Dumitru Ghițu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dumitru Ghițu
Date personale
Născut13 ianuarie 1931
Drepcăuți, Briceni
Decedat (77 de ani)
Chișinău
Cetățenie Republica Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațiefizician, membru al A.Ș. a Moldovei
Activitate
PremiiOrdinul Republicii  Modificați la Wikidata

Dumitru Ghițu (n. 13 ianuarie 1931, Drepcăuți, Briceni, din Regatul român – d. 23 noiembrie 2008, Chișinău, din R. Moldova) a fost un specialist în domeniul fizicii corpului solid, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Este fiul lui Vasile Ghițu. În anul 1954 a absolvit Universitatea din Chișinău. În anul 1965 este membru PCUS. În anul 1973 susține teza de doctor habilitat în științe. Din anul 1969 este șef al Laboratorului de fizică a semimetalelor din cadrul Instituttului de Fizică aplicată al Academiei de Științe din RSS Moldovenească, iar din anul 1973 este director -adjunct al Institutului de Fizică aplicată al aceluiași institut. În anul 1976 este ales membru-corespondent al Academiei de Științe din RSS Moldovenească. Între 1978-1984, a îndeplinit funcția de secretar științific general al Academiei de Științe a Moldovei. Dumitru Ghițu a fost inițiatorul organizării Centrului Criogenic. În anul 2006, a fondat Institutului de Inginerie Electronică și Tehnologii Industriale al ASM.

Activitatea științifică[modificare | modificare sursă]

Dumitru Ghițu a contribuit la dezvoltarea unui spectru larg de domenii: fizica și tehnologia semimetalelor și semiconductorilor; fizica și tehnologia materialelor anizotropice; fizica sistemelor de dimensionalitate redusă; ingineria dispozitivelor electronice și a echipamentelor medicale. A publicat peste 410 lucrări științifice, majoritatea în reviste de prestigiu internațional, două monografii, a obținut circa 25 de brevete de invenții[1] .

Distincții, onoruri[modificare | modificare sursă]

Aportul său semnificativ în știință și organizarea cercetării au fost înalt apreciate: om emerit în știință, laureat al Premiului de Stat, cavaler al Ordinului Republicii (1996).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Calendar Național, Ed. Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova,2001, P.21-23