Elisabeta de York

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Elisabeta de York
Elizabeth of York from Kings and Queens of England.jpg
Regină a Angliei
Domnie 18 ianuarie 1486 - 11 februarie 1503
Încoronare 25 noiembrie 1487
Căsătorit(ă) cu Henric al VII-lea al Angliei
Urmași
Arthur, Prinț de Wales
Margareta, regină a Scoției
Henric al VIII-lea al Angliei
Maria Tudor, regină a Franței
Edmund Tudor, Duce de Somerset
Edward Tudor
Katherine Tudor
Casa regală Casa de York (prin naștere)
Casa Tudor (prin căsătorie)
Tată Eduard al IV-lea
Mamă Elizabeth Woodville
Naștere 11 februarie 1466(1466-02-11)
Palatul Westminster
Deces 11 februarie 1503(1503-02-11)
(&&&&&&&&&&&&&&37.&&&&&037 ani, &&&&&&&&&&&&&&-1.10000000 zile)
Palatul Richmond
Înmormântare Westminster Abbey

Elisabeta de York (n. 11 februarie 1466 – d. 11 februarie 1503) a fost fiica regelui Eduard al IV-lea al Angliei, sora regelui Eduard al V-lea, nepoata regelui Richard al III-lea, soția regelui Henric al VII-lea și mama regelui Henric al VIII-lea.

Sfârșitul războiului civil[modificare | modificare sursă]

În 1483 Eduard al IV-lea a murit iar fratele mai mic al Elisabetei, Eduard, a devenit rege. Unchiul ei, Richard, Duce de Gloucester a fost numit regent și protector al nepoților săi. La scurt timp după moartea fratelui său, Richard a început să ia măsuri pentru a-și izola nepoții de relațiilor lor din Woodville.

La 22 iunie 1483 căsătoria lui Eduard al IV-lea a fost declarată invalidă. Acest lucru a făcut ca urmașii rezultați din căsătorie să nu fie eligibili pentru succesiunea la tron. Parlamentul a emis un proiect de lege, Titulus Regius pentru a sprijini această poziție: copii lui Eduard al IV-lea au fost declarați bastarzi iar Richard numit rege.

În 1484, Elisabeta și familia ei au părăsit Westminster Abbey și s-au întors la curtea lui Richard. Au existat zvonuri că Richard dorea să se căsătorească cu nepoata lui. Dar curând, Henric Tudor, care a plecat din Harfleur a debarcat la Milford Haven cu două mii de soldați englezi. Țara Galilor s-a pronunțat în favoarea lui pentru că familia Tudor era galeză. Henric s-a întâlnit cu Richard în bătălia de la Bosworth în 1485. Richard s-a avântat în luptă și a fost ucis.

Regină[modificare | modificare sursă]

Elisabeta ca regină

Henric era moștenitor al Casei Lancaster. Deși știa că trebuie să se căsătorească cu Elisabeta pentru a-și asigura stabilitatea tronului, nu a avut intenția ca drepturile lui să fie puse sub semnul întrebării: dorea să domnească ca un rege-cuceritor și nu ca soț al Elisabetei, nu avea nici o intenție de a împărți puterea cu ea.

La 18 ianuarie are loc căsătoria dintre moștenitorii celor două Case Regale iar primul lor fiu, prințul Arthur se naște la 20 septembrie 1486.