Discuție:Tuchola

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Tuchola este un subiect de care se ocupă Proiectul Polonia, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre Polonia Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
CiotAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Ciot pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Tuchola,lagar de prizonieri romani, In Primul Razboi Mondial

In timpul Primului Razboi Mondial,intre anii 1914 si 1918,in localitatea Tuchola din nordul Poloniei ,in regiunea Kujawsko-Pomorskie ,s-a aflat un lagar de prizonieri ,in care au fost internati 7651 militari romani,impreuna cu soldati din Rusia,Polonia si Ucraina .Lagarul a fost infiintat de Imperiul German ,in localitatea care atunci se numea Tuchel si se afla in Prusia.Printre soldatii romani s-a aflat si bunicul meu ,Istratescu Niculae cunoscut si sub nu- mele de Istrate Nedelcu ,sergent sanitar in Regimentul 61 Infanterie, care s-a intors in Romania in 1918.

Autoritatile locale ,au stabilit ca in cimitirul care a ramas dupa desfiintarea lagarului,se afla trupurile unui numar de 2471 soldati romani,care au decedat din cauza epidemiilor si a conditiilor sanitare precare.

Deoarece este putin cunoscuta existenta monumentului din Tuchola, care cinsteste eroismul soldatilor romani in Primul Razboi Mondial,am considerat imperios necesara aceasta interventie.

Prof.univ. Niculae Visinoiu

05 05 2006

Bucuresti, Calea Victoriei, nr.91-93,ap.64