Discuție:Peștera Muierilor

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Cu o istorie foarte bogata , peştera în timpuri străvechi a adăpostit în timpul războaielor când bărbaţii plecau la lupte, foarte mulţi copii şi femei , de unde i se trage şi numele.

Peştera are o lungime de aproximativ 3600 de metri dispusă în 4 niveluri.Nivelul inferior constituie rezevaţia speologica împartita in doua sectoare:sectorul de nord(1500m)şi sectorul de sud(880m).La 40 de metri inălţime se alfa etajul superior amenajat pentru turişti cu o lungime de 573 m , ajunge până la lungimea de 1228 de metri o reţea de diverticule foarte greu acesibilă.

Adevaratele atracţii ale peşterii sunt Domul Mic , care are un aspect asemănător unei cupole gotice format prin precipitarea milenară a calcitei.Celelalte încaperii sunt Sala Altarului,Valul Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare şi imaginea Stâncii Insângerate denumită datorită scurgerilor oxidului de fier.În Cupola inaltă de 17 m întâlnim o colonie de lilieci.

Alte câteva atracţii sunt Bazinele Mari,Cascadele impietrite , Dantela de Piatră ,Poarta,Sala cu Guano,Sala Turcului. În Galeria Urşilor a fost găsit un adevărat cimitir de resturi scheletice de urşi,lei,hiene,vulpi,lupi,capre sălbatice si mistreţi. În Sala Musteriana au fost descoperite foarte multe obiecte aparţinând culturilor cu mult înaintea erei noastre.