Dobrawa a Boemiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Dobrawa)
Prinţesa Dobrawa
Dobrawa de Boemia
Date personale
Născutăcca. 940/45
Ducatul Boemiei⁠(d) Modificați la Wikidata
Decedată977
ÎnmormântatăCatedrala Gniezno
PărințiBoleslau I al Boemiei
Biagota
Frați și suroriMlada[*][[Mlada (Czech princess)|​]]
Boleaslau al II-lea
Strachkvas[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuMieszko I al Poloniei
CopiiBoleslav I al Poloniei, Gunhilda I a Poloniei, o fiică
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriprințesă
ducesă[*][1]
Familie nobiliarăDinastia Přemyslid, Casa de Piast
Prințesa Dobrawa pe bancnota de 2 zloți polonezi (1936)

Dobrawa (sau Dąbrówka) (cehă: Doubravka, poloneză: Dobrawa) (n. cca. 940/45 – d. 977) a fost o prințesă boemiană din dinastia Přemyslid și prin căsătorie ducesă a polonezilor.

A fost fiica lui Boleslav I cel Crud, Duce al Boemiei, a cărei soție posibil să fi fost misterioasa Biagota.[2][3]

Potrivit unor surse anterioare, Dobrawa l-a îndemnat pe soțul ei Mieszko I al Poloniei să accepta botezul în anul 966, următorul an după căsătoria lor. Istoricii moderni cred, însă, că schimbarea religiei lui Mieszko I a fost unul dintre punctele discutate în cadrul acordului polono-boemian care a fost încheiat cu puțin timp înainte de căsătoria sa cu Dobrawa. Rolul ei în convertirea acestuia nu este considerat acum a fi la fel de important cum este adesea reprezentat în cronicile medievale.

Potrivit cronicarului Thietmar de Merseburg, markgraful Gunther de Merseburg s-ar fi căsătorit cu Dobrawa până în 978/79 când fostul ei soț, regele Mieszko I al Poloniei s-a căsătorit cu Oda de Haldensleben. Dobrawa ar fi avut trei fii cu Thietmar: Eckard I, care i-a succedat lui Rikdag ca markgraf de Meissen din 985; Gunzelin de Kuckenburg, care a urmat fratelui său din 1002, și Bruno, care a apărat Meissen împotriva trupelor ducelui Boleslau I al Poloniei în 1009.

Viață[modificare | modificare sursă]

Locul nașterii[modificare | modificare sursă]

Data nașterii nu este cunoscută. Singurele indicii sunt date de cronicarul Cosmas din Praga, care afirmă că la data căsătoriei ei cu Mieszko I, Dobrawa era o femeie bătrână.[4] Cu toate acestea, informația este văzută ca fiind tendențioasă și de puțină încredere, iar unii cercetători cred că afirmația a fost făcută cu intenții rele.[5] Este posibil ca în această afirmație, Cosmas să se fi referit la diferența de vârstă dintre Dobrawa și sora ei, Mlada. Diferența i-ar fi dat un motiv să o vadă pe Dobrawa ca fiind "bătrână". De asemenea, este dovedit că istoricul o confundă pe Dobrawa cu cea de-a doua soție a lui Mieszko I, Oda, care la timpul căsătoriei avea între 19 și 25 de ani, o vârstă înaintată, prin raportare la standardele Evului Mediu. Unii istorici au emis teorii speculative, ca cea a lui Jerzy Strzelczyk.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dictionary of Women Worldwide[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Cawley, Charles, BOHEMIA, Foundation for Medieval Genealogy, Adus în august 2012
  3. ^ Marek, Miroslav. „Complete Genealogy of the Přemyslid dynasty”. Genealogy.EU.  Legătură externa în |publisher= (ajutor)
  4. ^ Chronicle of Cosmas of Prague: translated, introduction and commentary developed by Maria Wojciechowska, Warsaw 1968, lib. I cap. 27, p. 149.
  5. ^ H. Łowmiański, Religia Słowian i jej upadek, Warsaw p. 338, footnote 889.
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Dobrawa a Boemiei