Discuție:Topografie

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Topografia se bazează pe geodezie care se ocupă cu determinarea matematică a forma Pământului (forma şi dimensiunea de pe pamant, coordonate geografice, altitudine, deturnări verticale ...). Topografia este interesată de aceleaşi determinări, dar la o scară mai mare, şi merge în detaliu pentru a stabili planuri şi hărţi la diferite scări. Cartografia este arta de proiectare, desen hărţi, adesea cu interesele artistice şi nu trebuie confundată cu topografia.( traducere din franceza )

traducerea din franceza... dar : TOPOGRAFÍE s.f. 1. Știință care se ocupă cu tehnica măsurătorilor și a calculelor unor porțiuni mici ale suprafeței pământului văzute în plan orizontal, precum și cu tehnica reprezentării grafice a acestora. 2. Înfățișare, dispoziție, așezare a unui loc, a unui oraș etc.; descriere amănunțită a acestei înfățișări. [Gen. -iei. / < fr. topographie, cf. gr. topos – loc, graphein – a scrie]. Dictionar Neologisme 1986.

in Romania dupa 1989, termenul si stiinta topografiei in sine sunt deformate cu scopul infintarii Ordinului Geodezilor, organizatie ambigua si influenta de factura sindicala care sustine includerea Topografiei si a celorlalte stiinte (cartografie, fotogrametrie chiar si cadastru) intr-un termen comun "geodezie" - Contrar definitilor acestora din dictionarele existente dupa 1989, apar definitii in care sintagma "se bazeaza pe geodezie" e inlocuita cu "face parte din Geodezie" ( intocmai cum arhitectura ar fi parte a matematicii pentru ca "se bazeaza" pe acesta). Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 89.123.154.244 (discuţie • contribuţii).