Discuție:Talmud

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Dovezi istorice în Talmud[modificare sursă]

Faptul că Isus din Nazaret e menţionat în Talmud e într-adevăr un argument că a fost o persoană istorică (deşi lucrul acesta oricum nu prea mai este pus la îndoială), însă că menţionarea potopului de pe vremea lui Noe în Talmud e o dovadă a faptului că s-a întâmplat e cam mult spus. Cred că e destul de clar că faţă de tradiţiile mult mai vechi din Biblie Talmudul nu poate să aducă un plus în favoarea istoricităţii. --Waardijner 7 august 2007 20:05 (EEST)[răspunde]

Recuperări[modificare sursă]

În urma unei probleme a unui editor am scotocit prin istoricul articolului. În afară de ce am considerat că e strict nevoie de a fi recuperat (şi am pus în articol), am mai găsit următoarele:

(citat)

Apariţie şi importanţă

Aceste manuscripte iau naştere în regiunile cu o comunitate evreiască numeroasă şi compactă, care după distrugerea Ierusalimului de către romani s-a aşezat în ţările unde evreii nu erau prigoniţi, ca de exemplu în Persia, şi mai exact în Irakul de azi.

Autori mai însemnaţi ai Talmudului sunt rabinul Abba Areka (numit Raw), Samuel Jarchinai (Mar) ca şi Rab Aschi.

Pe lângă aceste ediţii mai ample există şi unele mai scurte, mai puţin severe şi mai puţin importante, ca de exemplu Talmudul din Ierusalim, autorul lui fiind Rabbi Jochanan.

Când se vorbeşte în general despre Talmud atunci este vorba de Talmudul babilonian, în acest manuscript fiind amintit de mai multe ori şi Iisus şi potopul din timpul lui Noe, ceeace este considerată o dovadă a existenţei lor în istorie.

(sfârşit citat)

Nu ştiu de ce a fost scos acest text din articol. Cineva avizat este rugat să explice, sau să folosescă materialul în articol. Cred că dacă informaţiile sunt reale, trebuie păstrate, chiar dacă ştirbesc „aura” subiectului. --Turbojet 30 noiembrie 2007 14:16 (EET)[răspunde]

Definiţia[modificare sursă]

De ce s-a şters definiţia?

Talmudul (ebraică: תלמוד, învăţătură, studiu) este după Tanach cel mai important manuscript ebraic, fiind mult mai amplu ca biblia, ediţia lui completă având aproape 10 000 de pagini.

Argumente pentru existenţa acestei definiţii:

  • Este conform stilului wikipedia;
  • Fără ea seamănă a eseu;
  • ro.wp este destinată informării publicului vorbitor de limbă română. Puţini ştiu ce este Talmudul, Tora etc, iar o intrare abruptă în articol, fără definirea noţiunilor (eventual prin legături), nu serveşte scopului apropierii dintre culturi şi înţelegerii culturii evreieşti.

--Turbojet 30 noiembrie 2007 17:52 (EET)[răspunde]

Motive
Apreciez gradul d-voastră de "involvment". Definiţia nu este adecvată fiindcă:

  1. Talmud-ul nu este "manuscris"
  2. Talmud-ul nu este comparabil cu Biblia. Talmud-ul este o compilaţie de interpretări legate de existenţa umană privită prin prisma primatului normativ acordat Pentateuch-ului (Tora). Talmud-ul este inferior Bibliei din punct de vedere al ierarhiei normative.
  3. Numărul de pagini al unei ediţii oarecare a Talmud-ului nu este important.

Am impresia că fraza "Talmud-ul este o compilaţie de interpretări legate de existenţa umană privită prin prisma primatului normativ acordat Pentateuch-ului (Tora)" ar fi o introducere mai adecvată.
Cu stimă,
Alexander Tendler

De acord să reformulaţi definiţia, dacă puteţi da una mai bună, însă nu s-o eliminaţi complet. Vă rog s-o faceţi cu nişte cuvinte pe care să le înţeleg şi eu. Deşi zic că nu sunt ultimul de pe lume, formularea „privită prin prisma primatului normativ” a trebuit s-o citesc de trei ori. IMHO este o formulare ezoterică. Mulţumesc. --Turbojet 30 noiembrie 2007 18:37 (EET)[răspunde]

Stimate Domn Turbojet

  1. Discuţia cu d-voastră este excelentă.Mi-ar face plăcere să corespondăm prin email. Adresa mea este alt1922@gmail.com.
  2. IMHO ? - I do not have the slightest idea.Please let me know...
  3. Sper că v-am convins că nici eu nu sînt "ultimul de pe lume"...mai ales că studiez Talmud-ul zilnic, pe lîngă alte activităţi academice. Zîmbesc...

Sincerely,
Alexander Tendler

IMHO. E foarte folosit. --Turbojet 30 noiembrie 2007 21:17 (EET)[răspunde]