Discuție:Poarta sărutului

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Poarta sărutului este un subiect de care se ocupă Proiectul Monumente istorice, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre monumentele istorice din România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
CAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa C pe scala de calitate.
MedieAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa medie pe scala de importanță.

Articolul dedicat monumentului "Poarta Sarutului" este eronat din anumite puncte de vedere. Poarta Sărutului nu are legatura cu Arcul De Triumf, si nici cu triumful vietii asupra mortii. Poarta Sărutului este un monument funerar si se refera la sarutul mortii. Brancusi a ridicat acest monument in cinstea eroilor care si-au dat viata in razboi, acestia primind "sarutul mortii". Acest obiect funerar sub forma de poarta simbolizeaza trecerea spre lumea spirituala a celor care si-au dat viata cazuti in razboi, mai precis a sufletelor care ar fi trebuit sa treaca prin poarta si apoi sa se inalte spre cer prin Coloana Infinitului, insa proiectul nu a fost finalizat in totalitate. In planul de constructie figura un drum de la Poarta Sarutului care sa duca direct la Coloana Infinitului pentru inaltarea sufletelor.

Poarta Sărutului este inspirata din modelul de sarcofag Roman si nu din Arcul De Triumf. Singura asemanare cu Arcul de Triumf este cea de a trece pe sub un obiect pentru a simboliza ceva, insa Brancusi nu s-a gandit la celebrul arc, ci in totalitate la un obiect trist care seamana cu un sarcofag. Poarta Sărutului in principal este un monument funerar.

Surse: http://www.referate10.ro/ http://www.director-turism.com/obiective_turistice/arta_cultura/Poarta_Sarutului.html