Drum (carte)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Drum

Ediție istorico-critică a Drumului
Informații generale
AutorSf. Josemaría Escrivá de Balaguer
Subiectreligie
Genliteratură creștină, aforism
Ediția originală
Titlu original
Camino
Limbalimba spaniolă Modificați la Wikidata
EditurăEdiciones C.I.D.
IlustratorMiguel Fisac
Țara primei aparițiiSpania
Data primei apariții29 septembrie 1939
Număr de pagini336
Dimensiune și greutate18 x 26 cm
Ediția în limba română
TraducătorMarina Fara
Data aparițieiseptembrie 2011 (ISBN: 978-973-141-417-1, Editura Galaxia Gutemberg)

Drum (originalul în spaniolă Camino) este o carte scrisă de Sfântul Josemaría Escrivá de Balaguer.

A fost publicată în 1934 cu titlul Consideraciones espirituales (Considerații spirituale), ca o primă versiune redusă, și mai târziu, în 1939, cartea s-a publicat cu titlul definitiv Drum (Camino), după ce autorul a supraviețuit Războiului Civil Spaniol. După diferite păreri lucrarea aparține genului literar aforism [1].

Pr. Josemaria începe lucrarea Drum astfel: „Citește rar aceste sfaturi. Meditează cu calm aceste considerații. Sunt lucruri pe care ți le spun la ureche, cu încredere de prieten, de frate, de părinte. Și aceste confidențe le ascultă Dumnezeu”[2].

Este vorba despre o carte neobișnuită, nu se citesc paginile pe rând ca o carte normală, ci mai bine se savurează gândurile, meditându-le de vorbă cu Dumnezeu, devenind o carte de căpătâi. Este alcătuită de 999 de gânduri scurte - numărul rotund fiind în cinstea Sfintei Treimi -, care parcurg diferite aspecte ale vieții creștine: caractere, rugăciune, castitate, muncă, etc. Aceste gânduri sunt rod al muncii pastorale cu sufletele de care autorul avea grijă, scrise pentru ele ca să trăiască o viață lăuntrică și să se comporte ca fii ai lui Dumnezeu în viața de zi cu zi. Sunt milioane de persoane care au citit-o în toată lumea. Nu lasă pe nimeni indiferent, place sau nu place, dar este ceva viu, care mișcă și provoacă un răspuns[3].

Până în anul 2013 s-au distribuit mai mult de 5 milioane de exemplare, în 49 de limbi diferite. [4]

În România a fost răspândită în timpul comunismului, în ciuda lipsei de libertate. Ca și în Cehia, a fost reprodusă cu mașina de scris și paginile treceau din mână în mână,în clandestinitate. Era hrană spirituală pentru vremuri grele din punct de vedere religios. Mai târziu, în ani '70 s-a, publicat în Italia și s-a mai distribuit între români. Pedro Rodríguez a publicat în 2002 o ediție istorico-critică a Drumului[5], în care se cercetează istoria fiecărui gând. Totodată se studiază spiritualitatea seculară a cărții, fiindcă a fost scrisă pentru credincioși, persoane obișnuite care sta în mijlocul lumii, ca să-i ajute să întâlnească pe Dumnezeu și să-L iubească, slujind pe toți oamenii. Mai există un site web dedicat cărții[6]. S-a tradus din nou și în anul 2011 a fost publicată de editura Galaxia Gutenberg.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Alfonso Méndiz, „Panorámica sobre «Camino» como obra literaria” (PDF). Accesat în .  în Studia et Documenta: Rivista dell’Istituto Storico san Josemaría Escrivá, vol. 5, (2011), p. 385
  2. ^ Escrivá de Balaguer, Josemaría (). Drum. Editura Galaxia Gutemberg. ISBN 978-973-141-417-1. .
  3. ^ „Recenzie „Sf. Josemaria Escriva, Drum, Galaxia Gutemberg, 2011". Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Opus Dei. Scrieri ale Fondatorului Opus Dei. Camino
  5. ^ Rodríguez, Pedro (). Camino. Edición crítico-histórica. Ediciones Rialp. ISBN 9788432135033. . P. Rodríguez este un teolog care a descoperit ediția cea mai veche a Catehismului Roman în Arhiva Vaticană.
  6. ^ „Camino de Josemaría Escrivá. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Drum (carte).

Legături externe[modificare | modificare sursă]