arestarea sa de către Securitate, la 28 octombrie 1948, episcopul Vasile Aftenie.[5][6][7] „La sfârșitul anului 1947, Vicariatul de București a fost evacuat din strada Batiștei și s-a mutat în strada Polonă. Arhiva vicariatului, ținută cu grijă de episcopul vicar Vasile Aftenie și de protopopul Tit Liviu Chinezu, a fost răvășită la 28-29 octombrie 1948, când aceștia au fost arestați.”[8]

Vicariatul greco-catolic de București a fost reînființat în 2008, ca parte componentă a Arhieparhiei de Făgăraș și Alba Iulia, fiind condusă de episcopul auxiliar Mihai Frățilă, din 2008 până la ridicarea acesteia la rangul de episcopie, la 29 mai 2014.

Sâmbătă, 30 august 2014, a avut loc instalarea primului episcop eparhial al Eparhiei „Sfântul Vasile cel Mare” de București, Mihai Frățilă, într-o ceremonie religioasă prezidată de cardinalul Lucian Mureșan, arhiepiscopul major al Bisericii Române Unite cu Roma, în prezența cardinalului Leonardo Sandri, prefect al Congregației Bisericilor Orientale de la Roma.[9]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Comunicat de presă: Înființarea Eparhiei greco-catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de București și alegerea primului său Episcop eparhial, Preasfințitul Mihai Frățilă., accesat la 5 iunie 2014.
  2. ^ O nouă eparhie greco-catolică, Catholica.ro, 29 mai 2014, accesat la 4 iunie 2014.
  3. ^ O nouă eparhie greco-catolică, cu sediul la București (comunicat) « Catholica.ro
  4. ^ Instalarea canonică a primului episcop greco-catolic de București, Catholica.ro, 26 iunie 2014.
  5. ^ Ioan M. Bota, Istoria Bisericii universale și a Bisericii românești de la origini până în zilele noastre, pp. 329-331.
  6. ^ Sergiu Grossu, Calvarul României creștine, p.35.
  7. ^ Ioan-Marcel Dăneț, Istoricul comunității și Bisericii Sf. Vasile cel Mare din București (De la fondare la catacombe), în: Studia Universitatis Babes-Bolyai Theologia Catholica, Nr. 2/2009, pp. 204-206.
  8. ^ Ioan-Marcel Dăneț, Istoricul comunității și Bisericii Sf. Vasile cel Mare din București (De la fondare la catacombe)
  9. ^ Instalarea Preasfințitului Mihai Frățilă Catholica.ro, 31 august 2014

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Sergiu Grossu, Calvarul României creștine, "Convorbiri literare" - ABC DAVA, Chișinău, 1992, 384 de pagini.
  • Ioan M. Bota, Istoria Bisericii universale și a Bisericii românești de la origini până în zilele noastre, Casa de Editură „Viața Creștină”, Cluj-Napoca, 1994.
  • Ioan-Marcel Dăneț, Istoricul Comunității și Bisericii Sfântul Vasile cel Mare din București (De la fondare la catacombe), în: Studia Universitatis Babes-Bolyai Theologia Catholica, Nr. 2/2009.

Legături externe[modificare | modificare sursă]