Discuție:Parkour

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Eu cred că sporturile derivate din parkour, adică 3run/freerun/freerunning/freestyle parkour/gravity style etc. sunt defapt una și același lucru: parkour la care se adaugă diferite elemente de tricking. Deci mi se pare cam aiurea să spui de exemplu că echipa Evolution face freerun iar Sebastien Foucan face freerunning, adică 2 activități diferite. Denumirea cea mai sugestivă pentru acest gen de sport/disciplină/artă mi se pare freestyle parkour deoarece mulți consideră parkour și freerun termeni sinonimi, iar despre gravity style nu a auzit prea multă lume.

SCriBu 8 noiembrie 2005 18:52 (UTC)

Legătură moartă[modificare sursă]

În timpul mai multor rulări automate ale robotului următoarea legătură externă a fost găsită indisponibilă. Verificați dacă legătura este într-adevăr indisponibilă și reparați sau înlăturați legătura, după caz!

  • http://www.parkour.com
    • In Parkour on 2007-01-24 14:34:17, Socket Error: (11001, 'getaddrinfo failed')
    • In Parkour on 2007-01-24 22:13:17, Socket Error: (11001, 'getaddrinfo failed')

--MihaitzaBot 25 ianuarie 2007 00:13 (EET)[răspunde]

nemuritorul spirit al clasificarilor[modificare sursă]

Motivul pentru care puristii parkour tin foarte mult a nu-l amesteca cu variatiunile este unul de ordin "militar" adica de eficienta maxima in deplasarea intre doua puncte fara nimic de ordin estetic si "lauda". Mie mi se aseamana cu vorba "cea mai buna arta de autoaparare este atletismul"; la fel si parkour-ul pur iti spune ca chiar daca ai in fata ta obstacole extraordinar de frumoase, daca drumul cel mai scurt este pur si simplu ocolirea lor atunci acela este "calea". Nu sunt un adept purist deoarece pentru mine atletismul este cel mai slab punct fizic al meu (picior plat) si astfel singura modalitate de a castiga teren in "lupta" este de a lua calea obstacolelor cu speranta ca ma ajuta la ceva. In rest ca si activitate recreationala sper din tot sufletul ca puristii sa nu se supere pe noi ca folosim termenul "parkour" deoarece oricat de departate de origini ar fi variatiunile, contin aceasi esenta de spirit liber, adaptare la mediu, si cel mai important spiritul ne-competitiv. Cineva spunea cativa ani in urma "Nu exista decat 3 arte martiale: iaido (scoaterea sabiei, lovirea, scuturarea lamei si reintroducerea in teaca in cel mai scurt timp posibil, totul fiind realizat dintr-o singura (!) miscare fluida), arta tragerii cu arcul, si aikido; restul este sport" Dupa cum se poate observa, si parkour-ul se potriveste in seria de mai sus. Deoarece nu-mi plac definitiile, clasificarile si despicarile de fire in 4.5 parti, dar fiind dator "a da cezarului ce e al cezarului" (credit lui David Belle pentru sigla parkour) as recomanda folosirea termenilor "parkour & co" / "parkour and alike" / "parkour si asemenea" / "parkour si prietenii" pentru clasa cea mare ce include pakrour in esenta plus "whatever" iar ca avantaje ar fi: nu se supara puristii, nu trebuie sa ne batem capul in a defini ce facem, si e mult mai usor pentru cei ce afla despre aceasta activitate sa-si aleaga ce li se pare mai atractiv fara ingradiri in te-miri-ce clasificari.

Ionware 26 mai 2007 14:10 (EEST)[răspunde]