Discuție:Tanc

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tanc a fost propus ca articol de calitate, dar în urma discuției s-a constatat că nu îndeplinea criteriile la acea vreme. Puteți să vă uitați la legăturile aflate mai jos, în istoricul articolului, pentru a găsi pagina nominalizării, și să aflați de ce a fost respins.


Avertisment imagine[modificare sursă]

Următoarele imagini au fost șterse de la Commons sau au fost marcate spre ștergere. Vă rugăm se eliminați din articol legăturile la această imagine. Dacă doriți, puteți lua parte la discuția din Wikipedia commons. Mesaj generat automat de CommonsTicker.

-- CommonsTicker 18 aprilie 2007 13:25 (EEST)[răspunde]

Sunt extrem de multe confuzii in articol! Am tot modificat dar m-am cam saturat! Nici macar in armata nu am insistat ata de mult pe proiectile si tancuri si cam stiu tot ce se poate despre tunuri, artilerie si tancuri. Cel care a scris s-a inspirat mult dintr-o lucrare de pe ACTRUS (Academia Trupelor de Uscat) dar nu a prezentat chiar tot si a preluat si greselile prezente acolo. Oricum a muncit enorm. Proiectilele antitanc conform nomenclatorului din armata romana sunt practic doar 5: perforante (coafa aerodinamica peste un varf masiv si cu cantitate mica de exploziv), cumulative (HEAT), exploziv plastic (HESH) - nu stiu sa fie folosit de armata romana, sageata (APFSDS)- asa se cheama :), subcalibru (seamana cu APCR dar nimeni nu stie denumirea asta). Denumire de proiectil exploziv este folosita strict pentru munitia standard (contra fortei vii sau protejata usor). Aproape toate proiectilele antitanc au focos (NU SE NUMESC FUZIBILE!) de fund care in cele mai multe cazuri este cat se poate de mecanic (o bila care se misca intr-un canal). Proiectilul cumulativ in general are focosul in fata si se cunosc chiar si modele cu focoase multiple. In general nu cunosc arme de foc care sa traga cu viteze de peste 1500m/s. Viteza initiala este data doar de incarcatura de azvarlire, lungimea tevii, preznta sau lipsa ghinturilor in teava (teava ghintuita reduce viteza dar mareste precizia loviturii prin miscarea proiectilului in jurul axei proprii). Nu stiu sa existe mine care sar si lovesc tancul de sus! Se face confuzie cu munitia lansata din avion care lanseaza capete de lupta (containere) cu incarcaturi speciale cu disc de cupru si cu senzori. Traiectoria balistica este practic aruncarea oblica a unui obiect. Nici o racheta AT ghidata nu are traiectorie balistica decat daca nu este dirijata. Javelin este o racheta AT ghidata si prin urmare traiectoria sa urmareste programul de ridicare in sus si coborarea GHIDATA catre partea superioara a vehiculului blindat. MPAT nu este proiectil cu incarcatura cumulativa tandem! MPAT este incarcatura antitanc cu destinatie multipla (http://www.fas.org/man/dod-101/sys/land/m830a1.htm) si nu are vreo incarcatura dubla (se poate vedea pefect aici http://www.fas.org/man/dod-101/sys/land/m830_h2.jpg). Habar n-am daca se pot folosi pozele alea. Mai sunt inca multe de modificat, dar cand imi revin mai modific si mai scriu.--Lightspit (discuție) 25 ianuarie 2009 00:51 (EET)[răspunde]

Vă mulțumesc foarte mult că vă ocupați de acest articol.
Articolul n-a fost scris după o documentație, ci este pur și simplu o traducere făcută de un entuziast, care este în Spania, deci și exprimarea sa trebuie scuzată. Traducerea a pornit de la versiunea spaniolă, unde este considerat articol de calitate. Ori ei știu altceva, ori nici ei nu știu exact cum stă treaba, că doar sunt wikipediști, nu tanchiști, ori traducerea este deficitară. Inițial traducătorul nici nu vorbea despre „tanc”, ci despre „car armat”, vă dați seama? Nu ezitați să corectați/schimbați orice nu vi se pare în regulă, dacă ziceți că sunteți din domeniu. Iar dacă aveți documentație ar fi ideal să puneți și note care să indice sursele care susțin afirmațiile din articol.
Cu pozele, pe situl FAS există notița de copyright, deci pozele nu sunt libere. Dacă însă considerați că ilustrează cel mai bine un subiect, aveți (avem) dreptul să copiem 1-2 poze și să le folosim sub licența {{utilizare cinstită în}}, însă fiecare poză într-un singur loc pe Wikipedia, așa că trebuie să decideți dacă vreți să ilustrați cu vreo poză de acolo articolul tanc, sau un alt articol, despre muniția respectivă.
Dacă aveți orice nelămurire, vă rog să apelați la mine fără rețineri. --Turbojet 25 ianuarie 2009 16:49 (EET)[răspunde]

Tanchiști celebri[modificare sursă]

en:Michael Wittmann