Discuție:Sigmund Freud

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Propozitia urmatoare este inexacta din mai multe puncte de vedere. Iat-o: "Cu ajutorul "asociațiilor libere" constată rolul proceselor petrecute în subconștient, ceea ce l-a condus și la explicarea semnificației viselor, precum și la formularea conceptului de sexualitate infantilă și a complexului Oedip, care ar sta la baza legăturilor erotice inconștiente ale copilului cu părintele de sex opus."

Mai intii ca in psihanaliza - disciplina creata de Freud - nu exista termenul "subconstient". Trebuie inlocuit cu "inconstient". In al doilea rind, asociatiile libere nu au dus la constatarea rolului... si la explicarea semnificatiei viselor... etc. "Asociatiile libere" este una din metodele de acces la inconstient din care interpretarea viselor constituie "calea regala".

Probabil ca intreg textul despre Freud contine multe alte inexactitati (nu am reprodus aici decit ceea ce mi-a sarit in ochi de la inceput) dovedind ca autorul lui nu are nici in clin, nici in mineca cu Freud si psihanaliza.

Ioan Ionut, aropa [1]

Domnule Ionuț, ești liber să-ți exprimi părerile. Cât privește însă "clinul și mâneca", nu-mi provoacă decât un zâmbet îngăduitor. Moby Dick 4 ian 2005, 12:56 (UTC)

În scrierile lui Freud se întâlnesc ambele noțiuni, "das Unterbewußtsein" și "das Unbewußte". Citez textual din Freud: "Im Unterbewußtsein befinden sich alle seelischen Inhalte und Vorgänge unterhalb der Bewußtseinsschwelle, die als Traum (sublinierea mea) oder andere Äußerungen hervortreten und vom Oberbewußtsein (mai târziu preferă termenul Über-Ich) nicht gesteuert werden". În altă parte: "Die seelischen Vorgänge, die nicht unmittelbar der Selbstbeobachtung zugänglich sind, aber an ihren Wirkungen erkannt werden und oft das bewußte Erleben und Verhalten beeinflussen oder steuern, spielen sich im Unbewußten ab".

Este adevărat că Freud a folosit mai mult termenul de "Unbewußtes", în literatura post-freudiană însă, în special cea recentă (vezi monografia lui Arnold Holtzmann, din care redau schema alăturată) - în urma studiilor moderne de electroneurofiziologie asupra nivelelor stării de conștiință (Moruzzi & Magoun, Dempsey & Morrison, Steriade), necunoscute pe vremea lui Freud -, se preferă noțiunea de "subconștient", la care mă asociez și eu, având ceva în clin și mânecă cu această problematică. Moby Dick 5 Ian 2005, 7:39

Draga Moby, E dificil sa vorbesc cu o ... "balena" dar voi incerca sa te fac sa intelegi cel putin 3 lucruri: 1. Modul cum "intelegi" tu Freud are mari lacune. Insist insa pe ce am scris mai sus si mediteaza putin la lucrurile respective. 2. Literatura post... nu-si are locul intr-un articol despre S. Freud care este si incomplet si inexact. Intr-o enciclopedia, la subiectul Freud, trebuie sa scrii despre Freud si nu despre post-Freud. E chiar greu de inteles? 3. Poti scrie un articol special dedicat literaturii post-freudiene dupa ce ai lamurit tot ce era de lamurit despre Freud. Oare cind ne vom hotari sa abandonam amatorismul in tara asta?

Ioan Ionut, aropa

  • Voi încerca să înțeleg, punându-mi totuși întrebarea: oare când ne vom hotărî să discutăm la un nivel academic, fără insinuări și fără aere de superioritate. Am privilegiul de a-l fi citit pe Freud în original, nu în traduceri. Wikipedia este o enciclopedie liberă, exprimă-ți criticile în mod constructiv, făcând corecturile pe care le găsești necesare. Îmi voi permite apoi să le revăd și eu în mod critic, "de la amator, la expert". Übrigens, ce-ar fi să te autentifici și să-ți creezi o pagină de discuții? Moby Dick 7 Febr 2005, 14:54
  • Ca sa avem o discutie academica trebuie sa:

1. Ai un nume omenesc la care sa ma pot adresa... academic, 2. Sai au un titlu academic - ceea ce nu e desigur cazul, 3. Sa ai ceva cunostinte de psihanaliza si nu numai un citat pe care nu stii sa-l incadrezi in opera lui Freud care, te anunt, este imensa... Pune mina si citeste!

Nu voi face modificari in textul tau pentru ca nu asta intentionam - speram sa le faci tu. Mi se pare important sa intelegi TU unde gresesti si sa te pui pe treaba - este articolul tau (participarea mea se face prin sugestiile pe care ti le-am dat si care sint constructive!).

In fine, am deja pagini scrise de mine si discutii pe ele. Care e problema ta?

Ioan Ionut, aropa

  • No comment! Moby Dick, 11 Febr 2005, 16:44 (UTC)
  • Aceasta fraza este total inexacta. Te las pe tine - de vreme ce ai citit Freud in original - sa descoperi unde sint gravele inadvertente.

În 1886, Sigmund Freud deschide la Viena un cabinet privat de psihiatrie. Datorită faptului că aplica concepțiile lui Charcot, socotite neortodoxe de corpul medical vienez, Freud s-a lovit de dificultăți din partea colegilor. Aceasta explică și faptul că, mai târziu, teoriile lui asupra nevrozelor au fost acceptate cu multă reticență.

Citate din Freud[modificare sursă]

„principalul organ sexual este creierul” [2]