Discuție:Poiana Mărului, Brașov

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Poiana Mărului, Brașov este un subiect de care se ocupă Proiectul Localitățile din România, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre localitățile din România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
MedieAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa medie pe scala de importanță.

Comuna Poiana Mărului este aşezată în partea centrală a ţării, în sud-estul Podişului Transilvaniei şi în nordul zonei de contact al Carpaţilor Orientali şi Carpaţilor Meridionali. Se află în sudul Judeţului Braşov la cca 33 km distanţă, 45 de km de oraşul Făgăraş şi aproximativ 200 km de oraşul Bucureşti. Are în componenţă satul Poiana Mărului şi satul Vulcăniţa.

- Este delimitată la nord de oraşul Zărneşti, la vest de comuna Vulcan şi oraşul Codlea, la sud de comuna Şinca şi la sud-vest de comuna Dumbrăviţa. Însă, cu nici una din localităţile amintite contactul nu este unul direct întrucât distanţe de 5 – 14 km le separă.

- Localitatea este străbătută de drumul naţional DN 73A din direcţia sud-nord, nord-vest care face legătura cu zona industrială Zărneşti şi Râşnov, precum şi cu localităţile Şinca, Şercaia, Făgăraş. Cea mai apropiată linie ferată este linia Braşov-Zărneşti cu haltă la Tohan şi gară în Zărneşti, cca 118 ani de la inugurare, astazi concesionată de o firmă privată. Elementul de noutate, o reprezintă introducerea unui tren turistic de epoca format din vagoane reamenajate si din locomotivă cu aburi, linia “Dracula Expres” ce circulă numai în timpul weekendului.

- Această zonă a fost cercetată şi amintită în lucrări istorice, geografice, etnografice şi mai ales geologice. În 1589 satul Poiana Mărului a fost încadrat districtului Făgăraş, care aparţinea de Comitetul Alba, până în 1748. Din 1861, prin desfiinţarea districtului Făgăraş şi transformat în Comitet în 1876, Poiana Mărului aparţine de Făgăraş. După primul război mondial din 1925, Poiana Mărului a trecut la Judeţul Braşov. --Miehs (discuţie) 23 august 2008 10:36 (EEST)[răspunde]