Drepturi LGBT în România

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Legi împotriva persoanelor LGBT[modificare | modificare sursă]

În prezent, nu există legi împotriva persoanelor LGBT în România. Actele consensuale între două persoane de același sex au fost legalizate în 1996, deși ultima lege care discrimina împotriva persoanelor gay, Articolul 200 al Codului Penal, a fost abrogată doar în 2001. Vârsta de consimțământ este de 15 ani, egală pentru acte sexuale heterosexuale și homosexuale.

Legi împotriva discriminării LGBT[modificare | modificare sursă]

Din anul 2000, există o lege împotriva discriminării care nu permite discriminarea bazată pe orientare sexuală. Această lege a fost aplicată cu succes de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în 2004, când TAROM a refuzat să le ofere cuplurilor homosexuale beneficiile de Ziua Îndrăgostiților (Valentine's Day), care erau valabile doar cuplurilor heterosexuale. TAROM a fost dat în judecată pentru discriminare pe bază de orientare sexuală și a fost amendat, situația fiind corectată conform legii anti-discriminare.

Recunoașterea cuplurilor de același sex[modificare | modificare sursă]

În România, cuplurile de același sex nu sunt recunoscute oficial. Subiectul căsătoriilor și uniunilor între persoanele de același sex a fost dezbătut la GayFest-ul din 2006, deși încă nu s-a propus nicio lege în acest domeniu.

Alte legi LGBT[modificare | modificare sursă]

Din 1996, este posibil pentru cineva care a trecut printr-o operație de schimb de sex să își schimbe legal genul pentru a reflecta noul sex biologic. În plus, este legal pentru femei necăsătorite, inclusiv lesbiene, să acceseze metode de inseminare artificială, precum fertilizare in-vitro.

Cazuri notabile[modificare | modificare sursă]

Daniel Zavoian este prima persoană care a dat în judecată o instituție din România pentru discriminare și hărțuire, pe criteriul orientării sexuale în accesul la serviciile companiei. Instanțele românești au decis ca instituția să plătească daune morale în valoare de 1000 de euro. Sentința dată de Curtea de Apel București este definitivă.[1]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

  • ACCEPT, organizație pentru drepturi LGBT din România

Note[modificare | modificare sursă]