Doamna Dalloway (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Doamna Dalloway
Rating
Titlu originalMrs Dalloway
Premiera  Modificați la Wikidata
Țara Regatul Unit  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiLondra  Modificați la Wikidata
Precedat deJacob's Room[*][[Jacob's Room (novel by Virginia Woolf)|​]]  Modificați la Wikidata
Urmat deTo the Lighthouse[*][[To the Lighthouse (1927 novel by Virginia Woolf)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Doamna Dalloway (Mrs Dalloway) este un film regizat de Marleen Gorris și a apărut în 1998.

Filmul este o adaptare de Eileen Atkins după romanul Doamna Dalloway de Virginia Woolf. În film se urmărește o parte din viața Clarissei Dalloway, și momentele în care ea ia deciziile cele mai importante din viața ei. Un alt fir epic urmărește câteva zile din viața unui veteran al primului război mondial care a rămas cu trauma vederii morții unui bun prieten într-o explozie.

Povestea are o tentă feministă, Clarissa simțindu-se neîmplinită în rolul său de soție de politician englez, ea petrecându-și timpul acasă. Organizatul petrecerilor este cel mai mare cadou pe care ea îl face lumii, la petrecerile ei lumea zâmbește și este veselă.

Subiect[modificare | modificare sursă]

Pe parcursul unei zile în care Clarissa Dalloway face ultimele pregătiri pentru o petrecere, ea își amintește momente importante din viața ei.

Tânără fiind, Clarissa are de ales între a se căsători cu Richard Dalloway, un tânăr cu perspective în carieră, și a rămâne cu Peter Walsh, un tânar cu idei moderne, nepotrivite Angliei dintre cele două războaie mondiale. Este alegerea între un drum sigur și unul plin de riscuri, iar până la urmă Clarissa se căsătorește cu Richard, care-i va oferi o viață stabilă.

Peter Walsh, pleacă în India după vara în care Clarissa îi refuză cererea în căsătorie, iar în prezent iubește o femeie căsătorită din India și se teme că și-a irosit viața. Prezent și el la petrecerea Clarissei, Peter pare în continuare atras de Clarissa și dornic de a reîncepe relația amoroasă.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]