Doom

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Doom (joc video))
Pentru alte sensuri, vedeți Doom (dezambiguizare).
Doom
"The Ultimate Doom" title artwork, painted by Don Ivan Punchatz, depicts the lone hero, a space marine, fighting demonic creatures.
"The Ultimate Doom" title artwork, painted by Don Ivan Punchatz, depicts the lone hero, a space marine, fighting demonic creatures.

Dezvoltator(i)Id Software
Nerve Software[*][[Nerve Software (American video game developer)|​]]  Modificați la Wikidata
Editor(i)GT Interactive[*] (Microsoft Windows și Sega Saturn)
Activision (Game Boy Advance)
Atari (Atari Jaguar)
Sega (Sega 32X)
WMS Industries[*][[WMS Industries (American gaming company and manufacturer of pinballs and slot machines)|​]] (Super Nintendo Entertainment System și PlayStation)
Ocean Software (Super Nintendo Entertainment System)  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Steam
GOG.com
Humble Store[*][1]
Microsoft Store[*]
Nintendo eShop[*][[Nintendo eShop (digital distribution service powered by the Nintendo Network)|​]]
PlayStation Store
Google Play
App Store
Epic Games Store[*]  Modificați la Wikidata
RegizorTom Hall[*][[Tom Hall (American game designer)|​]]  Modificați la Wikidata
Designer(i)John Romero
Sandy Petersen[*][[Sandy Petersen (American game designer (born 1955))|​]]
Shawn Green[*][[Shawn Green (American video game designer)|​]]
Tom Hall[*][[Tom Hall (American game designer)|​]]
American McGee[*][[American McGee (American game designer)|​]]  Modificați la Wikidata
Compozitor(i)Robert Prince[*][[Robert Prince (American video game composer)|​]]
Aubrey Hodges[*][[Aubrey Hodges (Video game music composer)|​]]  Modificați la Wikidata
SerieDoom[*][[Doom (series of video games and other media)|​]]  Modificați la Wikidata
Motor graficDoom engine[*][[Doom engine (computer video game engine developed by id Software)|​]]  Modificați la Wikidata
Prima versiune1.9  Modificați la Wikidata
Ultima versiune1.9  Modificați la Wikidata
PlatformăGame Boy Advance
RiscPC[*][[RiscPC (Acorn personal computer)|​]]
3DO Interactive Multiplayer
Linux[2]
Xbox
Microsoft Windows
Super Nintendo Entertainment System
Sega Genesis
PlayStation[3]
Amiga 1200[*][[Amiga 1200 (home computer)|​]]
DOS
Xbox 360
PlayStation 3
Sega Saturn[3]
iOS
Atari Jaguar
macOS
IRIX
Solaris
Sega 32X
Nintendo Switch
Classic Mac OS
Android
MS-DOS
PlayStation 4
Xbox One
seria NEC PC-9800[*]
Acorn Archimedes[*][[Acorn Archimedes (general purpose home computer)|​]]
Flipper Zero[*][[Flipper Zero (multi-tool electronic device)|​]][4]
NeXTSTEP[*]
OS/2  Modificați la Wikidata
Dată lansare10 decembrie 1993
Genurishooter first-person
joc video științifico-fantastic[*]
science fantasy video game[*][[science fantasy video game (video game genre)|​]]
arcade-style video game[*][[arcade-style video game (video game genre)|​]]  Modificați la Wikidata
ModuriMultiplayer
singleplayer
joc cooperativ[*]  Modificați la Wikidata
Mediadistribuire digitală  Modificați la Wikidata
Cerințe sistem80386 class CPU, 4 MB RAM
Premii
International Video Game Hall of Fame[*][[International Video Game Hall of Fame (museum in Iowa, US)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online
canal YouTube
Ratinguri
PEGIPEGI 18[*][[PEGI 18 (PEGI video game content rating)|​]]
PEGI 16[*][[PEGI 16 (PEGI video game content rating - formerly "PEGI 15" in Finland from 2003-2007 - indicating suitable for persons 16 (formerly 15 in Finland from 2003-2007) years and over)|​]][5]  Modificați la Wikidata
USKUSK 16[*][[USK 16 (USK video game content rating: suitable for people aged 16 years and over only)|​]]  Modificați la Wikidata
CEROC (Ages 15 and up)[*][[C (Ages 15 and up) (CERO content rating category)|​]]  Modificați la Wikidata
ESRBMature 17+[*][[Mature 17+ (ESRB video game content rating in which restricts a video game to those 17+)|​]] (Blood and Gore[*][[Blood and Gore (ESRB video game content descriptor for games that contains realistic blood and/or bleeding body parts.)|​]] și Violence[*][[Violence (ESRB content descriptor for games that contains aggressive behavior against an individual, community, or themselves but includes violent actions that look cartoon-like.)|​]])  Modificați la Wikidata

Doom este un joc pe calculator produs de firma id Software în 1993. Seria de jocuri, începută în 1992 cu Wolfenstein și continuată cu Doom, Doom 2, Quake, Quake 2, Quake 3, Return to Castle Wolfenstein, Doom 3 și Quake 4, a produs o adevărată revoluție în istoria jocurilor pe calculator, ele fiind primele care au beneficiat de un motor grafic capabil să prezinte o lume cu adevărat tridimensională de calitate. Texte, sunete, inamici, arme, toate la un loc creează o atmosferă unică, ce poate fi cu greu redată chiar și în ziua de astăzi când se pot crea jocuri superioare din punct de vedere tehnologic.

Încă mai există oameni care joacă cu plăcere Doom 2, acest fapt fiind demonstrat și de numeroasele site-uri de Internet care creează conversii și îmbunătățiri, pentru a aduce grafica la standardele actuale.

Povestea jocului[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Jocul se petrece în viitor. Gruparea numită U.A.C. (United aerospace corporation) testează portale către cei doi sateliți ai lui Marte (Phobos și Deimos). Ei aveau antrenați o grupare secretă de soldați, iar unul dintre acei soldați este personajul din Doom.

Dintr-odată oamenii de știință pierd contactul cu satelitul Phobos fără să înțeleagă cauza. Mai târziu pierd și contactul cu Deimos. Astfel personajul tău este trimis pe Phobos sa vadă ce se întâmplă.

Pe Phobos se petrece primul episod din Doom, numit "Knee-Deep in the Dead". Protagonistul a observat creaturile care tot apăreau și și-a dat seama ce se întâmplă. După ce el trece printr-o mulțime de niveluri și omoară toți demonii din infern, ajunge la portalul spre Deimos.

Pe Deimos are loc al doilea episod, numit "The Shores of Hell". Deimos fiind cucerit de mai multă vreme, are mai mulți demoni, este mai greu de parcurs etc. Și chiar așa este, primul episod fiind încă sub forma unor instalații militare funcționale, Deimos nu mai este așa de "tehnologizat". Încetul cu încetul îți vei da seama cum totul devine din ce în ce mai întunecat și mai demonic. După alte 8 niveluri pline de sânge și morți ajungi la marele CyberDemon - demon cu braț mecanic cu care trage cu rachete și care este greu de ucis. După ce înfrânge pe Cyberdemon, protagonistul află ca luna Deimos a fost teleportată chiar în iad, ceea ce era sugerat de la începutul episodului de cerul sângeriu ce apărea pe fundal.

După ce ai curățat cei doi sateliți credeai că ți-ai terminat treaba. Abia mai târziu ți-ai dat seama cât de mult s-a apropiat infernul de tine (la propriu). La al treilea episod ești chiar în infern și trebuie să te duci să oprești o dată pentru totdeauna armatele infernului, învingându-l pe marele Spider Mastermind - un păianjen uriaș cu picioare robot și cu o mitralieră atașată. După ce învingi bossul salvezi omenirea și așa se termină jocul.

Pe lângă aceste episoade mai există unul. "Thy flesh consumed"; acest episod a apărut ulterior. Acest episod este mai dificil decât primele trei și este găsit în "Ultimate Doom" care conține cele 4 episoade. Nu are o poveste caracteristică.

După mai mulți ani (în joc) U.A.C. reușește să repare toate defecțiunile create de demoni și se pune din nou în acțiune. Mai multe detalii în Doom II și Doom 3.

DOOM3: Al treilea joc al seriei Doom se concentrează mai mult pe o experiență captivantă de un singur jucător, oferind acțiuni frenetice de first-person shooter, în care jucătorii pot tremura pe coridoarele întunecate umplute cu zombii înspăimântători și monștri gata să atace din umbră.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Humble Store 
  2. ^ https://tech-insider.org/linux/research/1994/0909-f.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b redump.org 
  4. ^ https://www.vice.com/en/article/qjkjxw/you-can-now-play-doom-in-the-tamagotchi-like-hacking-device  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ https://pegi.info/et/search-pegi?q=doom+%281993%29  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]