Discuție:Panciu

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Va rog sa nu stergeti cele scrise in pagina de prezentare a orasului Panciu. Numai daca gasiti date care nu corespund cu realitatea, va rog sa le modificati.

Laurentiu

Curățenie[modificare sursă]

Laurențiu, articolul tău conține multe informații utile și apreciez munca ta. Totuși suferă de mai multe probleme, din care motiv îi voi pune eticheta de "curățenie". Iată cîteva:

  • Nu se menționează referințe bibliografice. Orice articol de la Wikipedia este (sau ar trebui să fie) bazat pe surse de încredere (date oficiale, tratate de istorie, reviste de specialitate, etc.) care trebuie specificate la sfîrșitul articolului. Creații, ipoteze, teorii, comentarii și aprecieri personale ale autorilor, ca și orice alt fel de generare de informație, nu sînt permise.
  • Nu e organizat în nici un fel. Articolele despre orașe cuprind de obicei secțiuni despre geografia, istoria, specificul, viața socială, culturală, economică a localității, etc. Așa cum este în forma actuală articolul tău e greu de citit. În plus, ordinea cronologică a evenimentelor este tot timpul dată peste cap.
  • Articolele Wikipedia sînt legate unele de celelalte, și asta e una din diferențele dintre Wikipeida și o enciclopedie tipărită. De exemplu, acolo unde vorbești de Cuza sau de Antonescu, cititorul trebuie să poată apăsa pe numele lor (așa cum vezi aici) ca să poată citi despre ei.
  • Stilul articolului este puțin cam literar:
  1. Undeva in anul 1730 a fost zarit primul om in aceasta zona
  2. trecand din sat in sat cu privirea insa spre oraselul lor
  3. a mai ramas atunci doar intunericul din suflete
  4. cifra trei,parca rupta din basmele lui Ispirescu sau lui Creanga i-a purtat noroc
  • Articolele Wikipedia trebuie întotdeauna scrise cu diacritice.

Mai sînt încă și altele de criticat la acest articol, dar sînt minore față de acestea de mai sus.

Sfatul meu, dacă dorești să participi la proiect, este să te înscrii ca utilizator, să consulți regulamentele și îndreptarele noastre și să rescrii articolul. Indiferent cum vei alege să faci, Wikipedia este un proiect de colaborare și articolele vor trece prin nenumărate mîini pînă a ajunge la o formă cît de cît stabilă. Deci editarea articolului tău de către alții este nu numai normală dar chiar de dorit, pentru a-i asigura obiectivitatea și calitatea. Sper să înțelegi că toate criticile mele se doresc constructive. Toate cele bune! --AdiJapan 27 noiembrie 2005 14:29 (UTC)

Articolul a fost etichetat ca fiind suspect de violarea drepturilor de autor, o parte apreciabilă din text fiind găsită la: http://vranceaevanghelica.wordpress.com/despre-vrancea/. Dar nu cumva este invers? Pe site-ul respectiv se găsește până și harta cu poziția localității Panciu (Panciu_jud_Vrancea.png), de la http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Panciu_jud_Vrancea.png, care a fost uploadată de Radufan încă din anul 2006. --Bătrânul (discuție) 27 martie 2013 18:22 (EET)[răspunde]

Da, așa e. —Andreidiscuţie 27 martie 2013 18:26 (EET)[răspunde]

Istoria antică[modificare sursă]

Panchea - Panciu (Peuce) în istoria sacră a lui Evhemer de Messina[modificare sursă]

“Lângă regiunea, pe care Evhemer de Messina o numește «Arabia fericită» dânsul mai face amintire de un teritoriu cu orașe însemnate, cu munți și câmpii întinse, numit Panchea (Παγχαα) aflându-se pe partea de răsărit a apei Oceanos. Textul lui Evhemer de Messina cu privire la această parte a Arabiei fericite, nu este destul de clar. Panchea figurează la dânsul acum ca χώρα, sau ca regiune continentală, acum ca νήσος, sau insulă. O probă că Panchea lui Evhemer de Messina forma de fapt numai o continuitate geografică a Arabiei fericite, și nu se afla situată în apele cele deschise ale mării mari. Cei vechi, cu toate că avuseseră înainte întregul text al acestui istoric-filosof, nu erau nici dânșii pe deplin orientați în ce privește caracterul geografic al acestei regiuni. La Polybius, Panchea lui Evhemer de Messina este numită regiune 1), la Strabon țara 2), iar la Diodorus Siculus ea ne apare ca χώρα și ca νήσος. În tot cazul, Panchea lui Evhemer de Messina este o insulă, însă nu maritimă”.

1) Polybius Hist. lib. XXXIV. 5. 9: Ό (Eΰήμερος Mεσσήνιος) μέντοι γε είς μίαν χώραν, τήν Παγχαίαν, λέγι πλεΰσαι. 2) Strabon Geogr. lib. II. c. 4. 2: χώραν τήν Παγχαίαν — Ibid. lib. VII. 3. 6: παρ’ Eδημέρώ δέ τήν Παγχαίαν γήν…


--Kiss de Băbeni (discuție) 20 iunie 2020 22:19 (EEST) --Kiss de Băbeni (discuție) 20 iunie 2020 22:19 (EEST) --Kiss de Băbeni (discuție) 20 iunie 2020 22:19 (EEST) --Kiss de Băbeni (discuție) 20 iunie 2020 22:19 (EEST)[răspunde]