Elena Rosetti-Solescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Elena Rosetti-Solescu
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Decedată (59 de ani) Modificați la Wikidata
PărințiAlexandru Rosetti-Solescu[*][[Alexandru Rosetti-Solescu |​]][1]
Ecaterina Germani[*][[Ecaterina Germani |​]][1] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuFriedrich Paulus Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul României Modificați la Wikidata

Elena Rosetti-Solescu (n.  – d. ) a fost o descendentă a familiei Rosetti. Prietenii o numeau „Coco”.[2]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Elena Rosetti-Solescu era stră-nepoata de mătușă a altei doamne Elena Rosetti-Solescu (Elena Cuza), născută în 1825 (ca fiica cea mare a postelnicului Iordache Rosetti și a Catincăi Rosetti, născută Sturdza), care, la 30 aprilie 1844, s-a căsătorit cu Alexandru Ioan Cuza.[3][4]

Căsătoria cu generalul Paulus[modificare | modificare sursă]

La 4 iulie 1912 Elena Rosetti-Solescu s-a căsătorit cu ofițerul german Friedrich Paulus.[5] Cei doi s-au cunoscut deoarece cei doi frați ai Elenei erau militari în regimentul lui Paulus[6] și s-au întâlnit în timpul unei vacanțe în munții Pădurea Neagră. Din această căsătorie au rezultat fiica Olga (n. 1914) și gemenii Friedrich și Ernst Alexander (n. 11 aprilie 1918).

Gen. Paulus a fost comandantul Armatei a 6-a germane și a aliatelor acestora în bătălia de la Stalingrad iar ulterior predării sale sovieticilor, la 31 ianuarie 1943, s-a opus politicii lui Adolf Hitler. Într-un ultim act în libertate a transmis soției sale "Coca" (cum o numea el), o ultimă scrisoare și inelul de cununie. Atunci el încă nu știa că nu o mai va vedea niciodată în viață, ea murind în timp ce el era în captivitate sovietică.

Încă din 1940, în timpul planificării secrete a operațiunii "Barbarossa", de ducere a războiului contra Uniunii Sovietice, când Paulus elabora în cadrul marelui stat major planificarea tactică, ea a încercat să-l influențeze pe soțul ei, să îl convingă pe Hitler, să renunțe la această nebunie, cum o vedea ea. Bineînțeles că aceasta era cu neputință. Asta a povestit fiul lor în amintirile sale.

Hitler s-a răzbunat pe soția lui Paulus, pentru că acesta a trecut de partea ofițerilor trădători ai Comitetului Național Germania Liberă. După capitularea lui Paulus și defecțiunea sa la ruși, Gestapoul a acționat împotriva soției sale, căreia a încercat să-i impună renunțarea la numele soțului, arestând-o împreună cu fiul lor, căpitanul Ernst Alexander Paulus, care fusese rănit în luptele de le Harkov. Celălalt fiu, căpitanul Friedrich Paulus, fusese ucis în Italia, în cursul debarcării de la Anzio, în februarie 1944. Deși Elena Rosetti-Solescu a fost arestată și persecutată de Gestapo, ea a refuzat să divorțeze și să se dezică de soțul său. Elena Rosetti-Solescu a murit în 1949, la Baden-Baden, în mizerie, fără să mai apuce să-și vadă soțul întors din captivitatea sovietică, în 1953[7]. Ernst Alexander Paulus a supraviețuit războiului, dar a murit de cancer in data de 1 februarie 1957. Olga, măritată von Kutzschenbach, a murit in 2003 la Baden-Baden.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Genealogics 
  2. ^ Battle of Stalingrad
  3. ^ ROMANIAN-NOBILITY-L Archives
  4. ^ Mariaj - Acum 162 de ani[nefuncțională], 30 aprilie 2006, Carmen Dragomir, Jurnalul Național, accesat la 30 iunie 2012
  5. ^ „Friedrich Von Paulus”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Generalfeldmarschall Friedrich Paulus”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Frumoasa soție româncă a feldmareșalului von Paulus, tragicul comandant de la Stalingrad[nefuncțională]

Legături externe[modificare | modificare sursă]