Discuție:RT-2PM Topol

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Suprafaţă de menţinere[modificare sursă]

În ce context este necesară o suprafaţă de menţinere pentru rachete?Mishuletz 26 august 2005 20:45 (UTC)

Intr-un razboi nuclear, aceste rachete (en:ICBM) ar fi primele tinte ale unui atac atomic (strategie Counter-force, vezi si en:Nuclear strategy), avand in vedere ca fara aceste sisteme care transporta bomba nucleara la tinta, descurajarea nucleara nu mai functioneaza. Daca SUA ar fi reusit sa distruga intr-o prima lovitura nucleara toate armele nucleare ale Pactului de la Varsovia, atat strategice cat si tactice (inclusiv sisteme de transport la tinta: rachete si bombardiere), atunci ar fi castigat Razboiul rece. Fara descurajarea nucleara, URSS n-ar mai fi avut nici o sansa sa-si mentina imperiul in Europa de Est.

Deci a fost de la inceputul erei atomice clar ca aceste arme si sistemele lor purtatoare trebuie protejate cu orice pret. Avantajul la SS-25 este ca e mobila, poate fi ascunsa in multe locuri, dispersata pe o mare suprafata fiind foarte greu de gasit, avand in vedere ca Rusia e cel mai intins stat din lume.

Alte rachete, ale caror pozitie este cunoscuta, sunt protejate de silozuri subterane foarte solide, destinate sa supravietuiasca unei lovituri atomice din apropiere.

Cea mai buna metoda este insa de a plasa rachete pe submarine (en:SLBM), acestea putand fi lansate din imersiune, la o distanta mult mai mica de tinta lor. Submarinele sunt foarte greu de detectat, astfel ca ele reprezinta cea mai convingatoare ramura a triadei nucleare.

Bombardierele sunt cel mai vulnerabil mijloc de transport la tinta intrucat pot fi doborate in zbor (a dobori o racheta intercontinentala care zboara cu Mach 20 este foarte greu, desi azi se incearca asta cu en:National Missile Defense), iar la sol de asemenea sunt vulnerabile, neputand fi lansate atat de repede ca o racheta. --Arado 27 august 2005 08:57 (UTC)

Legătură moartă[modificare sursă]

În timpul mai multor rulări automate ale robotului următoarea legătură externă a fost găsită indisponibilă. Verificaţi dacă legătura este într-adevăr indisponibilă şi reparaţi sau înlăturaţi legătura, după caz!

--MihaitzaBot 25 ianuarie 2007 00:34 (EET)[răspunde]