Discuție:Tabelul periodic al elementelor

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Tabelul periodic al elementelor este un subiect de care se ocupă Proiectul Elementele, o inițiativă de a construi un compendiu cuprinzător și detaliat de informații despre elementele chimice Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
ÎnceputAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Început pe scala de calitate.
TopAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa top pe scala de importanță.

cine a descoperit periodicitatea elem. chimice? --89.38.98.29 20 martie 2007 18:51 (EET)[răspunde]

Dimitri Mendeleev. --Sîmbotin (discuție) 6 decembrie 2011 15:07 (EET)[răspunde]

Două elemente noi?[modificare sursă]

LiveScience.com:

Două noi elemente, livermoriu și fleroviu, a căror descoperire a fost anunțată de către Uniunea pentru Chimie Pură și Aplicată, au intrat în procesul de analiză și comentarii dinainte de introducerea în tabelul lui Mendeleev (proces ce durează aproximativ 5 luni).

Cele două elemente ce au primit denumirile de livermoriu și fleroviu vor ocupa pozițiile 114 și 116. Aceste elemente au fost obținute în laborator încă de acum mai bine de 10 ani, existența lor fiind confirmată în urma mai multor experimente.

Elementul 114, denumit inițial ununquadiu, a fost rebotezat fleroviu (Fl), după Institutul Flerov pentru cercetări nucleare din Rusia, unde a fost descoperit. Acest institut poartă la rândul său numele savantului rus Gheorghi Flerov (1913-1990), părintele bombei atomice sovietice. Acest element a fost observat în premieră după bombardamentul cu ioni de calciu a unei ținte din plutoniu.

Elementul 116, care a deținut numele de ununhexiu, a fost rebotezat livermoriu (Lv), după laboratorul american din orașul Livermore în care a fost descoperit. Acest element a fost observat pentru prima oară în anul 2000, în urma unui experiment în care au fost loviți unii de alții atomi de curiu și calciu.

--Sîmbotin (discuție) 6 decembrie 2011 15:16 (EET)[răspunde]