Edmond Halley

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Edmond Halley
Date personale
Născut[3] Modificați la Wikidata
Greater London, Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Decedat (85 de ani)[4][5] Modificați la Wikidata
Greenwich, Regatul Marii Britanii Modificați la Wikidata
ÎnmormântatSt Margaret's, Lee[*][[St Margaret's, Lee (church in the London Borough of Lewisham)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMary Tooke[*][[Mary Tooke ((1658 - certain 30 Jan 1736))|​]] Modificați la Wikidata
Religiedeism Modificați la Wikidata
Ocupațiematematician
geofizician[*]
astronom
meteorolog[*]
cartograf[*]
filozof
bucătar
fizician
cadru didactic universitar[*]
climatolog[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiInsula Sfânta Elena ()[6] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba latină
limba engleză[7] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniugeofizică
meteorologie
demografie
matematician
meteorolog[*]
fizician
astronomie
astronom  Modificați la Wikidata
InstituțieObservatorul Regal din Greenwich  Modificați la Wikidata
Alma MaterSt Paul's School[*][[St Paul's School (school in Richmond upon Thames, UK)|​]]
The Queen's College[*][[The Queen's College (college of the University of Oxford)|​]]
Universitatea Oxford[1]  Modificați la Wikidata
OrganizațiiSocietatea Regală din Londra  Modificați la Wikidata
Cunoscut pentruA Synopsis of the Astronomy of Comets[*][[A Synopsis of the Astronomy of Comets (publication by Edmund Halley)|​]][2]  Modificați la Wikidata
PremiiMembru al Societății Regale[*]  Modificați la Wikidata

Edmond Halley (n. 8 noiembrie 1656, Hackney lângă Londra — d. 14 ianuarie 1742, Greenwich) a fost un astronom, matematician, cartograf, geograf și meteorolog englez. El a descoperit metoda de măsurare a distanței dintre două stele (Deplasare de paralaxă). După numele său a fost denumită Cometa Halley. Această cometă apare pe cer odată la 76 de ani.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Edmond Halley s-a născut în localitatea britanică Haggerson, pe 8 noiembrie 1656. Acesta a fost pasionat de matematică încă de mic copil, iar în 1673 a studiat la Oxford. După ce a plecat de la Oxford, în 1676, el a plecat pe insula St. Helena, din Atlanticul de Sud, unde a înființat un observator astronomic pentru a putea studia Emisfera Sudică. comete Halley s-a întors în țara natală în 1678, iar anul ce a urmat a plecat la Gdansk, în Polonia, pentru a rezolva o dispută. Tot în 1678, Halley a publicat Catalogus Stellarum Australium, și a fost ales membru al Royal Society. În anul 1686, Halley a publicat un al doilea volum referitor la cercetările sale din insula St. Helene, însă aceasta era privitoare la musoni. În 1682, acesta s-a căsătorit cu Mary Tooke, iar apoi s-a stabilit la Islingtone. Mai târziu, el a avut trei copii. Timpul ce a urmat a fost ocupat cu observarea și problemele de gravitație. Un lucru care îl interesa pe Halley era Legea lui Kepler, despre mișcarea planetelor. În 1684, el a fost chemat la Cambridge de către Isaac Newton, pentru a discuta despre acest lucru. În 1703 și-a început cariera de profesor de geometrie la Universitatea din Oxford, iar în 1710 a devenit doctor în științe. Din nou, în anul 1705, a publicat o nouă carte, Synopsis Astronomia Cometicae, în care spunea că unele comete apărute în 1456, 1531, 1607 și 1682, sunt de fapt manifestări ale aceleiași comete, care avea să revină (după cum a prezis el) în 1758. Edmond Halley a murit pe 14 ianuarie 1742 și a fost îngropat la Sfânta Margareta, care astăzi este ruinată. Din păcate, Edmond Halley nu a trăit până în 1758, dar, când lumea a văzut cometa care a trecut în acel an, aceasta a fost numită cometa Halley.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Genealogia matematicienilor 
  2. ^ https://library.si.edu/digital-library/book/synopsisofastron00hall, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Oxford Dictionary of National Biography 
  4. ^ Encyclopædia Britannica 
  5. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  6. ^ A Short History of Astronomy[*][[A Short History of Astronomy (book by Arthur Berry)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  7. ^ Autoritatea BnF, accesat în