Discuție Utilizator:Pustiu

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Bun venit![modificare sursă]

Vă mulţumim că v-aţi înregistrat ca utilizator. Probabil că la început veţi avea multe nedumeriri şi întrebări: ce este Wikipedia, cum se modifică articolele, ce putem şi ce nu putem scrie în ele, şi aşa mai departe. Am pregătit o pagină de bun venit (←apăsaţi aici) pe care vă recomandăm s-o citiţi. De asemenea puteţi să ne întrebaţi la Cafenea. Nu vă fie teamă de greşeli, suntem aici pentru a vă ajuta.

În ce domenii aţi dori să contribuiţi? Poate să fie specialitatea dumneavoastră sau un domeniu pentru care aveţi o pasiune aparte. Aveţi la dispoziţie propria pagină de utilizator (vedeţi sus de tot unde scrie Pustiu) în care să vă prezentaţi pe scurt dacă doriţi.

Ca să vă semnaţi simplu — doar în paginile de discuţii, nu şi în articole — scrieţi la sfârşitul mesajului patru tilde ~~~~ şi Wikipedia vi le va transforma automat în semnătură şi dată.

Vă aşteptăm cu primele contribuţii! --Rebel 10 decembrie 2006 12:55 (EET)[răspunde]

Bună ziua. Aţi adus o serie de contribuţii la articolele noastre, în special prin adăugarea de legături către situl cinemarx.ro. Aş vrea să vă rog cîteva lucruri:

  • Verificaţi dacă situl http://www.cinemarx.ro/ respectă criteriile noastre privind sursele de încredere. În particular, printre altele, nu reuşesc să găsesc pe situl respectiv unde scrie cine îşi asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor furnizate. Dacă găsiţi dumneavoastră locul acela vă rog să-mi spuneţi şi mie. Altfel va trebui să eliminăm toate menţiunile acestui sit la Wikipedia.
  • În cazul în care situl respectiv se dovedeşte a fi o sursă de încredere, vă rog să limitaţi trimiterile spre el. Este suficientă o singură trimitere într-un articol, la legături externe. Legături precum cele 8 (!) de la articolul Insula (film) nu se justifică; ele trebuie introduse separat la articolele care discută acei actori, regizori, scenarişti etc. Dacă nu avem la Wikipedia articole despre ei atunci creăm, şi punem legăturile acolo, una cîte una. Altfel riscaţi să fiţi acuzat de spam.

Încă o chestiune: fragmentul „Undeva, intr-un laborator subteran secret [...]” introdus la Insula (film) încalcă drepturile de autor.

Ar mai fi cîteva lucruri, dar mai mărunte decît acestea două de mai sus. Vă mulţumim că doriţi să contribuiţi la Wikipedia, dar vă rugăm să respectaţi regulamentul nostru. Toate cele bune. — AdiJapan  11 decembrie 2006 15:30 (EET)[răspunde]

Problema nu este dacă faceţi reclamă sau nu. Pe noi nu ne interesează cît creşte vizibilitatea sitului cinemarx.ro prin acele legături externe. Nu ne priveşte aspectul comercial. Ce vrem noi este să informăm cititorii din surse demne de încredere, atît ca mijloc de documentare al editorilor noştri cît şi ca lectură suplimentară pe care o recomandăm cititorilor. Încă mai aştept să demonstraţi că producătorii sitului aceluia sînt specialişti în cinematografie sau că datele de acolo provin la rîndul lor din surse credibile. — AdiJapan  11 decembrie 2006 16:48 (EET)[răspunde]
Citisem pagina aceea, e primul loc unde am intrat. Dar nici acolo şi nici în alte părţi nu scrie cine sînt autorii informaţiilor de pe sit. Faptul că dumneavoastră n-aţi observat greşeli e un lucru bun, dar nu şi suficient. — AdiJapan  11 decembrie 2006 17:41 (EET)[răspunde]

Vedeţi, aici e problema. Nu ştim cine sînt autorii (orice anonim poate introduce acolo orice), nu ştim cine sînt moderatorii şi administratorii. Deci nu avem nici o garanţie că informaţiile de acolo sînt corecte. Este vorba de un grup de cinefili şi programatori care au muncit şi au pus pe picioare un sit despre filme, actori etc., dar care nu sînt specialişti. Nici măcar nu ştim cum îi cheamă. Îmi pare rău, dar dacă asta este concluzia atunci situl cinemarx.ro nu se califică drept sursă de încredere şi va trebui să scoatem legătura spre ei din articolele noastre.

O să-mi spuneţi, „bine bine, dar şi Wikipedia tot aşa e, nu ştim cine contribuie, nu ştim cine verifică, cine corectează”. Aşa este. După propriile noastre criterii nici Wikipedia nu este o sursă de încredere. De aceea nici n-o să găsiţi în articolele noastre la secţiunea de bibliografie de exemplu menţionarea Wikipediei în engleză (dacă totuşi găsiţi e o greşeală care trebuie corectată). Criteriile astea pentru sursele de încredere sînt dure, numai foarte puţine situri se califică. Asta arată cît de mult ţinem la informarea corectă a cititorilor. — AdiJapan  11 decembrie 2006 18:58 (EET)[răspunde]

PS. Pentru a vă semna uşor scrieţi patru tilde la sfîrşitul mesajului. Înţeleg că n-aţi citit mesajul de bun venit de sus. — AdiJapan  11 decembrie 2006 18:59 (EET)[răspunde]

Nu ştiu să vă răspund. Sînt aproape sigur că există, pentru că am auzit că unele din aceste situri au oameni de meserie angajaţi să se ocupe de recenzii de filme, articole despre actori, regizori etc. În engleză ştiu de IMDb, care dă informaţii şi despre filme româneşti. Dar nu e nevoie să fie un sit care să cuprindă toate informaţiile despre toate filmele. Adesea apar informaţii disparate despre filme şi actori în reviste, ziare etc.
Oricum, nu porniţi de la ideea că trebuie neapărat să dăm şi legături externe la orice articol. Legăturile externe sînt utile, dar dacă nu găsim nici un sit de încredere asta nu înseamnă să dăm ce-o fi. Standardul de calitate trebuie menţinut peste tot. — AdiJapan  12 decembrie 2006 04:54 (EET)[răspunde]

Pînă la urmă criteriile noastre de credibilitate nu sînt decît nişte recomandări, nu reguli. Putem găsi greşeli în cele mai selecte monografii şi enciclopedii şi putem găsi informaţii de o calitate excelentă pe pagina personală a unui necunoscut. Dacă aţi ajuns la concluzia că acest cinemarx.ro este bun (nu cel mai bun din România, ci bun în mod absolut) atunci cred că puteţi trimite cititorii noştri la el. E totuşi de preferat să faceţi trimiterile la pagini care conţin informaţii utile şi verificate, de preferat semnate de cineva. La cinemarx.ro mi se pare neplăcut faptul că filmele sînt însoţite de comentarii ale anonimilor. Nu vrem să trimitem cititorii la asemenea comentarii, pentru că în mod clar informaţia din ele este de calitatea cea mai îndoielnică.

Încă un lucru: nu este nevoie ca articolele să fie semnate de Al Pacino şi alţii ca el. Dimpotrivă, dacă este un articol semnat de Al Pacino în persoană ar trebui să fim circumspecţi, pentru că autoaprecierile sînt de obicei mult prea subiective. Nu este nevoie nici să fie un critic celebru. Este destul ca organizaţia (firma) care publică acele articole să aibă un mecanism intern de verificare a informaţiilor.

Şi ca să nu fim acuzaţi că susţinem cinemarx.ro în defavoarea altor asemenea situri (ca de exemplu celelalte două pe care le-aţi citat), vă sugerez să puneţi mai multe legături, aşa încît cititorii să aibă o paletă mai largă de alegere. Spor la lucru! — AdiJapan  12 decembrie 2006 10:54 (EET)[răspunde]