Drapelul Republicii Sovietice Socialiste Turkmene

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Drapelul Republicii Sovietice Socialiste Turkmene (1953-1991)

Drapelul Republicii Sovietice Socialiste Turkmene sau Steagul Republicii Sovietice Socialiste Turkmene a fost în vigoare între anii 1953-1991.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Drapelul Republicii Sovietice Socialiste Turkmene era format din două benzi roșii orizontale, între care se aflau două benzi albastre mai înguste[1], acestea fiind despărțite de o bandă roșie și mai îngustă[2]. În centrul primei treimi dinspre lance a benzii roșii superioare era așezat simbolul comunismului, o seceră și un ciocan de culoare aurie, având deasupra o stea în cinci colțuri, de aceeași culoare. Miezul stelei în cinci colțuri este roșu, culoarea dominantă a drapelului. Proporția dintre lățimea steagului și lungimea sa era aceeași ca și în cazul tuturor drapelelor republicilor unionale și al Uniunii Sovietice, de 1:2.

Întotdeauna, steagul Republicii Sovietice Socialiste Turkmene se arbora alături de steagul Uniunii Sovietice.

Steagul Republicii Sovietice Socialiste Turkmene a fost înlocuit de steagul Republicii Turkmenistan, la 19 februarie 1992, după proclamarea independenței acestei republici, la 27 octombrie 1991, sub denumirea de Republica Turkmenistan.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Drapelul Republicii Sovietice Socialiste Turkmenistan era până în anii 1930 similar cu cel al Uniunii Sovietice: roșu cu secerea și iocanul de culoare aurie, în colțul stâng superior.

Între 1937 și anii 1940, drapelul era roșu, având sigla, cu caractere latine, TSSR[3], de culoare aurie, apoi, din anii 1940, după impunerea de către Stalin a grafiei bazate pe alfabetul rusesc, caracterele latine au fost înlocuite cu caractere rusești: TCCP[4], de aceeași culoare aurie.

În sfârșit, de la 1 august 1953, drapelul Republicii Sovietice Socialiste Turkmene a fost fixat, fiind folosit până la adoptarea drapelului Republicii Turkmenistan.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lățimea fiecărei benzi albastre era de ½ din lățimea fiecărei benzi roșii (superioară și inferioară).
  2. ^ Lățimea benzii roșii centrale era de ½ din lățimea fiecărei benzi albastre, cu alte cuvinte era de ¼ din lățimea benzilor superioară și inferioară.
  3. ^ TSSR este sigla denumirii țării în limba turkmenă: Türkmienistan Soviet Socialistik Riespublikasy
  4. ^ TCCP este sigla denumirii țării în limba turkmenă, cu caractere rusești: Түркменистан Совет Социалистик Республикасы, precum și în limba rusă: Туркменская Советская Социалистическая Республика.