Eparhia de Maramureș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Eparhia de Maramureș
Poziție geografică
ȚarăRomânia  Modificați la Wikidata
Statistici
Populație 
 –totală559.267  Modificați la Wikidata
Viața bisericească
CultBiserica Română Unită cu Roma  Modificați la Wikidata
CatedralăCatedrala Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare  Modificați la Wikidata
Conducere
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare
Structura canonică a Bisericii Române Unite

Eparhia de Maramureș, alternativ Episcopia greco-catolică de Maramureș (în latină Dioecesis Maramuresensis), este una din cele șase episcopii greco-catolice din România, cu sediul în Baia Mare. A fost înființată conform prevederilor Concordatului din 1927, încheiat între Sfântul Scaun și România, și ratificat pe 10 iunie 1929.

Catedrala episcopală de jure este Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare, edificiu construit între 1905-1911, situat pe str. Vasile Lucaciu (lângă reședința episcopală greco-catolică), și ocupat în prezent de o parohie ortodoxă. Catedrala de facto, unde slujește episcopul, este biserica Sfânta Maria.

În sesiunea din iunie 2011 sinodul episcopilor de la Blaj l-a ales pe Vasile Bizău în scaunul eparhial al Maramureșului. Instalarea în funcție a avut loc în data de 23 iulie 2011.[1]

Organizare[modificare | modificare sursă]

Episcopia de Maramureș are în componența sa și Vicariatul Greco-Catolic Ucrainean din România, pentru credincioșii ucraineni și ruteni. În afară de parohiile de limba română, Episcopia de Maramureș are în componența ei și câteva parohii de limba maghiară (la Satu Mare, Livada, Peleș, Porumbești etc.).[2]

Episcopi[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ioan Mărculeț, Cătălina Mărculeț, Eparhia Greco-Catolică a Maramureșului în primul deceniu al existenței sale, în: Deșteptarea Credinței, nr. 2 (179), Dej, 2005, p. 4-7.

Legături externe[modificare | modificare sursă]