Eminem

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Eminem
Eminem performing in 2011.jpg
Informații generale
Nume naștere Marshall Bruce Mathers III
Data și locul nașterii 17 octombrie 1972 (1972-10-17) (41 de ani)
Saint Joseph, Missouri, SUA
Alte nume Slim Shady, King Mathers, Em
Origine Detroit, Michigan, SUA
Gen muzical Hip-Hop, Rap rock
Ocupație Rapper, producător, actor
Ani de activitate 1988– prezent [1]
Case de discuri Mashin' Duck Records
Web Ent.
Interscope Records
Aftermath Ent.
Shady Records
Game Recordings
Interpretare cu 50 Cent, Bad Meets Evil, D12, Dr. Dre, Nate Dogg, Obie Trice, Lil Wayne, Slaughterhouse, Yelawolf , Anakin & Swamp & Squaker the Wanker
Website eminem.com
Breakdance-oldschool.png Proiect:Hip hop

Eminem, născut sub numele Marshall Bruce Mathers III, pe 17 octombrie 1972, în St. Joseph, Missouri este un rapper american care a vândut peste 80.000.000 de albume la nivel mondial .[2]El a devenit faimos în 1999 odată cu lansarea albumului The Slim Shady LP. Următorul album The Marshall Mathers LPa devenit cel mai bine vândut album rap din istorie.[3]Pe 15 mai 2009 Eminem a lansat albumul Relapse, primul album de studio de după Encore din 2004.

Biografie[modificare | modificare sursă]

1972-1997[modificare | modificare sursă]

Și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei atât în orașul în care s-a născut, cât și în Detroit. Atras fiind de muzica rap încă din adolescență, Eminem a început să cânte de la vârsta de 14 ani, repetând în subsolul casei unui coleg de școală. Cei doi și-au luat numele de scenă Manix și M&M (Marshall Mathers), schimbat în scurt timp în Eminem. Pentru a putea trece peste piedicile și concepțiile rasiste cum că albii nu cântă rap, s-a hotărât că modul cel mai ușor de a caștiga audiența în lumea « underground » este de a face battle cu alți rapperi, în cluburi. Deși nu a fost acceptat imediat, în timp a devenit atât de popular încât oamenii îl provocau pentru a-și face un renume ei înșiși.

Controversele rezultate din versurile sale au reprezentat cea mai bună reclamă pe care orice muzician și-ar fi dorit-o. Nu a mai existat un rapper de rasă caucaziană care să aibă succesul său. Toate acestea i-au oferit o platformă inaccesibilă altora, poate la fel de talentați rapperi afro-americani. Deși un bun producător, talentele sale au fost mereu umbrite de prezența sa media, prezență ce combina elemente de geniu neînțeles. Mesajele sale se refereau la tineretul dezafectat care are puține modele în lumea rap la care să se raporteze. Sinuciderea unchiului său a determinat ieșirea sa pe o scurtă perioadă din lumea muzicii rap, dar s-a întors și a început să primească oferte de a forma grupuri. Pentru prima dată s-a alăturat formației New Jacks, apoi formației Soul Intent de unde a scos prima melodie, în 1995. Un rapper pe nume Proof, alături de care a cântat Eminem, l-a plăcut atât de mult încât l-a invitat să formeze un grup. Acestui grup i s-au alăturat câțiva prieteni și au alcătuit D12, format din șase membri, fiecare având proiectul său solo.

Nașterea primului său copil a pus, din nou, cariera sa pe planul doi fiind nevoit să lucreze pentru a avea grijă de familia lui. Acest lucru a determinat începutul compozițiilor de texte cu conținut explicit, arătându-și astfel nefericirea și tristețea. Un album de debut în 1996 - “ Infinite” a deviat ruta sa artistică însă a primit și ceva laude comparându-l cu Nas și AZ. Apoi a creat “Slim Shady”, un alter ego, deoarece i s-a făcut frică să cânte despre ceea ce simte. Scriind despre sentimentele sale, a avut mult material în același an, atunci când mama sa a fost acuzată de abuz mental și fizic asupra fratelui său mai mic. Anul următor prietena sa l-a părăsit și i-a interzis să mai viziteze copilul, așa că a fost obligat să se mute înapoi cu mama sa, experiență care i-a mărit ura pentru ea. Ceea ce scria devenea din ce în ce mai rău, dar asta după începutul abuzului de alcool și de droguri (somnifere – din cauza stresului nu mai putea să doarmă și a fost nevoie să apeleze la medicamente, dar a devenit dependent).

O tentativă de sinucidere ratată a fost ultima picătură, apoi a realizat că singurul mod de a evada din viața sa atât de tristă era să se ocupe serios de muzică. A scos LP-ul “Slim Shady” plin de spirit, vesel, amuzant și provocator. Făcând o impresie foarte bună, nu numai prin modalitatea sa de a cânta rap nazal ci și prin culoarea pielii, a fost numit “marea speranță albă”.

După cum spune « legenda », Dr. Dre i-a descoperit caseta pe treptele casei de producție Interscope, însa în realitate, Eminem a ocupat locul doi la un concurs de freestyle, în 1997. Concursul se chema Rap Olympics MC Battle și a avut loc în Los Angeles. După concurs i s-a cerut un demo. După o lună Dr. Dre a ascultat demo-ul lui Eminem. Dre a fost mai uimit de culoarea pielii decât de talentele sale. După nici o ora din prima întalnire înregistrau deja “My Name Is”. Dre a fost de acord să-i producă albumul și au scos melodia “Just Don’t Give a Fuck” pentru a-și face reclamă albumului. S-a împăcat cu prietena sa, cu care s-a căsătorit în 1998, iar Interscope il promova ca pe discipol al lui Dre. O apariție pe Kid Back’s Devil Without a Cause l-a ajutat să-și îmbunătățească imaginea și să devină mult mai cunoscut.

1998–1999: The Slim Shady LP[modificare | modificare sursă]

Cel mai bine-vândut LP al lui Eminem vine în anul 1999, având marele hit (atât melodie cât și videoclip) “My Name Is”, plus “Guilty Conscience”, ce i-au adus în următorul an câștigarea de trei ori a discului de platină. Devenind foarte vizibil, critici numeroase au apărut la adresa versurilor și continutului explicit. Discipol al lui Dr. Dre, rapperul Eminem devine în 1999 unul dintre cei mai controversați rapperi din branșă. Folosind beat-uri inteligente și având un talent incredibil de a da frâu liber sentimentelor și întâmplărilor nefericite ce i-au ocupat toată copilaria, succesul său devine cel mai mare succes de la debutul solo al lui Dr. Dre, cu șapte ani în urmă. Iar in 2002 a aparut in filmul "8 Mile" alaturi de Brittany Murphy. Filmul a fost un succes financiar și de critică. Eminem a câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună melodie originală pentru "Lose Yourself".

2002–2003: The Eminem Show[modificare | modificare sursă]

În 2002 a reapărut pe scenă cu “Without Me”, melodie ce-i ataca pe Moby și pe Limp Bizkit, și sărbătoarea reintrarea sa în lumea muzicii. Melodia “Cleanin’ Out My Closet” a arătat copilăria sa disfuncțională și a explicat ura pe care o poartă pentru mama sa.

01. Curtains Up (skit)
02. White America
03. Business
04. Cleanin Out My Closet
05. Square Dance
06. The Kiss (skit)
07. Soldier
08. Say Goodbye Hollywood
09. Drips (feat. Eminem)
10. Without Me
11. Paul Rosenberg (skit)
12. Sing For The Moment
13. Superman
14. Hailie's Song
15. Steve Berman (skit)
16. When The Music Stops (feat. D12)
17. Say What You Say (feat. Dr.
18. 'Till I Collapse lyrics
19. My Dad's Gone Crazy
20. Curtains Close (skit)

2004–2005: Encore[modificare | modificare sursă]

Eminem în timpul 'Anger Management' Tour

În albumul Encore se lansează multe melodii faimoase:Encore,Mosh,Mockingbird,Like toy soliders,When i'm Gone

În melodia When im Gone Eminem încearcă să scape de Slim Shady. Encore este un cântec scris de rapper-ul Eminem,lansat în 2004 ca un vinil în SUA,a fost piesa de titlu de la al cincilea album de studio major,Encore,care a fost de asemenea lansat în acel an.Melodia a fost compusă în colaborare cu cei mai mari artiști de pe Aftermath casa de discuri (el însuși,Dr.Dre și 50 Cent).Acesta a fost nominalizat pentru titlul de Cel mai bun Rap Performance de un Duo sau de un grup la Premiile Grammy din 2006,dar a pierdut în fața lui Black Eyed Peas piesa "Nu te pune cu inima mea".

2005–2008: Pauza[modificare | modificare sursă]

După ce a anunțat că se va retrage, Eminem a scos un nou album în 2006 “Eminem Presents The Re-Up”, în care îi lansează pe câțiva tineri rapperi. Cel mai promițător părând să fie Stat Quo.

2008–2009: Relapse, Relapse Refill and Relapse 2[modificare | modificare sursă]

Eminem a publicat recent un nou album, Relapse Refill. El a spus că acesta a fost făcut special pentru fani.

În 2010 a câștigat premiul Grammy pentru 'Cel mai bun album rap pentru albumul Relapse, si pentru 'Cea mai bună performanță duo sau grup' pentru melodia Crack a bottle interpretată împreună cu Dr.Dre și 50 Cent.A mai fost nominalizat la secțiunea 'Cea mai bună performanță rap solo' cu melodia Beautiful.

2010–2011: Recovery[modificare | modificare sursă]

Recovery s-a vândut în 741.000 de copii în USA, în prima săptămână de la lansare, devenind între timp cel mai bine vândut album din 2010. Primul single extras de pe Recovery a fost "Not Afraid",urmat de "Love The Way You Lie" și apoi de "No Love"

2011–2012[modificare | modificare sursă]

Nov 2011 :Câștigă Premiul Grammy pentru cel mai bun album hip-hop.


2013[modificare | modificare sursă]

Eminem lanseaza noul sau album "The Marshall Mathers LP2" care vine ca o continuare a albumului din 2000. Albumul a fost lansat pe data de 5 noiembrie. Varianta simpla contine 16 piese pe cand varianta "deluxe" contine alte 5 piese. Albumul a debutat pe locul 1 al Billboard 200 devenind cel de al 7-lea album al lui EMINEM care debuteaza pe locul.

2014[modificare | modificare sursă]

Eminem MMPL2

01. "Bad Guy" (feat. Sarah Jaffe) 02. "Parking Lot" (skit) 03. "Rhyme or Reason" 04. "So Much Better" 05. "Survival" (feat. Liz Rodrigues) 06. "Legacy" (feat. Polina Goudieva) 07. "Asshole" (ft. Skylar Grey) 08. "Berzerk" 09. "Rap God" 10. "Brainless" 11. "Stronger Than I Was" 12. "The Monster" (feat. Rihanna) 13. "So Far..." 14. "Love Game" (feat. Kendrick Lamar) 15. "Headlights" (feat. Nate Ruess) 16. "Evil Twin" 17. "Don't Front" (feat. Buckshot) (Call of Duty: Ghost bonus track).

Discografie[modificare | modificare sursă]

 • 1996 - Infinite
 • 1997 - Slim Shady EP
 • 1999 - Slim Shady LP
 • 2000 - Marshall Mathers LP
 • 2001 - D12 - Devils Night
 • 2002 - The Eminem Show
 • 2002 - 8 Mile
 • 2003 - Straight From The Lab EP
 • 2004 - D12 World
 • 2004 - Encore
 • 2005 - Curtain Call (Greatest Hits)
 • 2006 - Eminem Presents The Re-Up
 • 2009 - Relapse
 • 2009 - Relapse : Refill
 • 2010 - Recovery
 • 2011 - Hell The Sequel EP
 • 2013 - Marshall Mathers LP 2

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ allmusic.com - Eminem Discography
 2. ^ Eminem blogsite
 3. ^ Eminem Bounces Britney From Top Spot”. Rolling Stone. http://www.rollingstone.com/news/story/5923810/eminem_bounces_britney_from_top_spot. Accesat la 23 aprilie 2008. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Articole biografice