Elena Gaja

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Elena Gaja
Date personale
Născută (77 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Brașov, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreață de operă Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiUniversitatea Națională de Muzică București  Modificați la Wikidata
Tipul de vocemezzo-soprană  Modificați la Wikidata
Instrument(e)voce[*]  Modificați la Wikidata

Elena Gaja (n. 26 octombrie 1946, Brașov) este o cântăreață lirică, mezzo-soprană română. A absolvit cursurile Academiei de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București la clasa celebrei soprane Magda Ianculescu.

A concertat cu toate orchestrele filarmonicilor de stat din România. A cântat cu toate teatrele de operă din România, abordând întreg repertoriul scris pentru vocea de mezzosoprană, cântând inclusiv integrala ciclurilor de lied-uri scrise de Manuel de Falla. S-a remarcat prin tipul de voce rarisim de mezzosoprano-contralto astăzi pe cale de dispariție, cu o coloristică și un vibrato care i-au adus admirația totală din partea publicului și al criticii de specialitate, fiind supranumită „viola da gamba”.

În decembrie 1982 caștigă Marele Premiu la Concursul Internațional de Canto Bellini Arhivat în , la Wayback Machine. Caltanisetta, Sicilia, Italia, fiind astfel singura voce din România care câștiga această prestigioasă competiție pentru artiști lirici.

Pentru câteva decenii a fost solistă a Operei Naționale Române din Timișoara. S-a remarcat în spectacole extraordinare, alături de marii tenori de la Moscova și marile voci ale României. A făcut numeroase turnee in Rusia si țările fostei Uniuni Sovietice precum și în Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Macedonia, Italia, Spania, Lituania, Finlanda, Austria, Franța etc. fiind supranumită in anii '80 a 3-a Carmen din Europa după Irina Arhipova și Elena Cernei.

Carmen” este rolul cu care mezzosoprana Elena Gaja s-a identificat cel mai mult de-a lungul carierei sale. L-a interpretat de peste 300 de ori, reușind de fiecare dată să redea adevărata condiție a unui personaj care merge spre misticăși care, fără doar și poate, alături de „Don Juan” rămâne unul din cele mai controversate roluri scrise vreodată pentru vocea umană.

Luându-și adio de la scenă în 1996 și-a continuat cariera susținând concerte, repertoriul abordat mergând de la arii de pperă, arii sacre, oratoriu, lied până la tango-uri, zarzuelas și muzică de film.

A sprijinit și sprijină tinerele generații de artiști acceptând să predea canto la Facultatea de Muzică din cadrul Universitații de Vest din Timișoara. Este inițiatoarea și cea care a deschis noi porți tinerilor interpreți lirici promovand artisti romani si cultura in Europa.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Elena Gaja, Discogs, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Elena Gaja la Wikimedia Commons