Domnești, Bistrița-Năsăud

47°02′05″N 24°28′35″E (Domnești, Bistrița-Năsăud) / 47.03472°N 24.47639°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Domneşti, Bistriţa-Năsăud)
Pentru alte sensuri, vedeți Domnești (dezambiguizare).
Domnești
—  sat  —

Domnești se află în România
Domnești
Domnești
Domnești (România)
Poziția geografică
Coordonate: 47°02′05″N 24°28′35″E ({{PAGENAME}}) / 47.03472°N 24.47639°E

Țară România
Județ Bistrița-Năsăud
ComunăMărișelu


Altitudine335 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total927 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal427152

Prezență online
Fosta biserică evanghelică, în prezent ortodoxă

Domnești, mai demult Bileag (în dialectul săsesc Attelsdref, în germană Billak, Attelsdorf, Adelsdorf, Zelt, în maghiară Bilak) este un sat în comuna Mărișelu din județul Bistrița-Năsăud, Transilvania, România.

Domneşti pe Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-73

Istoric[modificare | modificare sursă]

În această localitate s-au descoperit urme ale unor exploatări ale sării, din timpul romanilor. Exploatările romane erau, deobicei, camere lungi de 15-30 m, deschise în cariere la zi, cu exploatare în vatră.

Volker Wollmann în monografia sa asupra mineritului[1] subliniază prezența în imediata apropiere a zăcămintelor de sare, de fiecare dată, a unei fortificații romane. Castrul roman Arcobadara de la Ilișua a apărat exploatările de sare de la Domnești.

Un altar votiv cu o inscripție ce face referiri la exploatarea sării a fost descoperit în anul 1913 la 12 km în aval de orașul Bistrița, pe malul stâng al râului Șieu, la confluența acestuia cu râul Budac, între satele Sărățel și Domnești, unde apare la zi sarea masivă, izvoare și bălți cu apă sărată, nămol sărat, eflorescențe saline și plante halofile. Altarul datează din prima jumătate a secolului al II-lea e.n. și poartă inscripția: [I]OMETIM [P]RO SALT AEI MARI . COI . CONDVC . PASC ET SALINA . ATTICUS EIVS V . S. L . M) [Lui Jupiter cel prea bun și prea mare [ETIM ?] pentru sănătatea lui Aelius Marcus COL ? arendaș al pășunilor și salinelor. Atticus (sclavul său) cu bucurie a îndeplinit jurământul]. Textul inscripției atestă depunerea unei ofrande votive într-un sanctuar al lui Iovis Pater de către un sclav numit Atticus, împuternicit al unui arendaș al pășunilor și salinelor, Aelius Marius, care făcea parte din serviciul de administrare și exploatare al salinelor și pășunilor Daciei Romane. Acest sclav, ajungând la o situație mai bună, a ridicat altarul în sănătatea stăpânului său[2].

Date geologice[modificare | modificare sursă]

Pe teritoriul satului Domnești există izvoare sărate[3].

Obiective turistice[modificare | modificare sursă]

  • Rezervația naturală ˝Râpa cu păpuși˝ (2 ha).

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Domnești, Bistrița-Năsăud

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Mineritul metalifer, extragerea sării și carierele de piatră în Dacia Romană, Cluj-Napoca, 1996
  2. ^ http://www.cimec.ro/Arheologie/sarea/11-ValeriuCavruc-VasileMoga-AlexandruStanescu.pdf Exploatarea sării în Dacia Romană
  3. ^ http://muzeulbanatului.stormmedia.ro/uploads/products/2007%20Benea.pdf Arhivat în , la Wayback Machine. Cu privire la administrarea salinelor din Dacia Romană