Discuție:Yellowcake

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Observații[modificare sursă]

Articolul - chiar daca relativ bine documentat - conține un număr de inexactități/ ambiguități care ar trebui corectate.

1. Astfel, „urania” este termenul utilizat pentru oxizii uraniului (la fel ca „zirconia” - ZrO2, etc.). 2. Foarte important, termenul de „îmbogățire” este utilizat în fizica/ chimia/ industria nucleară referitor la modificarea raportului izotopic. Izotopul fisionabil al uraniului este U-235, aflat în amestecul izotopic natural în proporție de 0,72%. Unele reactoare folosesc uraniul în amestec natural (CANDU-PHWR, utilizat și în România), altele uraniu „îmbogățit” în U-235. De aceea, descurajez utilizarea termenului de „îmbogățire” în contextul mineritului și prelucării mineralelor uranifere. Termenul „concentrare” este corect și suficient. 3. De asemenea, partea de procesare conține un număr important de inexactități. Astfel, concentratele de uraniu obținute în urma prelucrării hidrometalurgice a minreurilor sunt: (a) diuranat de sodiu (DUNa - Na2U2O7) in cazul leșierii cu hidroxid de sodiu, respectiv (b) sulfat de uranil (UO2SO4) sau combinații complexe ale acestuia, în cazul prelucrării acide. Ambele sînt galbene și extrem de solubile în apă! În România este aplicat primul procedeu, concentratul conținând cca 60 % uraniu. După o serie de pași tehnologici, acesta este transformat în UO2 (dioxid de uraniu nuclear pur), absolut negru!!!, insolubil în apă, care conține peste 87 % uraniu (a se verfica cu calcul stoechiometric), care - într-adevăr - se topește la aproximativ 2.878 °C. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Karinpopa (discuție • contribuții).

Faceți chiar dumneavoastră modificările necesare. Wikipedia e scrisă de utilizatorii ei. -- Victor Blacus (discuție) 2 mai 2015 11:46 (EEST)[răspunde]