Discuție:Smartphone

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Cu unele modificări recente ale dvs. nu-s de acord:

  • Cuv. smartphone, așa cum se spune și în text în mod explicit, este un cuv. englez. Nu este un cuv. împrumutat în rom., căci absolut niciun dicționar din dexonline.ro nu-l menționează. De aceea trebuie să-l scriem cursiv, cf. regulilor de la roWP. Că doar nu putem noi să ne prefacem că ar fi românesc, și atunci să-l scriem normal. Da, dacă vreodată o să fie folosit mai pe larg și de către români, atunci va apărea și în dicționare, și-l vom scrie și noi normal, dar acum încă nu e cazul.
  • În schimb frumosul cuvânt „intelifon”, care sună și se scrie românește și corespunde perfect ca semnificație și traducere cu smartphone, dvs. l-ați șters. De ce, ce v-a deranjat? Doar apare de cca 100 de ori în paginile web românești, deci nu e o invenție a mea.
  • Ați desființat legătura spre virtual, de ce? Doar explicațiile de acolo sunt f. potrivite.

Vă rog să verificați situația și evtl. să schimbați la loc unde credeți de cuviință. SALVE! --NeaNita (discuție) 29 august 2011 21:01 (EEST)[răspunde]

Timpul mă presează (poate ați observat lipsa mea de la Wikipedia în ultima perioadă), așa că voi răspunde punctual:
  • Sunt de acord cu regula amintită de dv. la primul punct, dar cred că dicționarele nu pot ține pasul cu evoluția limbii. „Smartphone” este un termen extrem de utilizat în limba română (spre deosebire de majoritatea celor care intră sub incidența regulii anterior amintite, adică scrierea cursivă), inclusiv în lucrările tehnice (mai) recente (ziare și publicații de specialitate, ghiduri de utilizare etc.). Dacă însă ăsta nu-i un argument satisfăcător, atunci n-am nicio problemă dacă se revine asupra modificărilor mele.
  • Pentru „intelifon”, întrucât nici el nu există în dicționare (se află în aceeași oală cu „smartphone”), trebuie surse serioase (ceea ce în cazul lui „smartphone” chiar există). Rezultatele afișate de Google sunt absolut irelevante în cazul de față, întrucât locurile în care apare „intelifon” sunt de fapt texte copiate de la Wikipedia. Și-apoi, 100 de apariții nu înseamnă nimic pentru Google (este un număr mult prea mic pentru un argument la Wikipedia).
  • Overlinking.Sebimesaj 30 august 2011 16:47 (EEST)[răspunde]

Un fișier de la Commons folosite pe această pagină a fost propus pentru ștergere[modificare sursă]

Următorul fișier de la Wikimedia Commons folosite pe această pagină a fost propus pentru ștergere:

Participați la discuția de ștergere din pagina propunerii. —Community Tech bot (discuție) 22 martie 2019 03:17 (EET)[răspunde]