Discuție:Voltaire

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Voltaire este un subiect de care se ocupă Proiectul Literatură, un proiect lansat pentru a coordona și a lista articolele care trebuie completate sau care trebuie scrise și activitatea celor care scriu articole despre literatură Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Eroare[modificare sursă]

Eroare gravă pe această pagină!!!!! Se face repetat afirmația eronată că Voltaire a fost ateu. Ori n-a fost ateu, ci deist. Dovadă: Dicț. filozofic, Humanitas, autor Antony Flew, pag. 356: Deși nu a fost ateu ci deist, Voltaire a fost antricreștin și critic vehement al clerului. A dezaprobat despotimsul monarhic și privilegiile nobilimii [...]. Și dacă opinia dicționarului nu ajunge, atunci să dovedim asta printr-un citat, dealtfel celebru, dar totuși ignorat de autorii acestei pagini, care s-au grăbit să pună, DE LA EI, etichete, fără să cunoască prea mult în această chestiune:

Il est évidemment faux de dire : Ne point parier que Dieu est, c'est parier qu'il n'est pas; car celui qui doute et demande a s'eclairer ne parie assurément ni pour, ni contre. D'ailleurs cet article paraît un peu indécent et puéril: cette idée de jeu, de perte et de gain, ne convient point à la gravité du sujet! De plus, l'intérêt que j'ai à croire une chose n'est pas une preuve de l'existence de cette chose. Je vous donnerai, me dites-vous, l'empire du monde, si je crois que vous avez raison. Je souhaite alors de tout mon coeur que vous ayez raison ; mais jusqu'à ce que vous me l'ayez prouvé, je ne peux vous croire. Commencez, pourrait-on dire à M. Pascal, par convaincre ma raison; j'ai intérêt, sans doute, qu'il y ait un Dieu; mais si dans votre système Dieu n'est venu que pour si peu de personnes, si le petit nombre des élus est si effrayant, si je ne puis rien du tout par moi-même, dites-moi, je vous prie, quel intérêt j'ai à vous croire ? N'ai-je pas un intérêt visible à être persuadé du contraire ? De quel front osez-vous me montrer un bonheur infini auquel d'un million d'hommes, à peine un seul a droit d'aspirer? Si vous voulez me convaincre, prenez-vous-y d'une autre façon et n'allez pas tantôt me parler de jeu, de hasard, de pari, de croix et de pile, et tantôt m'effrayer par les épines que vous semez sur le chemin que je veux et que je dois suivre! Votre raisonnement ne servirait qu'à faire des athées, si la voix de toute la nature ne nous criait qu'il y a un Dieu, avec autant de force que ces subtilités ont de faiblesse. (Lettres philosophiques, extrait de la XXVe lettre, 1734, Réponse au célèbre pari de Pascal sur l'exisence de Dieu.).

Ar fi cazul ca pleiada de autori care au dezinformat prin creația și modificarea pagini Voltaire, să procedeze la îndreptarea greșelilor din text. Apetitul pentru informare, trebuie să fie cel puțin pe măsura celui, mai puțin glorios, spre dezinformare... Dacă nu, să-i lase cel puțin pe alții s-o facă, și asta ca regula generală de urmat.


Acest pasaj de pe pagina Voltaire reprezintă o bună mostră de ce NU trebuie să fie un text într-o enciclpedie:

La rugămintea tatălui său, a început în 1711 Dreptul, pe care nu avea să-l termine, interesat fiind mai mult de discuțiile intelectualilor, scriitorilor și aristocraților, ce se desfășurau în palate sau în cafenelele din Paris. Din pricina viziunilor sale neaprobatoare, pe care le reda în batjocură, a fost întemnițat în 1717 pentru unsprezece luni la Bastilia.

Lăsând pentru moment corectitudinea datelor biografice de aici (în momentul în care spui că a fost băgat în pușcărie, nomral precizezi exact pentru ce...), mă limitez să critic doar exprimarea neromânească.

Remus Octavian Mocanu 10 iulie 2007 17:13 (EEST) Remus Octavian Mocanu[răspunde]

Oroare[modificare sursă]

Ce e asta??? Traducere automată de undeva? Dar cu ce soft, că Google nu se exprimă așa de prost! Acidula (discuție) 19 noiembrie 2021 20:21 (EET)[răspunde]

Un fișier de la Commons folosite pe această pagină a fost propus pentru ștergere[modificare sursă]

Următorul fișier de la Wikimedia Commons folosite pe această pagină a fost propus pentru ștergere:

Participați la discuția de ștergere din pagina propunerii. —Community Tech bot (discuție) 29 iunie 2022 16:08 (EEST)[răspunde]