EUROPAfest

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare


EUROPAfest
Fișier:Banner europafest2014.jpg
Locație București, România
Activitate 1993 - prezent
Gen jazz, blues, pop, clasic
Website www.EUROPAfest.ro

EUROPAfest - jazz | blues | pop | clasic este un festival internațional de muzică ce are loc în fiecare primăvară în luna mai în București. Festivalul este considerat[1] un brand de țară, fiind singurul din Europa care prezintă 4 genuri muzicale într-un eveniment singular: jazz, pop, blues, clasic.[2]

În perioada 8 - 24 mai, EUROPAfest 2014 va revitaliza scena muzicală a capitalei reunind la București peste 300 de muzicieni din 45 de țări de pe mapamond.

În timpul festivalului se desfășoară multiple evenimente culturale, incluzând competiții, workshopuri, jam sessions și concerte.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Conceptul acestui festival a luat naștere în anul 1993, la început intitulându-se Jeunesses Musicales International Festival și găzduind doar evenimente de muzică clasică. Din 2002, ideea din spatele festivalului a fost regândită, fiind relansat sub numele de EUROPAfest. Astfel au fost introduse trei noi genuri muzicale - jazz, blues și pop iar popularitatea sa a crescut, fiind considerat un adevărat eveniment cultural ce combină 4 genuri muzicale, culturi, mentalități[2]. Datorită creșterii numărului de participanți dar și a publicului larg, EUROPAfest și-a extins agenda, introducând în program până la 12 evenimente diferite.

Începând cu anul 2005, festivalul se află sub Înaltul Patronaj al Altețelor lor Regale Prințesa Margareta și Prncipele Radu de Romania.[3]

De-a lungul timpului, festivalul a adus împreună în București numeroși concurenți originari din diverse state ale lumii. În prezent, EUROPAfest găzduiește peste 300 de muzicieni din 45 de țări.

Activități[modificare | modificare sursă]

Concertul de deschidere – Ziua Europei[modificare | modificare sursă]

Bucharest International Jazz Competition.jpg
Bucharest International Jazz Competition

Prima zi a festivalului este dedicată celebrării Zilei Europei, la care participă trupe și cântăreți de jazz, blues, pop and muzică clasică. Gala de deschidere include de asemenea interpretări muzicale ale unor artiști de talie internațională, discursuri ale unor presoane publice și figuri diplomatice dar și o prezentare a programului EUROPAfest.

Concerte de jazz, blues și pop[modificare | modificare sursă]

În următoarele zile, festivalul oferă sesiuni muzicale de jazz, blues și pop, interpretate de muzicieni cunoscuți, concertele având loc atât în locații tradiționale, cât și în cadre ieșite din comun, localizate în București.

Bucharest International Jazz Competition[modificare | modificare sursă]

9 mai ORCHESTRA DA TRE SOLDI 2.JPG
Orchestra da Tre Soldi Bucharest International Jazz Competition a devenit o parte esențială a festivalului, numărându-se printre singurele 3 competiții de jazz din Europa. Instrumentalisți și vocaliști din întreaga lume, cu vârste de până în 35 de ani, pot participa în competiție. Aceștia interpretează partituri de jazz în fața unui juriu specializat secondat de un public larg. Unele din locațiile în care s-a desfășurat Bucharest International Jazz Competition au fost: Muzeul Național de Artă sau Centrul Național de Artă Tinerimea Română - ArCuB.

Jeunesses International Music Competition[modificare | modificare sursă]

Clasic EUROPAfest2010.JPG
Jeunesses International Music Competition

Jeunesses International Music Competition este cel mai vechi eveniment anual din cadrul EUROPAfest și include următoarele discipline muzicale: vioară, flaut, clarinet, pian, precum și compoziție muzicală. Acesta este considerat ca fiind una dintre cele mai importante competiții în domeniu din Sud-Estul Europei. Participanții se pot înscrie în 3 categorii de vârstă: de la cele mai fragede până la categoria master a unui concurs internațional (limita maximă fiind de 30 de ani). În mod obișnuit, această competiție aduce împreună aproximativ 100 de muzicieni din 30-40 de țări. Juriul este format din profesori acalamați în domeniul muzical, dar și din interpreți cunoscuși pe plan internațional, care emit întotdeauna evaluări obiective cu privire la prestația concurenților. Câștigătorii au ocazia să fie incluși în programe de promovare la nivel internațional, care să le sporească contactul cu publicul.

Jam sessions și workshopuri[modificare | modificare sursă]

Competiția este secondată de jam sessions și workshopuri, conduse de specialiști de talie internațională. Anual, în cadrul jam session-urilor, concurenții au ocazia să cânte alături de muzicieni consacrați ai jazzului internațional.

În cadrul workshop-urilor, tinerii artiști au ocazia să se perfecționeze ori să învețe noi tehnici de interpretare, care să îi ajute în cariera muzicală, aflată la început.

Caffe Festival[modificare | modificare sursă]

Caffe Festival introduce ideea de concerte desfășurate în locații neconvenționale. În fiecare seară a EUROPAfest au loc concerte de jazz, blues sau pop în pub-uri, cluburi, cafenele ori terase: Hard Rock Cafe București, Clubul Țăranului sau Cafe L'Estaminet, precum și multe alte locații.

Gala EUROPAfest[modificare | modificare sursă]

EUROPAfest își marchează sfârșitul printr-o Gală monumentală, care adună cei mai buni performeri din festival, care au ocazia să cânte în fața publicului pentru ultima dată în ediția respectivă. Mai mult, acesta este momentul în care sunt desemnați câștigătorii pentru două din competițiile festivalului. Punctul culminant al serii este reprezentat de premierea de către Casa Regală a principalului partener al EUROPAfest.

Impact[modificare | modificare sursă]

Motivația festivalului de a crește ca importanță de la an la an derivă din pasiunea pentru muzică de calitate dar și din dorința de a demonstra că și în România pot exista evenimente realizate în mod profesional, de calitate și de calibru internațional. Datorită prestigiului atras pe scena culturală mondială, EUROPAfest este perceput ca un punct de referință al muzicii de calitate.

EUROPAfest este considerat a fi un antrenor ce promovează educația muzicală pe plan național iar anual un număr de aproximativ 70 de voluntari se implică în organizarea activităților din cadrul festivalului. Pentru a susțile rolul educativ al evenimentului, elevilor și studenților le este permisă intrarea liberă la unele segmente ale EUROPAfest.

Cel mai prestigios concurs internațional de muzică clasică derulat în România se pregătește pentru ediția cu nr. 20. Între 18 și 25 mai 2013, pianiști din peste 40 țări, sunt invitați la București să concureze pentru premii de 10.000 Euro.[4]

Misiunea concursului este de a descoperi, a premia si a promova valorile noii generatii a muzicii clasice, de a sprijini tinerii muzicieni in construirea unei cariere de succes.[5]

Artiști[modificare | modificare sursă]

În timpul celor 19 ani de ediții consecutive, festivalul a adăpostit sub propria umbrelă o mulțime de artiști din întreaga lume.[6]

2014[modificare | modificare sursă]

2012[modificare | modificare sursă]

2011[modificare | modificare sursă]

2010[modificare | modificare sursă]

2009[modificare | modificare sursă]

2008[modificare | modificare sursă]

2007[modificare | modificare sursă]

  • Blues Radio Budapest / Ungaria
  • Ximo Tebar & Ester Andujar / Spania
  • Antonio Flinta Trio / Italia
  • Larry Franco Quartet / Italia

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Linkuri externe[modificare | modificare sursă]