Domaining

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Domaining este afacerea prin care se cumpără nume de domenii pe Internet care apoi se revând, sau se dezvoltă situri web şi se monetizează sau se vând apoi împreună cu numele de domenii. Un astfel de portofoliu de nume de domenii include adesea nume de domenii generice alese cu grijă şi foarte vandabile, sau domenii la care nu s-a mai prelungit înregistrarea dar care mai dispun încă de un trafic rezonabil. Uneori nu există nicio intenţie de a folosi vreunul din aceste nume de domenii cu excepţia generării de venituri din parcarea domeniilor. Numele de domenii sunt adrese web cu o mare varietate de extensii, .com fiind cel mai popular.

Domaineri[modificare | modificare sursă]

Domainerii sunt persoane fizice a căror profesie este acumularea de şi afaceri cu nume de domenii generice pe Internet. Deşi sunt comparaţi uneori cu hoţii de nume de domenii (cybersquatters) şi cu bişniţarii de bilete, domainerii spun că se diferenţiază de aceştia argumentând prin faptul că ei evită achiziţionarea de nume de domenii ale unor mărci înregistrate şi numele de domenii cu greșeli ortografice asemănătoare cu alte nume de domenii cunoscute. Ei consideră că modul lor de conduită în cumpărarea, vinderea şi dezvoltarea numelor de domenii este în acelaşi spirit cu cel al investiţiilor imobiliare. Domainerii generează venit în special prin parcarea domeniilor, prin revânzarea numelor de domenii, şi prin vânzarea siturilor web dezvoltate pe aceste nume de domenii.[1] Se face adesea referire la domaineri ca la investitori în nume de domenii şi registranţi comerciali.

În decembrie 2006 se estimează că existau între 8.000 şi 10.000 persoane în toată lumea care cumpărau și vindeau nume de domenii ca parte a afacerii lor. USA Today a scris că mulţi domaineri preferă să rămână anonimi datorită naturii competitive şi controversate a afacerii lor.[2] Un raport al USA Today spune că vânzările cunoscute a 5.851 nume de domenii au generat un venit de 28 milioane USD în 2005, comparativ cu 3.813 nume de domenii vândute cu 15 milioane USD în 2004.[2] La fel ca şi cu un iceberg, numărul de vânzări raportate se estimează a fi doar 5-10% dintr-o piaţă mult mai mare de revânzări de nume de domenii secundare.[3]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]