Discuție:Wyatt Earp

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Descrierea acestei rafuieli de la O.K. Corral si urmarile ei nu sunt 100% reale ci versiuni din filmul cu acelasi nume si singurii care probabil stiu exact cum s-a ajuns acolo au trecut in nefiinta acum multi ani.

Versiunea de mai jos este rezultatul unei pasiuni pentru Wyatt Earp si ceea ce a fost scris in anumite carti,documentare vizionate pe History Channel,Yesterday,Legends of the Wild West,Youtube....etc etc.

Pentru inceput aceasta este versiunea celui ce a scris acest articol,nu sunt un profesor american de istorie sau un orice alt fel de profesor,sunt un fan al Wild Wild West dupa cum s-ar zice. Daca cel ce va citi acest articol considera ca va stii mai bine de atat ramane la atitudinea lui de a modifica continutul acestui 'articol'.

Inca de cand Wyatt Earp a ajuns in Tombstone el a avut un scop anume de a urca pe scara sociala,de a se deplasa de statutul de om al legii si a considerat ca poate face acest lucru in a aplica pentru rolul de Serif Federal,rol care ii aducea o anumita faima si o avere in acei ani in care un cowboy era platit UN DOLAR pe zi lucratoare. Seriful Federal avea dreptul de a confisca si PASTRA orice ban confiscat din activitati ilegale,existand zvonuri precum ca intr-un an de munca un serif federal putea ajunge la $30.000 pe an. Wyatt Earp a pierdut alegerile si cel votat seriful federal al statului a fost nimeni altul decat John Behan.

Si acum conflictul care va duce la moartea a mai multi oameni va incepe in 1881 cand 3 atacatori inarmati au atacat trasura care transporta pasageri din Tombstone si care apartinea firmei Benson and Co(unul din fratii lui Wyatt lucra pentru aceasta companie ca aparator/paznic inarmat,soferul trasurii si un pasager au murit cu prilejul acestui atac).

Oamenii din oras au fost socati cand au aflat de acest lucru si o recompensa de $3600 a fost eliberata de catre o companie privata(Benson and Co.) pentru prinderea celor vinovati.Wyatt Earp a fost pus in functie pentru a aranja o potera si impreuna cu cei doi frati ai lui,Morgan si Virgil si insotit de seriful federal John Behan a plecat in urmarirea si prinderea celor vinovati.

Wyatt spera ca prinzandu-i si aducandu-i in fata legii pe cei vinovati de acest atac,in urmatorul an cand va candida din nou pentru postul de Serif Federal lucrul facut de el va conta foarte mult si exista posibilitatea sa fie ales de oamenii din Tombstone special pentru aceasta actiune impotriva celor vinovati,totul depindea de prinderea lor. Potera a mers aproape 650 de km(400 de mile) in urmarirea celor vinovati fara rost insa Wyatt avea un alt plan,un as in maneca,cunostea un anumit traficant de vite,un fermier,Ike Clanton care prin oamenii cu care facea afaceri(cumpara si vindea vite furate) putea afla usor locatia unor oameni cautati de lege. Wyatt Earp i-a cerut ajutorul si i-a oferit sa pastreze banii de recompensa pentru prinderea celor 3,Ike Clanton a acceptat cu o singura conditie,ca niciodata Wyatt sa dezvaluie de unde a aflat/stiut de locatia celor 3 atacatori,daca se afla ca Ike Clanton a oferit informatii era ca si mort pentru ca cei cu care facea afaceri,traficantii de vite(americani sau mexicani) nu tolerau tradarea.

Planul nu a functionat,Ike nu a primit banii de recompensa,Wyatt Earp nu a devenit mai faimos si cei 3 nu au fost prinsi pentru ca au murit in alte circumstante.

Cert este faptul ca 'secretul informatiei' dintre Wyatt Earp si Ike Clanton a dus la faimosul schimb de focuri de la O.K Corral pentru ca stiind felul de oameni cu care facea afaceri,Ike Clanton era speriat pentru siguranta lui in cazul in care cowboy-i aflau de la Wyatt Earp ca el era cel care i-a tradat.

Cum nu mai suporta tensiunea si paranoia,Ike Clanton a venit in Tombstone pe data de 25 Octombrie 1881 cu o intentie clara,SA IL CONFRUNTE PE WYATT EARP. A inceput sa bea si sa vorbeasca despe anumite lucruri si beat fiind a reusit sa evite(prin noroc) un schimb de focuri cu Doc Holliday mai tarziu in acea seara. L-a luat pe Wyatt Earp deoparte si i-a spus: Probabil ca nu vei crede daca voi veni dupa tine dimineata,nu? Zvonuri circulau prin orasul Tombstone cum ca Ike ar fii trimis telegrame cerand intariri prietenilor lui in lupta ce avea sa vina impotriva clanului Earp si a prietenilor lui si ca o duzina sau mai multi cowboy au sosit sau vor sosi in oras in zilele urmatoare in ajutorul lui Ike Clanton. In noaptea aceea Ike a jucat pocker cu John Behan si cu Virgil Earp care ajunsese seful politiei din Tombstone.

Cand Wyatt s-a trezit a doua zi si a iesit in strada a aflat ca Ike Clanton a intrat in toate saloanele/carciumele din oras si i-a avertizat ca dimineata,cand familia Earp se va trezi,el si prietenii lui cowboy vor incepe atacul impotriva clanului Earp si va ucide unul dintre ei.

In fata acestor amenintari clare impotriva familiei lui,Virgil Earp,in calitate de politist a fost nevoit sa ia masuri daca nu vroia sa fie considerat un las in fata cowboy-lor ce incercau sa atace orasul si sa-i omoare fratele asa ca el impreuna cu Wyatt si Morgan Earp,insotiti bineinteles de Doc Holliday care a cerut sa ia parte la aceasta confruntare(nimeni nu credea ca se va ajunge la un schimb de focuri) au plecat impreuna sa vorbeasca cu Ike Clanton.

Cand au ajuns in afara orasului in locul numit O.K Corral au vazut ca zvonurile despre cowboy veniti sa il ajute pe Ike Clanton nu erau adevarate si ca Ike era cu fratele lui,Billy Clanton si cu alti 2 fermieri,Tom și Frank McLaury.

Nu se stie exact cine a initiat schimbul de focuri ci doar faptul ca Virgil Earp le-a spus celor patru ca a venit sa-i aresteze si sa arunce armele la pamant.

Exista anumite dovezi care spun ca Frank McLaury si Billy Clanton au incercat sa-si scoata pistoalele si atunci iadul s-a dezlantuit,singurul care a scapat nevatamat fiind Wyatt Earp,toti ceilalti au fost raniti si trei au murit,fratii McLaury si Billy Clanton.

Ike Clanton l-a atacat pe Wyatt Earp si s-a luptat cu el petru ca nu era inarmat Wyatt l-a pus la pamant si i-a zis ca a inceput lupta,ia parte la ea sau fugi,el a ales sa fuga si a fost arestat mai tarziu in acea zi.

Dupa lupta unii oameni l-au considerat erou pe Wyatt Earp's pentru ca a tinut piept cowboy-lor rai,si ceilalti i-au considerat ca anumiti criminali pe Wyatt si restul,considerau ca cei doi frati,Frank si Tom McLaury impreuna cu Billy Clanton erau victime nevinovate in acest razboi pentru putere.

Ike Clanton vroia razbunare cu orice pret asa ca el impreuna cu cativa cowboy au venit intr-o seara in Tombstone si ascunsi peste strada de hotelul Oriental au deschis focul asupra lui Virgil Earp,care a pierdut un brat in aceasta tentativa de asasinat.

Din nou,Wyatt Earp a pornit o potera si a plecat sa-i caute pe Ike Clanton si pe cei responsabili,Ike stiind ca Wyatt vrea sa se razbune pentru fratele lui s-a predat serifului John Behan si a fost judecat pentru tentativa de omor,dar anumiti martori au depus marturie mincinoasa pentru Ike Clanton asa ca a fost achitat de toate acuzatiile. Judecatorul i-a sugerat lui Wyatt Earp ca data urmatoare cand aresteaza pe cineva sa o faca in afara orasului pentru ca toti sunt corupti aici. Wyatt Earp se duce la Ike Clanton si ii propune sa incheie totul aici..a fost prea multa varsare de sange insa Ike nu e dispus sa renunte.

In noaptea de 18 martie 1882 Morgan Earp juca biliard impreuna cu un prieten si Wyatt Earp era la usa din fata si il pazea pe fratele lui auzind niste zvonuri ca cineva a fost trimis sa-l omoare pe Morgan. Cateva focuri au fost trase prin geamul de la usa din spate,unul dintre ele trecand la cativa milimetri de capul lui Wyatt iar celelalte l-au lovit pe Morgan Earp care a murit in jumatate de ora din cauza sangerarii.

Wyatt Earp a aranjat ca toata familia Earp sa paraseasca Tombstone stiind ca oamenii care i-au omorat un frate si l-au schilodit pe celalalt se vor intoarce dupa el..in timp ce astepta ca trenul sa plece din gara Tombstone a observat doi oameni cu pusti care asteptau pe un acoperis langa gara si erau ascunsi pe burta asteptand ca trenul sa ajunga langa ei ca sa poata sa inceapa sa traga asupra familiei Earp. Furisandu-se prin spatele lor Wyatt l-a recunoscut pe Ike Clanton si pe Frank Stilwell..cei doi au incercat sa fuga si Ike Clanton a reusit insa Frank Stilwell a fost gasit a doua zi de catre un muncitor la caile ferate,George Hand,care a spus ca niciodata nu a mai vazut un om atat de ciuruit de gloante precum era Frank Stilwell.

Wyatt Earp a plecat impreuna cu potera lui si cu Doc Holliday dupa Ike Clanton si restul suspectilor care s-au refugiat in salbaticie.

Fara sa stie Wyatt era vanat si el pentru crima care a comis-o impotriva lui Frank Stilwell de catre seriful federal John Behan care a angajat un cunoscut criminal,Curly Bill Brushes pentru a-l prinde pe Wyatt Earp si potera lui. Wyatt Earp a ajuns astfel si un om al legii si un criminal renumit,vanator si prada.

In dimineata plecarii lui,Wyatt Earp a intalnit in munti un cowboy cunoscut sub numele de Indian Charlie pe care l-a executat cu sange rece auzind un zvon cum Indian Charlie ar fii luat parte la crima fratelui sau Morgan Earp.

Wyatt Earp a aflat intre timp ca Curly Bill Brushes era seful gruparii de cowboy care l-a omorat pe Morgan Earp.

Cateva zile mai tarziu traversand o albie a unui rau secat au fost atacati prin surprindere de catre un grup de cowboy condusi de catre Curly Bill Brushes pe care Wyatt Earp il va impusca in piept dupa ce glontul tras de catre Curly Bill Brushes il va rata pe Wyatt.

Ike Clanton va fii impuscat mortal de catre un serif federal in 1887,acelasi an in care Doc Holliday va muri de tuberculoza(T.B.C).

Iata asadar ce s-a intamplat la O.K Corral si consecintele acestui schimb de focuri. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 92.27.247.122 (discuție • contribuții). 29 noiembrie 2012 21:11 (EET)[răspunde]