Ecaterina Olimpia Caradja

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ecaterina Olimpia Caradja
Date personale
Nume la naștereEcaterina Olimpia Crețulescu Modificați la Wikidata
Născută Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Decedată (100 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*]
filantroapă[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
PremiiMedal Virtus et Fraternitas[*][[Medal Virtus et Fraternitas (Polish state decoration)|​]] ()  Modificați la Wikidata

Prințesa Ecaterina Olimpia Caradja cunoscută ca Princess Catherine Olympia Caradja (născută, Ecaterina Olimpia Crețulescu la 28 ianuarie 1893, București – d. 26 mai 1993, București) a fost o aristocrată și filantroapă română, stabilită în Statele Unite ale Americii.

Născută în București, educată în Anglia și Franța, a reușit să părăsească România în anul 1952, scăpând de regimul comunist de atunci cu ajutorul unei bărci, cu care a traversat Dunărea în Iugoslavia de atunci.

Ca expatriată în Statele Unite, pentru mai mult de 35 de ani, a locuit în comitatul Hill din statul Texas, de unde s-a reîntors în România după 1989, pentru a locui în București, unde a și murit ca centenară.

Onoruri umanitare[modificare | modificare sursă]

Prințesa Caradja a fost binecunoscută pentru munca sa umanitară și filantropică din perioada interbelică, dar mai ales din timpul celui de-al doilea război mondial, când a alinat suferințele a peste o mie de aviatori (și a altor membri ai echipajelor de zbor) americani și britanici, care au devenit prizonieri de război ai României în timpul campaniei de bombardare a obiectivelor industriale ale României, din perioada alierii sale Germaniei naziste.

A avut grijă de acești căzuți „oameni ai aerului” atât pe propria sa proprietate, unde i-a trata și îngrijit, cât și în spitatlele din Ploiești. Această activitate umanitară și filantropică extraordinară i-a atras numele de „Îngerul din Ploiești” printre acei prizonieri de război. În 1977, a fost recompensată cu Medalia de onoare George Washington (în original, George Washington Honor Medal) de către Freedoms Foundation at Valley Forge.

În data de 02.06.2021 a avut loc, la Palatul Prezidențial din Varșovia, ceremonia de decernare a medaliilor Virtus et Fraternitas, organizată cu sprijinul Institutului Pilecki. În cadrul ceremoniei prințesa Ecaterina Caradja a fost decorată post-mortem pentru ajutorul oferit refugiaților polonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Medalia a fost oferită de către președintele Poloniei, Andrzej Duda, strănepoților Ecaterinei. Medalia Virtus et Fraternitas este acordată de Președintele Republicii Polone ca simbol al recunoștinței față de cei care au ajutat cetățeni polonezi în perioada regimurilor totalitare din secolul al XX-lea.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Familie[modificare | modificare sursă]

Fiica sa, Alexandra, a decedat în 1997; din familia extinsă mai sunt în viață nepoata sa de fată, Brianna Hélène Caradja, [1] și de doi stră-nepoți, Constantin Caradja Johnson (1989) si Maximilien Caradja Johnson (1990). [2] Fiul său adoptiv, un german, Ottomar Rodolphe Vlad Dracula Prince Kretzulesco, nu mai trăiește, decedând de cancer în 2007.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Diana Evantia Barca, "Prizonieri in România" Arhivat în , la Wayback Machine., interview with Princess Brianna Caradja, 18 aprilie 2004
  2. ^ Glen E. Lich, "Catherine Olympia Caradja", at The Handbook of Texas Online

Legături externe[modificare | modificare sursă]