Echitație

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Echitația este, în sensul larg, sportul călăriei[1][2]. În sensul restrâns al termenului, echitația reprezintă modul în care se călărește corect un cal de călărie. Echitația este prezentă în toate formele tradiționale de călărie precum stilul si echipamentul englezesc traditional (definit prin sportul de societate - hunting cross si prin clasele de prezentare - show de tip hunter), prin stilul si echipamentul clasic spaniol (doma clasica, doma vaquera, alta escuela, garrocha, rejoneo...), prin stilul si echipamentul arab de calarie si sa nu uitam de stilul si echipamentul specific continentului nord american, cunoscut mai degraba ca stilul western (cowboy).

Echitatia se defineste prin modul corect in care călărețul se prezinta calare pe un cal si capacitatea sa de a isi controla si prezenta calul cu ajutorul comenzilor specifice. Modul corect de a calari si controla calul este universal valabil pentru toate stilurile desi in functie de echipamentul folosit pot aparea mici variatii.

Echitatia este cel mai bine evidentiata de catre stilul si echipamentul de tip englezesc, probabil cel mai sportiv model de echipament de călărie existent, motiv pentru care a fost preluat si folosit pentru sportul ecvestru modern de performanta, impunindu-se la nivel mondial.

Din sportul traditional englezesc de societate (hunting) rezervat doar aristocrației a evoluat in timp sportul ecvestru modern prin definirea treptata a celor mai importante discipline ecvestre moderne: dresaj clasic, sariturile peste obstacole (SJ), proba completa - eventing.

Echitatia ca definitie mai larga poate fi intilnita in toate activitatile de calarie a cailor insa ea poate sa fie mentionata doar atunci cind activitatea respectiva respecta insasi normele care o definesc : calaretul va avea o pozitie corecta saua de calarie iar calul va fi prezentat si controlat in mod corespunzator stilului, in conformitate cu activitatea propusa.

"Popular" - echitatia este definitia pentru calaria corecta a unui cal. Aceasta se face astfel : asezat in șaua de calarie, cu picioarele corect asezate de o parte si de alta a seii de calarie, cu genunchii usor flexati si bine fixati de pulpanele seii de calarie, cu pingeaua talpilor bine fixata in scarite si calciiele usor coborite, tinind dalogii corect in miini pentru a avea un contact usor cu gura calului, spatele drept (corect arcuit), bazinul usor spre inainte, pieptul scos, privirea spre inainte, atent la mediul inconjurator dar sensibil la potentialul si resursele calului.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]