Discuție:Premiul Nobel pentru literatură

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Există deja pagina Premiul Nobel pentru Literatură.--Emily 27 noiembrie 2005 19:22 (UTC)

Știu. Voi face un redirect aici. --rebel 27 noiembrie 2005 19:51 (UTC)

Prepozitia corecta este pentru nu in. Mayuma

Apropo de prepoziția corectă, sînt de acord cu Mayuma că "pentru" este mai corect, cu precizarea că nici "în" nu este chiar de-a dreptul incorect. Există cazuri cînd nu ai încotro și trebuie folosit "în". Comparați:
  • Lui Albert Einstein i-a fost acordat în 1921 Premiul Nobel pentru Fizică pentru serviciul adus Fizicii Teoretice.
  • Lui Albert Einstein i-a fost acordat în 1921 Premiul Nobel în Fizică pentru serviciul adus Fizicii Teoretice.
O căutare cu Google dă vreo 400 de rezultate pentru "pentru" (...) și vreo 200 pentru "în". Nu-mi bazez judecata pe ce zice Google, dar e o indicație că "în" nu e tocmai catastrofic. --AdiJapan 28 noiembrie 2005 07:39 (UTC)
La știri este anunțată în fiecare an decernarea Premiului Nobel pentru Literatură, pentru Pace etc. Nu prea știu ce e cu argumentul acesta cantitativ, că pe Google nu știu ce dă atâtea rezultate și același lucru scris altfel, dă mai puține rezultate. Personal sunt adeptul calității. De multe ori un lucru nu este cunoscut corect și de aceea există enciclopedii, ca fiecare să poată confrunta faptele. În cazul Premiului Nobel, m-aș bucura dacă articolul ar fi mutat la locul cuvenit, adică la "Premiul Nobel pentru Literatură". --Mihai Andrei 28 noiembrie 2005 08:37 (UTC)

Mutare făcută. --rebel 28 noiembrie 2005 08:41 (UTC)

Stalin,nu a putut sa-l oblige pe Pasternak sa renunte la Premiul Nobel,pt ca in 1958 Stalin era mort inca din 1953.Modificat de Șuhan Mihai, care s-a inspirat din Istoria Rusiei,Statele lumii editie 1993, pagina 291 si Magazin Istoric.Cluj-Napoca, Plopilor 52,P8. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 89.37.228.34 (discuție • contribuții).

Nominalizările[modificare sursă]

De unde or fi informațiile ca Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Cezar Ivănescu au fost nominalizați pentru Premiu? Cf. statutelor fundației Nobel toate nominalizările sunt secrete timp de 50 de ani.--Mycomp (discuție) 28 octombrie 2009 16:04 (EET)[răspunde]

Tara de origine a unor laureati[modificare sursă]

Daca la Ivo Andric punem Iugoslavia si la Jaroslav Seifert - Cehoslovacia, atunci pentru Pasternak, Solohov, Soljenitzyn, Brodski - indiferent de optiunile lor ideologice - trebuie trecut la tara URSS (inclusiv drapelul).

De asemenea, printre nominalizari s-a aflat sigur si Maksim Gorki, dar i-a fost preferat polonezul Reymont. Vladimir Rasvan, BucurestiAcest comentariu nesemnat a fost adăugat de Vladrasvan (discuție • contribuții).

La fel trbuie procedat si in cazul lui Elias Canetti, nascut la Ruse, in Bulgaria. Bogdan Marandici, Ramnicu ValceaAcest comentariu nesemnat a fost adăugat de 5.2.245.172 (discuție • contribuții).
De ce? Vladrasvan arată că acolo unde statele respective nu mai există (Iugoslavia, Cehoslovacia, URSS), trebuie totuși trecute deoarece acelea erau țările cărora autorii le erau cetățeni. Indiferent că s-a născut în Bulgaria, Elias Canetti locuia în Regatul Unit și era după toate evaluările posibile, scriitor britanic. —Andreidiscuție 26 iulie 2017 14:26 (EEST)[răspunde]