Drumul european E05

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Drumul european E05
Traseul drumului
Lungime : 3281 km
Direcția : nord / sud
Ruta : Greenock - Paisley - Govan - Glasgow - Gretna - Carlisle - Penrith - Preston - Warrington - Stoke-On-Trent - Birmingham - Newbury - Southampton - Le Havre - Paris - Orléans - Tours - Poitiers - Bordeaux - Donostia - Burgos - Madrid - Córdoba - Sevilla - Cádiz - Algeciras
Țări : Regatul Unit Regatul Unit
Franţa Franța
Spania Spania
Orașe principale :

Drumul european E05 face parte din rețeaua de drumuri europene a Națiunilor Unite, începând din Greenock, Scoția trece prin Franța și se termină în Algeciras, Spania.

Regatul Unit[modificare | modificare sursă]

Ca și toate celelalte drumuri europene din Regat, drumul E5 nu este semnalizat.

Drumul E5 începe din Greenock pe A8/M8, după care o ia la sud spre Glasgow trecând prin orașele Paisley, Renfrew și Govan. Din Glasgow drumul trece prin Gretna și Carlisle pe M74, apoi prin Preston, Warrington, Winsford și Stoke-on-Trent până ajunge la Birmingham pe ruta lui M6. Din Birmingham, E5 merge spre Illshaw Heath, Wendlebury și Winchester pe M40 și A34, după care o ia spre portul din Southampton.

La ora actuală nu există feribot între Southampton și Le Havre, însă există din Portsmouth, un oraș din apropiere.

Franța[modificare | modificare sursă]

Spre deosebire de Regatul Unit, E5 este semnalizat în Franța. Acesta începe din Le Havre și trece prin orașele Valletot (A131), Rouen, Paris (A13), Orléans, Tours, Poitiers (A10), Bordeaux (A630) și Bayonne (A63/N10), după care intră în Spania.

Spania[modificare | modificare sursă]

În Spania, E5 începe din orașul Irun, după granița cu Franța și trece prin orașele San Sebastian (AP-8), Andoain (N-1), Alsasua, Miranda de Ebro (A-1), Burgos (AP-1), Madrid (A-1), Córdoba, Sevilla (A-4), Cádiz (AP-1), Vejer de la Frontera (A-48) și se termină în Algeciras (N-340). De aici drumul poate fi continuat spre La Linea de la Conceptión și Gibraltar.

Traseu[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de drumul european E05