Discuție:Parlamentul României

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Modificare pagina - Parlamentul Romaniei[modificare sursă]

Discuție mutată de la Discuție Utilizator:Sîmbotin

Salut,

Pentru modificarea din prima fraza din 26 Aprilie 2017, nu esti de parere ca Guvernul raspunde in fata Parlamentului sau te referi la lipsa unei citari?

Mersi, 86.127.126.10 (discuție) 27 aprilie 2017 18:57 (EEST)[răspunde]

Bună ziua,
Dacă vă referiți la această modificare din articolul Parlamentul României, ea se referă în principal la lipsa citării unor surse de încredere. Sunteți sigur că AGERPRES, Autoritatea Electorală Permanentă și Avocatul Poporului se află în subordinea parlamentului?
Nici expresia controlează Guvernul, pe care ați introdus-o în introducere nu este o formulare conformă cu constituția, dar se mai poate discuta.
--Bătrânul (discuție) 27 aprilie 2017 19:08 (EEST)[răspunde]

Salut,

Pentru prima modificare, ambele atributii au cate un corespondent in cate un articol din Constitutie. Formularea actuala contine o parte dintr-un articol - referitor la prima atributiune, dar cred ca este prea rigida pentru o enciclopedie destinata oricui. Primele doua-trei fraze ar trebui sa fie o descriere pe intelesul oricui despre ce face Parlamentul Romaniei. Pot sa pun varianta mea si cate o trimitere catre un articol din Constitutie pentru fiecare din cele doua atributii. Ti se pare rezonabil? Pentru institutiile din subordine, le-am luat de pe site-ul cdep.ro, pun o citare.

Mersi, 86.127.126.10 (discuție) 27 aprilie 2017 19:16 (EEST)[răspunde]

„Descrierea” pe care vreți să o introduceți dvs. în introducere mi se pare subiectivă. Repet, nu cred că scrie în constituție că Parlamentul controlează guvernul. Știu că guvernul răspunde în fața parlamentului și poate fi schimbat cu ajutorul unei moțiuni de cenzură, dar de aici și până la „control” e cale lungă. În fine, o să-mi fac timp și voi reciti Constituția României - nimeni nu este infailibil.
Cât despre AGERPRES, Autoritatea Electorală Permanentă și Avocatul Poporului, care s-ar afla în subordinea parlamentului, dacă veți cita surse de încredere în acest sens, nu am nimic de obiectat - până atunci eu tot nu cred că Avocatul Poporului ar fi subordonat parlamentului.
--Bătrânul (discuție) 27 aprilie 2017 20:55 (EEST)[răspunde]
Exact cum bănuiam: am recitit Constituția României (revizuită și republicată în 2003), iar instituția Avocatului Poporului, căreia îi este dedicat titlul II, cap. IV, articolele 58-60, nu este în subordinea parlamentului. --Bătrânul (discuție) 27 aprilie 2017 21:08 (EEST)[răspunde]

Salut, Banuiam ca asta e problema, ca descrierea s-ar putea sa ti se para subiectiva. Faptul ca Guvernul raspunde in fata Parlamentului e important, ar trebui mentionat in primul paragraf. Asta ar trebui sa fie un lucru clar, spus de la inceput. Definitia cu organ reprezentativ suprem e prea formala, e de Constitutie. In sine nu spune nimic, decat daca studiezi comentarii ale articolului, asta este parerea mea. E important sa fie cunoscut ca Parlamentul e reprezentantul cetatenilor, dar trebuie spus si ce face cu reprezentarea incredintata. Toate institutiile sub control parlamentar trimit un raport anual la Parlament si in functie de acest document sunt evaluate, in sensul asta sunt subordonate - inclusiv Avocatul Poporului.

Pe scurt, consider ca legatura dintre Guvern si Parlament ar trebui mentionata de la inceput, nu ca un punct secundar. Definitia actuala a Parlamentului Romaniei este prea formala, impietrita.

Nu modific nimic acum, dar ma gandesc la alta formulare mai simpla si mai clara a primului paragraf si probabil voi reveni.

Mersi, 86.126.9.18 (discuție) 27 aprilie 2017 21:42 (EEST)[răspunde]

E dreptul dvs. de a reveni. Atenție însă la WP:FCO. Textul Constituției României face parte din domeniul public, deci articolul poate să citeze oricât din aceasta, fără grija de a nu încălca politica oficială privind drepturile de autor. --Bătrânul (discuție) 27 aprilie 2017 22:18 (EEST)[răspunde]
Voi muta această discuție la pagina Discuție:Parlamentul României - acolo are o vizibilitate mai bună pentru cei ce doresc să contribuie la dezvoltarea articolului. --Bătrânul (discuție) 28 aprilie 2017 07:08 (EEST)[răspunde]